Navigation Menu

JAPONYA JR BİLETİ NEDİR? NASIL ALINIR?


Japonya gezisine karar verdiğimiz andan itibaren ödemeler birbiri ardına kredi kartından çekilmeye başladı. Henüz gitmemize 1 ay
var fakat aile bütçesi gayet de sarsılmış durumda :)

Tabii bunda Japonya'nın pembe-beyaz çiçekleri ile süslendiği, en göz alıcı zamanı Sakura'da gitmemizin de payı büyük. Valla o kadar hırpalandık, eğer ucundan kaçırırsak "harakiri" tavsiye ediyorum bu tarihleri bildirenler Japon görevliler için :)

Gideceğimi duyan herkesin ilk söylediği cümle, Japonya'yı ben de görmeyi çok istiyorum oluyor. Peki herkes bu kadar isterken neden hep sonlara kalıyor bu gezi. 

Bunu hayata geçirememenin en önemli kısmı ne yazık ki çok pahalı bir ülke oluşu. 

Özellikle ulaşım konusu insanı bunalıma sokacak derecede kötü. Uzun araştırmalardan sonra benim bu konudaki tavsiyem kesinlikle JR Pass.

Japonya planı yaparken, öncelikle hangi şehirleri gezmek ve ne kadar konaklamak istediğimize karar veriyoruz, bundan sonra daha otelleri bile ayarlamadan JR Pass biletlerimizi satın alıyoruz. 

Dönüşte zaten en ince ayrıntısına kadar fiyatları, dikkat etmemiz gerekenleri yazacağım ama bugün JR Biletlerimiz elimize geçmişken sıcağı sıcağına bu konuyu yazmak istedim.


JR Pass Bileti Nedir?

Açılımı; Japan Rail Pass olan bu biletler, ulaşımın çok pahalı olduğu Japonya'da, turistlerin ulaşım masrafını nispeten düşürmeye yarıyor. 

Hızlı tren olan Shinkansen'leri (Nozomi ve Mizuho hariç) JR Otobüslerini, belli yerel trenleri ve Miyajima Feribotunu seçtiğiniz tarih kadar sınırsızca kullanabilirsiniz bu bilet sayesinde.

Biletin içinden tren yollarının haritası da çıkıyor


JR Pass Sadece Japonya Dışından mı Alınabilir?

Önceleri Japonya'da satılmasa da 1 yıllık deneme süresinin ardından nihayet Japonya'nın içinde de almak mümkün olmuş. Fakat fiyat olarak %10-15 daha pahalı olduğundan, yine de gitmeden almanızı tavsiye ederim.

Japonya da alabileceğiniz belli başlı havaalanları; Kansai, Narita ve Haneda. En güncel listeyi buradan bulabilirsiniz.


JR Pass Biletini Kimler Kullanabilir?

Jr Pass bileti, pasaportunuzda sadece Temporary Visitor (Turistik Vize) damgası bulunması durumunda kullanılabilir. 

Japonya'ya gittiğinizde, pasaport kontrolünde ne amaçla geldiğiniz sorulur, buna göre pasaportunuza ya turistik yada iş vizesi olarak damga vurulabilir.

Turistik vize haricinde olan damgalarda (askeri, çalışma, diplomatik..vs) hiçbir şekilde JR Pass kullanılamıyor, buna çok dikkat etmek gerek. 

Bir de bu bileti Japon vatandaşı olanlar kullanamıyor, yani sadece turistlere özel.


JR Pass Almak Bu Kadar Gerekli mi?

Bunun için Japonya planlarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor, mesela sadece Tokyo'da kalacaksak bu bileti almak yerine günlük metro kartı almak daha uyguna gelecektir.

Fakat bu kadar uzak bir ülkeye gidip de bizim gibi gezmek niyetindeyseniz mutlaka alınmalı diye düşünüyorum. Çünkü Hiroşima-Tokyo arasında gidip gelmekle neredeyse aynı fiyat. Bu paraya seçtiğimiz süre boyunca Shinkansen'leri bedava kullanabiliyoruz.

Özellikle Kyoto-Tokyo-Osaka-Hiroşima; Japonya'ya gelenlerin gözbebeği. Biz de hazır gitmişken 15 güne hepsini sığdıralım istiyoruz, o yüzden pek de ucuz olmayan bu biletlerden gitmemize 1 ay kala satın aldık.

Daha uygun yollu ulaşım seçenekleri de var elbette, mesela otobüsler. Fakat evleri gibi otobüslerinin de uzun boylu insanlara pek uygun olmadığını okumuştum. Tabii bunun yanında süre olarak da shinkansen'lerle kıyaslanamaz bir zaman aralığını kapsıyor. Kısıtlı zamanı olanlar için işkenceye dönebilir bu durum

Kısacası Japonya'da gezmek niyetindeyseniz benim fikrim kesinlikle alınmalı.


Kaç Çeşit JR Pass Var?

Bu biletler için öncelikle 2 seçenek var. Bunlardan ilki Green. Yani 1.sınıf, koltuk numaralarınızın belli olduğu, ne kadar kalabalık olursa olsun yerinizin ayrılmış olduğu biletler.

İkincisi ise Ordinary. Yani, boş koltuk bulursanız affetmeyin biletleri :)

Tahmin edersiniz ki her güzel şey gibi, yerinizin belli olduğu Green Biletler daha pahalı. Biz biraz da heyecan olsun diyerek :) 3 yaşında çocuğu olan her akıllı ailenin seçeceği gibi :) Ordinary bilet aldık.

Dönüşte (yani ezilmeden dönebilirsek) iyi mi kötü mü yaptığımızı ayrıntılı olarak anlatırım size :)


JR Pass Süresi Ne Kadar?

Biraz sonra ücretini yazacağım, bu ücreti görüp, verdim parayı ohh aylarca gezerim diye bir düşünce oluştuysa kafanızda, hemen kendinize gelin. Elin Japonunu saf mı zannettiniz siz.

Bu biletlerin 7-14 ve 21 günlük süreleri var. Bu süre, bileti aldığınız an yada Japonya ya gittiğiniz an başlamıyor.

Elinizdeki geçici biletlerinizi Japonya'ya gidince ilgili ofiste onaylatıp, gerçek biletinizi alıyor ve hangi tarihte başlatmak istiyorsanız üzerine o tarihi yazdırıyorsunuz. 

Biz o yüzden Osaka havaalanından, merkeze giderken kullanmayıp, 2 gün sonra Hiroşima ya geçerken kullanıma açtıracağız. Böylelikle tüm gezi boyunca, şehirlerarası tüm hatlar için 7 günlük bilet işimizi görecek. Geziyi planlarken bilete göre program yapmak mantıklı bir düşünce.

Hangi tarihte açtırmanın avantaj yaratacağına yine kendimiz karar veriyoruz yani, ben çok gezerim derseniz yada uzun süre kalacaksanız 14 yada 21 günlük almanızda fayda var.



JR Pass Fiyatları Ne Kadar? Gerçekten Çok mu Pahalı?

Bizim şehirlerarası kullandığımız trenlere benzemeyen, neredeyse 300 Km hızla seyreden bu Shinkansen trenlerin fiyatı da tabii ki bizimkilerden bir hayli farklı.

Pahalı mı ? Kesinlikle Pahalı :) 

Fakat Japonya'da bu biletler olmadan, aynı trenlerle seyahat etmeye kalksak kaç katını öderiz Allah bilir :)

Fiyatlar seçtiğimiz gün sayısı ve bilet çeşidine göre  değişiyor. Şubat 2018 fiyatlarını alta bırakıyorum. 

Biz Ordinary Bilet aldığımız için 2 kişi 540 Dolar ödedik. Çok şükür ki 6 yaşına kadar olan çocuklardan bilet parası almıyorlar.

Fiyatlar devamlı değişiyor, en güncel fiyatları buradan öğrenebilirsiniz.

1.Sınıf Yetişkin ve Çocuk Biletleri

Koltuk Numarası Olmayan Biletler


Bilet parasını ödemekle masraf bitmiyor, bir de kargo parası ödemek durumunda kalıyorsunuz. FedEx ile gelen kargo için 22 USD daha bayılmak lazım. (Şubat 2018)

Yada bizim yaptığımız gibi Türkiye'de ki tek acentesi olan HIS'ten satın alıp kargo ücretinden yırtabilirsiniz :) Yeri Şişli de bulunuyor. İster ofislerinden, isterseniz de web sitelerinden biletinizi satın alabilirsiniz.

http://his-japanrailpass.com/   Bu adrese girerek pasaporttaki ile aynı olacak şekilde isim-soyisim bilgilerinizi girip satın alıyorsunuz. Hemen ertesi günü kargoya veriliyor geçici biletiniz.

Süreç şu şekilde işliyor;


HIS Bilet Fiyatları tüm dünya ile aynı

Fiyatlar Japon Yeni üzerinden belirleniyor ve dünyanın her noktasında aynı, bu siteden almanın tek avantajı 22 USD'lik kargo ücretinden kurtulmak ve biletlerimizin hemen ertesi günü elimize geçmesi.


JR Biletimi İptal Edebilir miyim?

JR Pass'i 3 ay içinde kullanıma açtırmanız gerekiyor, açtırmazsanız 1 yıl içinde geri iade edebiliyorsunuz, yalnız %10 kesinti yapıldıktan sonra ödemeyi yapıyorlar bilginize. Kargo parası ödediyseniz 22 USD de gidiyor elbette.

Tabii bu geçici biletler için geçerli, eğer ki Japonya ya gidip işlettiyseniz geri iadesi mümkün değil.


JR Pass Biletim İle Tüm Trenleri Kullanabilir miyim?

Ne yazık ki Hayır :(

Adamlar hem evlat acısı gibi bilet satıyorlar, hem de yok ona binme buna bin diye kısıt koyuyorlar olacak iş değil. 

Peki nedir ayrımı derseniz, hızlı olacak ama çoook da hızlı olmayacak, ancak bu trenlere binebiliriz :)

Tüm JR Demiryolları trenlerine binebiliyoruz, sadece 550 Km hızla giden Nozomi ve Mizuho trenleri hariç.

Bu Nozomi dediğim alet; tren hattının birkaç milimetre üstünden hatta hiç temas etmeden gidiyormuş, zaten bin deseler de binmem, neymiş o öyle kuş gibi :)

JR Demiryolları hariç, belli istisnalar olsa da yerel hatlar ve ekspress trenlerde de kullanılabiliyor. Japonya feci bu tren hatları konusunda Allah yardımcımız olsun.

Bu konuyu daha ayrıntılı anlayabilmek için bir tablo bırakıyorum. Tek feribot seferi Miyajima adasınaymış, parayı çıkarmak için elbette ki buraya da gideceğim :)



JR Pass i Kullanıma Açtırmak?

Geçici bilet ile Japonya'da belirtilen JR Ticket Office'lere giderek, pasaportumuzla birlikte başvurmamız gerekiyor, verdikleri formu doldurup teslim ediyoruz. Gerçek biletlerimiz, açılmasını istediğimiz tarih işlenerek elimize veriliyor. Yoğunluğa göre yaklaşık 1 dakika sürüyor bu işlem.

Üstündeki tarihin sabahı kullanıma açılarak gece 24:00 de ilk gününü tamamlıyor. Daha verimli kullanmak için sabah erkenden açtırmalıyız, bu önemli!!!

Mesela gece 21:00 de ülkeye girdik diye JR Pass'i açtırırsak sadece 3 saat kullandığımızda ilk günü bitmiş olacak. O yüzden kar-zarar hesabını iyi yapmalı, gerekirse havalimanından merkeze otobüs yada yerel metro ile ulaşım sağlanmalı :)

JR Biletini Kaybedersem ?

Bileti kaybettiğinizde bir hak iddia edemediğiniz için biletinizi iyi muhafaza etmelisiniz ve kontroller için mutlaka pasaportunuzun da yanınızda olması gerekmekte.

Kendinizi güvenceye almanız için minik bir tüyo, geçici bilet aldığınızda kargodan 2 adet bilet çıkıyor.

Japonya'da işlettiğinizde birini sizden alıyorlar. Diğer bileti ayrı bir yerde saklayın, eğer ki gerçek biletinizi kaybederseniz bu geçici biletle yeniden çıkarabilirsiniz.

2 Adet geçici bilet var


JR Biletimi Başkası Kullanabilir mi?

Ne yazık ki sadece üzerinde yazan kişi kullanabilir, kontrol her zaman olmuyor ama olduğunda bu Japonlar sıkıntı çıkarabilir. Kurallar net bu ülkede ne de olsa. Ceza ile karşılaşmamak adına kullanmamak en iyisi.


Kısa Kısa

Trenlerde sigara içilebiliyor desem :) Şaşırırsınız değil mi ama sadece bunun için ayrılmış kompartmanda :) Yani deli gibi bir sigara dumanının ortasında ne kadar zevk alabilirseniz o kadar :)

Trenin sağ tarafı Fuji dağı manzaralı, sol tarafı pirinç tarlası diye yazmışlardı, mutlaka dikkat edeceğim gidince :) 

Trenin içinde dolaşarak yiyecek ürünler satan görevliler var, fakat Japonya'nın geneli gibi çok pahalı. Benim tavsiyem bunun yerine trene binmeden 7/11 bulup stok yapmanız :)

Japonya'nın ne kadar pahalı bir ülke olduğu dillere destan :) Orada ulaşım konusunda büyük bir şok yaşamamak adına JR Biletilerini alıp bavula koymak çok iyi bir fikir bence.

Gezmek daha ucuz olsun, devlet vatandaşlarına bu konuda çoookkk destek olsun, keşfetme duygumuz hiç eksilmesin, amin :)

Güney Kore ve Japonya seyahatlerimi merak edenler Instagram ve Facebook hesaplarımı takip etmeyi unutmayın, Hikayeler kısmında devamlı gördüğüm ilginç bilgileri paylaşıyor olacağım.


Seyahatle kalın,

Sevgiler






İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar;

  1. ADATEPE KÖYÜ / KAZDAĞLARI GEZİSİ
  2. AYVALIK'A GİTMEK İÇİN 10 HARİKA NEDEN
  3. Almanya / Heidelberg
  4. Almanya / Heidelberg-Frankfurt
  5. Almanya / Schillingsfürst - Feuchtwangen
  6. Almanya / Wertheim - Würzburg
  7. Almanya Gezisi / Rothenburg
  8. Antik Zeytin Hotel - Bodrum
  9. BADEMLİ - DİKİLİ / FAME BEACH
  10. BALKANLAR TURU İÇİN NASIL PLAN YAPILIR - Yeni !!
  11. BERGAMA ASKLEPİON GEZİSİ
  12. Bebek ile Tatil Nasıl Geçer ???
  13. Divan Palmira Otel - Bodrum
  14. Doğanbey (Domatia) Rum Köyü
  15. Dünyanın en küçük ülkesi; VATİKAN
  16. EJDERHA MAĞARALARI (Drach Caves) / MALLORCA
  17. EN GÜZEL PİKNİK ALANLARI
  18. Ege'de Çok Bilinmeyen 30 Gezilecek Yer
  19. FETHİYE GEZİ REHBERİ
  20. Fethiye'de adrenalin dolu bir tatil için 5 öneri
  21. GAZİANTEP GEZİ REHBERİ
  22. GEZİMANYA SÖYLEŞİM...
  23. Güzeller güzeli; Mordoğan-Karaburun
  24. HATAY GEZİ REHBERİ
  25. KAHVALTI MEKANLARI - PART 4
  26. KAYRA BEACH / DİKİLİ
  27. KIBRIS (Cyprus) ADASI GEZİLECEK YERLER
  28. Kirazlı Köyü / Hafta Sonu Kaçamağı
  29. MALLORCA GEZİ NOTLARI - 1.BÖLÜM
  30. MALLORCA GEZİ NOTLARI - 2.BÖLÜM
  31. MALLORCA GEZİ NOTLARI - 3.BÖLÜM
  32. MALLORCA İÇİN HAZIRLIKLAR...
  33. MAYORKA GEZİ REHBERİ
  34. MAYORKA NIN EN GÜZEL PLAJLARI
  35. MOSTAR GEZİ REHBERİ - Yeni !!
  36. Midilli (Lesbos) Adası Gezi Rehberi
  37. MİDİLLİ GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  38. MİDİLLİ GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  39. MİDİLLİ GEZİSİ - 3.BÖLÜM
  40. MİDİLLİ GEZİSİ - 4.BÖLÜM
  41. MİDİLLİ'DE YAZ - 1.Bölüm
  42. MİDİLLİ'DE YAZ - 2.Bölüm
  43. MİDİLLİ'DE YAZ - 3.Bölüm
  44. MİDİLLİ'DE YAZ - 4.Bölüm
  45. OCTOBERFEST !!!
  46. OHAL Nedir? Bizleri Nasıl Etkileyecek?
  47. Palamutbükü-Datça / 2014
  48. Phuket / Tayland Gezi Rehberi
  49. ROMA'yı Keşfetmeye Hazır Mısın?
  50. ROMANTİK YOL / ALMANYA GEZİ REHBERİ
  51. SAKIZ (Chios) ADASI PLAJLARI
  52. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  53. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  54. SAMOS (SİSAM) ADASI GEZİ REHBERİ
  55. SEYREK - HOBİ PARK
  56. SPLIT; DALMAÇYA'DA İZMİR'İ YAŞAMAK - Yeni !!
  57. Sevgili Günlük / Almanya'ya doğru
  58. Sevgilimin Doğum Günü / 2014
  59. Sutüven Şelalesi / Hasanboğuldu
  60. SİNGAPUR GEZİLECEK YERLER REHBERİ
  61. SİNGAPUR İÇİN AYRINTILI GEZİ REHBERİ
  62. Taşlaşmış Şehrin laneti; POMPEI
  63. Teos Park-Sığacık/Seferihisar
  64. Türkiye'nin En Büyük Uçak Restoranı
  65. UCUZ UÇAK BİLETİ NASIL ALINIR - Yeni !!
  66. Urla'yı 7 geçe; ÖZBEK KÖYÜ
  67. Yunanistan Vizesi Hakkında Herşey
  68. YÖRÜK MÜZESİ / FETHİYE
  69. ÇOCUKLA / BEBEKLE SEYAHAT REHBERİ - Yeni !!
  70. ÖZLEM'İN DOĞUM GÜNÜ / 2014
  71. İTALYA GEZİSİ - SİENA / Palio Yarışları
  72. İTALYA GEZİSİ / CENOVA
  73. İTALYA GEZİSİ / FLORANSA
  74. İTALYA GEZİSİ / MİLANO
  75. İTALYA GEZİSİ / PİSA KULESİ
  76. İTALYA GEZİSİ / San Gimignano - Orvieto
  77. İTALYA GEZİSİ / VENEDİK
  78. İtalya İçin Ayrıntılı Gezi Rehberi
  79. İtalya'nın serseri çocuğu; Napoli
  80. İzmir'in Meşhur Köyü; KOZBEYLİ







4 yorum:

  1. merhaba özlem,sanırım şu anda gezide olmalısınız japonyada.çok güzel bir seçim ben de çok merak ediyorum doğrusu ama çok uzak geldiği için ve malum tamamen duygusal sebeplerden cesaret edemiyoruz.benim merak ettiğim konu acaba size bu gezinin maliyeti ne kadar oldu aşağı yukarı yani.tam bir fiyat belirleyemez insan tabi ki.size güzel bir gezi dilerim,en iyisini yapıyorsunuz ayrıca 3 yaşında bir çocukla bu kadar uzak bir yere geziye gitme cesaretini göstermeniz de takdire şayan bir durum.ama sanırım ufaklık ta size iyi uyum sağlıyor,geze geze alışmıştır yavrucak tabi,sorun çıkarmıyordur sanırım.ama ben bile itiraf etmem gerekirse o kadar saat daracık koltuklarda uçak yolculuğundan korkuyorum.sırf bu yüzden çok istememe rağmen tayland,singapur gibi yerlere gitmeye cesaret edemiyorum doğrusu.darısı başımıza ne diyelim.bu arada şu anda çalışıyor musunuz,işe başladınız mı çünkü 15 gün izin almak özellikle de özel sektörde bayağı bir zordur,ben memur olduğum halde şimdiye kadar kesintisiz olarak 15-20 gün izin hiç alamadım düşünün,en fazla h.sonuyla beraber 10 gün almışımdır.neyse size keyifli bir seyahat dilerim,sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.yollardahayatvar.com/2018/05/japonya-ayrintili-gezi-rehberi.html?m=1

      Sil
  2. Merhaba 2 hafta yaz, 2 hafta da kış izmim var. Yeni bir yazı yazdım japonya ile ilgili maliyet ve merak ettiğin her şeyi bulabilirsin ayrıntısı ile. Zorlukları olduğu doğru ama sonuç çok keyif verici çok mutluyum o yüzden oğlumun da bizimle geziyor olmasına. Güzel yorumun için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. ben teşekkür ederim cevabınıza

    YanıtlaSil

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar