Navigation Menu

YURTDIŞINDAN ALINAN TELEFON NASIL KAYIT ETTİRİLİR


Türkiye'deki telefon fiyatlarının pahalılığı gözönüne alındığında, eğer ki imkan varsa yurtdışından
telefon alıp kullanmak çok büyük bir fiyat avantajı yaratıyor.

Mesela Amerika'dan aldığınız bir Iphone ile ülkemiz arasında 2.500 TL ye yakın fiyat farkı oluyor desem, Dubai buna keza. Türkiye'den alırken bir daha düşünürsünüz değil mi? 

Kimse kusura bakmasın ama bu kadar fahiş vergilerin olduğu bir ülkede neredeyse yarı fiyatına telefon alma ve kullanma şansımız varsa, bunu herkes bilsin ve faydalansın istiyorum.

Son telefonumu Amerika'dan alalı birkaç gün oldu, kayıt işlemini yapar yapmaz, sıcağı sıcağına yazıya dökmek istedim bu yüzden.

"Yurtdışından alınan telefonu ülkemizde kayıt ettirmeye yönelik tüm bilgileri aşağıda anlatıyorum. Lütfen sırası ile okuyunuz"



Yurtdışından Telefon Getirmek Yasak mı?

Yurtdışından yanınızda getirdiğiniz telefonu kaydettirip kullanabiliyorsunuz ama internet aracılığı ile getirtmek yasak, başta bu konuda anlaşalım. 

Gümrükte yakalanıp, el konma riskini göze alırsanız o başka tabii. Arada kurtulanlar oluyormuş duyduğuma göre.

Biz karlı bir şey gördük mü ilk iş, kafamızda ticarete dökeriz ya, hani 2500 TL ucuza bulduk mu çantaya 20 tane atsam şu kadar para kazanırım hesapları yapılmaya başlanır hemen. 
Dur! Sakın yapma :)

Çünkü bavulunda 2 tane kutulu telefon yakalarlarsa halin fena. Altta bunu ayrıntısı ile anlattım zaten.

Bir de telefonu yurtdışından alırken mutlaka "Sim Lock" lu mu diye sormalısın, günümüzde artık bu sayı azalsa da bazı telefonlar sadece alındıkları ülkede kullanılabiliyor. Sordunuz, Türkiye'de kullanılabiliyor yanıtını aldınız, alın gitsin :)

Cihazın kayıt vergisini, önceden vergi dairesine ödeyip, abone merkezlerinden kayıt yaptırabiliyordunuz. Şimdi ise bilgisayarın başından hiç kalkmadan tüm işlemleri halledebiliyorsunuz.

Tek ihtiyacınız olan, E-Devlet şifrenizin olması. Yoksa da Postanelerden kolayca alabilirsiniz.





Telefonu Alırken Vergi İndirimi Alabilir miyim?

Telefonu aldığınız yer "Tax Free" sürecine dahil mağazalardan biriyse, o ülkenin vatandaşı olmadığınız için havalimanlarında, telefonun vergisini geri alabiliyorsunuz, bu şu demek oluyor, hem ucuza alıyorsunuz hem de vergi iadesini alarak kar ediyorsunuz.

"Uçak bileti konusunda ise mutlaka Ucuz uçak bileti nasıl bulunur yazıma bir bakın. Ufak değişiklikler ile nasıl ucuza uçabileceğinizi yazdım"



Cihazı Kaydettirme Şartları

* 120 Gün içinde yurda giriş yapmak. 

Ülkeye girişiniz 4 ayı geçtiyse, ne yazık ki o pasaporta artık telefon kaydı yapılamıyor.

Siz yurtdışına çıkmadıysanız bile çıkan birinin pasaportuna işletebilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken, işleteceğiniz pasaport sahibinin TC numarası ile harcı ödemek ve onun E-Devletinden işlem yapmak. Yani telefon sizin değil de onun üzerine gözükecek.


* İşlenecek pasaporta son 2 yıl içinde başka bir telefon kaydı yapılmamış olması.

O yüzden eşinin, dostunun, "Telefonumu senin pasaportuna kaydedebilir miyim" sorusuna biraz daha düşünerek cevap verebilirsin. 

2 yıl pasaportunuzu bağlıyorsunuz çünkü. Kendinize almak isterseniz, sizin de yurtdışına çıkmış başka birini bulmanız gerekecek bu durumda.


* Pasaportta giriş-çıkış mühürlerinin okunaklı olması. ( E-Devlet ten giriş yapamayan yabancı Bireyler için)

Abone merkezinden işlem yaptıracaksanız ve mühür okunmuyorsa, Gümrük kapısına gidip, okunmayan giriş-çıkışa ait bir belge alıyorsunuz. (Eskiden E-Devlet imkanı yoktu o yüzden okunmayan mühür için, deniz polisine gidip almıştık, yaşadığınız yerde yardımcı olabilecek görevliyi abone merkezinden size söyleyeceklerdir)

Bu belgeyi almazsanız işleminiz yapılamıyor maalesef. Mührü basan memurun bolca kulaklarını çınlatabilirsiniz sadece bizim gibi, o serbest :)


*Yurtdışından kutulu olarak sadece 1 Adet telefon getirebiliyorsunuz. 

İkinci telefonun kutusunu atıp, içine sim takarak yanınıza alırsanız, kullandığım telefon diye belirtebilirsiniz. 

Eğer valizde birden fazla kutulu telefon ile yakalanırsanız, ilkini kaydettirmek için 2 katı cezalı vergi ödeyecek ve diğer telefonun IMEI numarasını not alacaklarından onu kaydettiremeyecek yani Türkiye'de kullanamayacaksınız. Hatta hakkınızda kaçakçılıktan dava bile açılabilir.

Gümrük kanunu der ki;

“Yolcuların, gümrük mevzuatına göre kişisel ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi eşyasıymış gibi gösterdikleri eşyanın gümrük vergileri iki kat olarak alınır ve eşya sahibine teslim edilir. Gümrük vergileri ödenmediği takdirde, eşya gümrüğe terk edilmiş sayılır.”
“Ayrıca, yolcu beraberi hediyelik eşya statüsünde veya posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.”


Yurtdışından Gelen Cihazın Kaydı Nasıl Yapılır?


1.Aşama / Telefonun IMEI numarasını bulun

Bu numara cihazınızın seri numarası oluyor. Telefonun kutusunun üzerinde illa ki yazıyor ama işi garantiye almak için; telefonunuzun arama ekranında *#06#  tuşlayarak da öğrenebilirsiniz. 

Bu numarayı defalarca kontrol etmenizde fayda var, yanlış IMEI girmeniz durumunda paranızı geri iade etmediklerini okumuştum ama yine de eğer yanlış giriş yaparsanız,  444 9 777 nolu telefonu arayıp, görüşebilirsiniz. 


2.Aşama / Cihazın Harç Parasını Ödeyin

2017 yılı için telefonu kaydettirmek için ödenecek vergi 170.70 TL

* İsterseniz Vergi Dairesine gidip, isterseniz de İnternet bankasından E-devlet sistemine girip ödeme yapabilirsiniz

* Bankaya gidip ödemek isterseniz de; Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası hizmetinizde. Pasaport sahibinin adı ve IMEI numarasını görevliye vererek ödeyebilirsiniz.

*Fakat en kolayı tabii ki; İnternet Vergi Dairesi'nden Kredi Kartı ile ödemek. 

Ben bilgisayarımın başından hiç kalkmadan, internet vergi dairesinden harcı ödeyip, E-Devlet ten kendim kaydettim. 5 dakikada, fazladan hiçbir ücret ödemeden, evrak vermeden oldu bitti.

***En önemli kısım, pasaport sahibinin TC Kimlik Numarası ile harç bedelini ödemek***







3.Aşama / Vergisi Ödenen Telefonu Kaydettirme


E-Devlet Üzerinden Kaydediyoruz

4 ay içinde yurtdışından ülkeye giriş yapılan pasaport sahibinin E-Devlet hesabından, "IMEI Kaydet" kısmına giriyoruz.




IMEI numarası kısmına cihazın seri numarasını giriyoruz, eğer birden çok IMEI numarası varsa alt kısmında bulunan 2.ve 3. IMEI numarası alanını da dolduruyoruz.

Belge Türü olarak "pasaport" seçiyoruz, pasaport türü ve numarasını da girdikten sonra, yurda giriş yaptığımız tarihi de yazıyoruz. 

Vergisini ödediysek sonraki ekranda onay belirecek, işlem tamamdır. Artık telefonunuz kayıtlı.


Yabancı Bireyler İçin Abone Merkezlerine Kaydettirme

E-Devletten kaydını yapamayacak kişiler (Yabancı Bireyler) kaydetme işini Turkcell, Vodafone yada Türk Telekom şubelerinde halledebiliyor. 

Kaydedilecek pasaport sahibinin bizzat giderek, pasaport aslı ve vergi ödendi belgesini de yanında götürmesi gerekiyor. 

Bazı firmalar bu işlemi ücretsiz yaparken bazıları da para alıyor. Hepsine sormakta fayda var.

Kaydın yapılıp yapılmadığını, BTK nın ihbar merkezi olan 0312 294 94 94 nolu telefonu arayarak 7/24 öğrenebilirsiniz.


***Pasaporttaki imza ile kayıt belgesindeki imzayı karşılaştırdıkları için pasaport sahibinin bizzat gitmesi gerekiyor. 



Telefon Kaydımı Nasıl Sorgulayacağım?

Cihazımızın kayıt kontrolünü yapmak için E-Devlet hesabımızdan "IMEI Sorgulama" kısmına giriyoruz.

IMEI No ve Güvenlik Resmi kısmını doldurup bekliyoruz. Sonuç hemen geliyor.



E-Devlet üzerinden yapılan işlemde, hiçbir belge talep edilmiyor. Ortak veri sistemi kullanıldığından, kontroller elektronik ortamda yapılmakta. 

Dikkat etmeniz gereken en önemli şey, 15 rakamlı IMEI numarasını doğru yazmak. Çünkü ödediğiniz paranın geri alınması, kaydın değişmesi imkansıza yakın :) Hata yapmamak ve aynı ücreti yeniden ödememek için birkaç defa kontrol etmekte fayda var.

Bundan sonra telefonunuzu kapanma korkusu olmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz.


Aklımıza takılan sorulara da yanıt arayalım o zaman;


Kaydedilmeyen Telefonlar Ne Zaman Kapanır

Yurtdışından gelen telefonun içine Türk Hattı (Sim kart) takıldığı tarihten itibaren 120 gün içinde kaydettirilmesi gerekmektedir. BTK nın koyduğu süre bu kadar. Önceki yıllarda 60 gün ile sınırlıydı, şimdi biraz daha esneklik kazanmış.

Eğer bu süre içinde kaydettirilmezse, telefonun aktif olduğu halde Türk hatları ile kullanmanız  mümkün olmayacak. 



Kapanan Telefonu Yeniden Kullanıma Açtırma

Peki kaydı yaptırmadığınız için telefonunuz kullanıma kapandı. Bu durumda ne yapacaksınız?

Pasaportuna 2 yıldır telefon kaydedilmemiş, 120 gün içinde yurtdışından yurda dönmüş birini bulup, yazıda anlattığım şekilde harcını ödeyip, kayıt işlemini yaptırmanız gerekecek.

10 gün içinde telefonunuz kullanıma açılacaktır. Cihazınızı kapatıp açarak kullanabilirsiniz.

Eğer kapanmadan kayıt işlemini yaptırırsanız, hiçbir sorun yaşamadan kullanmaya devam edeceksiniz.


Kendi Pasaportum Üzerine mi Kayıt Yaptırabiliyorum?

Kendi pasaportunuz şartlara uyuyorsa kullanmanız en güvenlisi.

Eğer olmuyorsa 4 ay içinde yurda girmiş, üzerinde cihaz kaydı bulunmayan bir tanıdığınızın pasaportu üzerinden de kayıt yaptırabilirsiniz.

Ya da aynı şekilde sizin pasaportunuz üzerine güvendiğiniz birinin telefonunu kaydettirebilirsiniz.

Güvendiğiniz diyorum çünkü telefon artık onun adına gözükecek, kayıt yaptırılan cihazın suç teşkil eden bir olaya karışması durumunda yasal sorumluluk pasaport sahibine ait oluyor. Yani size !!!


Pasaportun Süresi Kayıt için Farkeder mi?

Pasaportun süresinin bitmesine ne kadar süre kaldığı önemli değil. Kayıt yaptırdıktan sonra pasaportun süresi bitse bile cihaz kapanmaz.

Önemli olan tek şey, o pasaportun üzerine 2 yıldır telefon kayıt ettirilmemiş ve 4 ay içinde yurtdışından yurda giriş yapması, bu kadar.



18 Yaşından Küçükler İçin Telefon Kaydı Yapılabilir mi?

Evet, 18 yaşından küçükler de yurtdışından yanlarında telefon getirebilir ve kendi üstlerine kayıt yaptırabilir.

Kayıt başvuruları, anne, baba yada yasal temsilcisinin kendi E-Devlet hesabından, çocuğun bilgileri girilerek yapılabilir.


Cihazı Aldığım Ülkenin Mührü mü Olması Gerekiyor?

Ben telefonumu Amerika'dan aldım fakat eşimin pasaportu üzerinden, Fransa'dan ülkeye giriş yaptığı tarihe göre işlem yaptırdım.

Yani cihaz ABD den alındı diye ille de o ülkeye giriş-çıkış yapmalısın diye bir şart yok. Önemli olan 120 gün içinde yurtdışından herhangi bir ülkeden yurda giriş yapmış olmak.




Türkiye'ye Geçici Süreli Geldim Ne Yapmalıyım?

Kendi yabancı hattınızı kullanacaksanız sorun yok ama eğer ki Türk hatlarını takmanız gerekiyorsa ve 4 aydan fazla kalacaksanız mutlaka yukarıdaki işlemleri sırasıyla yaparak kayıt altına almak zorundasınız.


Son olarak "Yurtdışından Alınan Telefon Nasıl Kayıt Ettirilir" başlıklı yazım, umarım kafanızdaki soru işaretlerini kaldırabilmiştir. Eğer imkanınız varsa yurtdışından telefonunuzu hiç çekinmeden alıp, kaydettirip, rahatça kullanın.

Aklıma gelen tüm ayrıntıları yazmaya çalıştım, ilave etmek istediğiniz bir bilgi varsa mutlaka yorum olarak yazın bana. Birlikte güncelleyelim, herkes faydalansın

Telefon getirmek bahane, gezmek şahane diyoruz, plan yaparken "Hangi Mevsim Hangi Ülkeye Gidilir" yazıma bir göz atın, eminim sizin de gönlünüzü çalacak bir yer mutlaka vardır.

Seyahatle Kalın,

Sevgiler,

Özlem





İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar;

  1. ADATEPE KÖYÜ / KAZDAĞLARI GEZİSİ
  2. AYVALIK'A GİTMEK İÇİN 10 HARİKA NEDEN
  3. Almanya / Heidelberg
  4. Almanya / Heidelberg-Frankfurt
  5. Almanya / Schillingsfürst - Feuchtwangen
  6. Almanya / Wertheim - Würzburg
  7. Almanya Gezisi / Rothenburg
  8. Antik Zeytin Hotel - Bodrum
  9. BADEMLİ - DİKİLİ / FAME BEACH
  10. BALKANLAR TURU İÇİN NASIL PLAN YAPILIR - Yeni !!
  11. BERGAMA ASKLEPİON GEZİSİ
  12. Bebek ile Tatil Nasıl Geçer ???
  13. Divan Palmira Otel - Bodrum
  14. Doğanbey (Domatia) Rum Köyü
  15. Dünyanın en küçük ülkesi; VATİKAN
  16. EJDERHA MAĞARALARI (Drach Caves) / MALLORCA
  17. EN GÜZEL PİKNİK ALANLARI
  18. Ege'de Çok Bilinmeyen 30 Gezilecek Yer
  19. FETHİYE GEZİ REHBERİ
  20. Fethiye'de adrenalin dolu bir tatil için 5 öneri
  21. GAZİANTEP GEZİ REHBERİ
  22. GEZİMANYA SÖYLEŞİM...
  23. Güzeller güzeli; Mordoğan-Karaburun
  24. HATAY GEZİ REHBERİ
  25. KAHVALTI MEKANLARI - PART 4
  26. KAYRA BEACH / DİKİLİ
  27. KIBRIS (Cyprus) ADASI GEZİLECEK YERLER
  28. Kirazlı Köyü / Hafta Sonu Kaçamağı
  29. MALLORCA GEZİ NOTLARI - 1.BÖLÜM
  30. MALLORCA GEZİ NOTLARI - 2.BÖLÜM
  31. MALLORCA GEZİ NOTLARI - 3.BÖLÜM
  32. MALLORCA İÇİN HAZIRLIKLAR...
  33. MAYORKA GEZİ REHBERİ
  34. MAYORKA NIN EN GÜZEL PLAJLARI
  35. MOSTAR GEZİ REHBERİ - Yeni !!
  36. Midilli (Lesbos) Adası Gezi Rehberi
  37. MİDİLLİ GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  38. MİDİLLİ GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  39. MİDİLLİ GEZİSİ - 3.BÖLÜM
  40. MİDİLLİ GEZİSİ - 4.BÖLÜM
  41. MİDİLLİ'DE YAZ - 1.Bölüm
  42. MİDİLLİ'DE YAZ - 2.Bölüm
  43. MİDİLLİ'DE YAZ - 3.Bölüm
  44. MİDİLLİ'DE YAZ - 4.Bölüm
  45. OCTOBERFEST !!!
  46. OHAL Nedir? Bizleri Nasıl Etkileyecek?
  47. Palamutbükü-Datça / 2014
  48. Phuket / Tayland Gezi Rehberi
  49. ROMA'yı Keşfetmeye Hazır Mısın?
  50. ROMANTİK YOL / ALMANYA GEZİ REHBERİ
  51. SAKIZ (Chios) ADASI PLAJLARI
  52. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  53. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  54. SAMOS (SİSAM) ADASI GEZİ REHBERİ
  55. SEYREK - HOBİ PARK
  56. SPLIT; DALMAÇYA'DA İZMİR'İ YAŞAMAK - Yeni !!
  57. Sevgili Günlük / Almanya'ya doğru
  58. Sevgilimin Doğum Günü / 2014
  59. Sutüven Şelalesi / Hasanboğuldu
  60. SİNGAPUR GEZİLECEK YERLER REHBERİ
  61. SİNGAPUR İÇİN AYRINTILI GEZİ REHBERİ
  62. Taşlaşmış Şehrin laneti; POMPEI
  63. Teos Park-Sığacık/Seferihisar
  64. Türkiye'nin En Büyük Uçak Restoranı
  65. UCUZ UÇAK BİLETİ NASIL ALINIR - Yeni !!
  66. Urla'yı 7 geçe; ÖZBEK KÖYÜ
  67. Yunanistan Vizesi Hakkında Herşey
  68. YÖRÜK MÜZESİ / FETHİYE
  69. ÇOCUKLA / BEBEKLE SEYAHAT REHBERİ - Yeni !!
  70. ÖZLEM'İN DOĞUM GÜNÜ / 2014
  71. İTALYA GEZİSİ - SİENA / Palio Yarışları
  72. İTALYA GEZİSİ / CENOVA
  73. İTALYA GEZİSİ / FLORANSA
  74. İTALYA GEZİSİ / MİLANO
  75. İTALYA GEZİSİ / PİSA KULESİ
  76. İTALYA GEZİSİ / San Gimignano - Orvieto
  77. İTALYA GEZİSİ / VENEDİK
  78. İtalya İçin Ayrıntılı Gezi Rehberi
  79. İtalya'nın serseri çocuğu; Napoli
  80. İzmir'in Meşhur Köyü; KOZBEYLİ





0 yorum:

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar