Navigation Menu

GAZİANTEP GEZİ REHBERİ


Bakırın, baklava ve kebabın memleketi Gaziantep o kadar güzel ki. Açlıktan ölmeyi göze alıp memleketlerini vermeyen yüce
insanların diyarı,Türkiye'deki en büyük hayvanat bahçesinin sahibi, kebapları dilden dile dolaşan, baklavaları ile ağızları sulandıran Gaziantep.

Peki neler yaparız, nerede kalabiliriz, hangi müzeler var, en iyi restoran neresi derseniz buyrun...

Keyifli okumalar...

GAZİANTEP'TE GEZİLECEK YERLER

*Zeugma Mozaik Müzesi
Belkıs Köyünden çıkarılan ve insanın ağzını açıkta bırakacak kadar güzel mozaiklerin sergilendiği muhteşem müze. 

Mutlaka ama mutlaka gidilmeli "çingene kızı mozaiği" görülmeli.
Giriş (tam): 8 TL


Gitmeden önce iphone unuz varsa, Zeugma isimli Uygulamayı indirmeyi ve yanınıza kulaklık almayı unutmayın. Eğer ki unutursanız da problem yok, orada size 5 TL ye kiralayacaklar. 

Her mozaiğin önünde, kulaklık içindeki rakamı girerek hakkında bilgi almanızı sağlıyor. Eğer bu bilgileri dinlemezseniz önünden boş boş geçecek ve pek de bir zevk almayacaksınız haberiniz olsun.

*Zeugma Belkıs Köyü
Barajın yapılmasıyla çoğu eser sular altında kalmış, son gün bile kurtarılan eserler olmuş, kaybedilenler için çok üzgünüm fakat diğerleri Mozaik müzesinde sergilenmekte. 



İnsanların nasıl güzel, modern ve zevkli evlerde yaşadığını gözlerinizle görün. Açık havada sergilenen evleri mutlaka gezin.

*Hayvanat Bahçesi
Türkiye'nin en büyük, Avrupanın 4. büyük hayvanat bahçesi. Gez gez bitecek gibi değil. Çok yorulursanız şirin trenlerine atlayıp gezmek de büyük keyif.




Park için 3 TL+ Hayvanat Bahçesi için 3,5 TL : 6,5 TL ödemeniz gerekiyor.


*Zincirli Bedesten
Gaziantep'in en güzel bakırları, sedef kakma işleri burada. Alışveriş yapmadan çıkmak imkansız. 




Gözünüz bayram etsin istiyorsanız doğru yer burası

*Bakırcılar Çarşısı
Bakıra çekicin vurma sesini dinleyerek, bakır ustalarını izleyerek alışveriş yapabilirsiniz. 



Satıcıların insani yaklaşımlarını keşfetmek için bile harika bir yer. Her dükkana uğrayıp sohbet etmek ve hemen ısmarladıkları zahteri içmek lazım.

*Tarihi Tahmis Kahve
1635 yılından beri mis gibi menengiç kahvesini, zahteri yudumlayabileceğiniz ışıl ışıl, tarihi bir mekan. 




Şirin papağanı, kızlı erkekli! oturabileceğiniz ortamı, tadı damağınızda kalacak lezzetleriyle uğramadan olmaz





*Şahinbey Savaş Müzesi
Tüylerinizi diken diken edecek hatırlarla dolu bir müze burası. Gözleriniz dolmadan, biz tarihimizden bihabermişiz demeden ayrılmak mümkün değil.




Gerçek hikayelerin, savaşta kullanılan aletlerin (silah diyemiyorum çünkü, onun yerine kullandıkları ses çıkaran aletlerle düşmanı  korkutmuşlar genelde) anlatıldığı odalar gezilmeli, bunların yanısıra alttaki sığınakta; çocukların canı pahasına yollardan topladığı kovanlardan mermi-silah yapılmasını gösteren canlandırmalar da mutlaka görülmeli.


*Oyun ve Oyuncak Müzesi
Yıllar öncesine ait irili ufaklı birbirinden güzel oyuncakların arasında gezinmek sizi de çok mutlu edecektir. Yurtdışında şanslı çocukların ellerindekilerle ülkemizdekileri kıyaslamayacaksanız tabii :)




Her birinin bir zamanlar sevimli bir çocuğu mutlu ettiğini bilmek süper bir duygu.


*Kendirli Gazi Kültür Merkezi
1860 yılında Katolik Ermenileri tarafından yapılmış, bitişiğindeki ek binada ise 1933 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk halka seslenmiş.



Bugün, kültür merkezi olarak hizmet veriyor, Kurtuluş savaşı ve Cumhuriyetin kurulma yıllarındaki Gaziantep'i tanıtan 3 boyutlu film izlettiklerini ve animatronik (animasyonun elektronik ile birleşmesi) bir teknikle Atatürk heykelinin hem de kendi sesiyle halka seslendiğini öğrendik. 


Kalabalık gruplara her zaman gösterim var fakat sayı azsa belli saatlerde. Biz saatini kaçırdık maalesef izleyemedik. Siz giderseniz yarım saatinizi ayırın derim, sadece Atatürk'ün sesini dinlemek için bile değer.



Buraya kadar geldiyseniz, hemen yanındaki şahadet parmağı anıtını da ziyaret ederseniz tam süper olur.

*Bey Mahallesi
İçinde birçok müzenin bulunduğu bu mahallede, Gaziantep'i tam anlamıyla hissedeceksiniz. Daracık sokakları, Gaziantep evleri, bozulmamış yolları, otantik cafeleriyle uğramadan dönmenin imkansız olduğu bir yer.




Ayrıca Atatürk ün nüfusa kayıtlı olduğu mahalle burası. 


*Hasan Süzer Etnografya Müzesi
Karagül dizisinin çekimi için uzun süredir kapalı olduğunu öğrendim. 



Gaziantep insanı nasıl yaşar, evleri nasıldır,  merak eden herkesin görmesi lazım.

*Atatürk Anı Müzesi
Atamızın Gaziantep'e geldiğinde kaldığı yatağı, eşyaları sergileniyor. Masalarda savaşa, tarihe ait birçok slayt gösterisi izlemek mümkün.




*Bayazhan Kent Müzesi
İster ücretini ödeyip isterseniz de müze kartıyla girebilirsiniz, kulaklıkla birlikte, her bölümü ayrıntılı olarak anlatan bir de cihaz veriyorlar. Tuşlamaya gerek yok siz gezdikçe otomatik olarak anlatmaya başlıyor.




Gaziantep'e ait birçok bilgiyi edinebileceğiniz, ayrıntılı bilgi alabileceğiniz Antepfıstığından, sedef işlemeye, yemeniye, baklavaya kadar geniş kapsamlı bir müze. 


*Medusa Cam Eserler Müzesi
Müze; sahibi Füsun Hanımın koleksiyonunda biriktirdiği cam eserlerin artık evine sığmamasından dolayı tarihi bir evi satın almasıyla başlamış.



Türkiye deki ilk özel cam müzesi burası ve Rahmi Koç'un koleksiyonundan sonraki en büyük koleksiyona sahip. 



Müzenin içi ilginizi çekecek altın, bronz, gümüş sikkeler, heykeller, gözyaşı şişeleri, cam süt pompası ve daha binlerce eserle dolu.  En yenisi 2.000 en eskisi ise 4.000 yıllık. 


Gelmişken kendinizi mutlu etmeyi de unutmayın :)



*Gaziantep Kalesi,Kahramanlık Panorama Müzesi
Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması Müzesi’nde Antep halkının düşman işgaline direniş öyküsü anlatılıyor.



Antepliler hiçbir yerden yardım ve destek almadan 6 bin 317 evladını şehit vererek şehrini düşman işgalinden kurtarmış. 




Antep savunması, Ulusal Kurtuluş Savaşı tarihimizde vatan, millet sevgisinden ve hür yaşama aşkından başka silahları olmayan Gazianteplilerin kahramanlık destanı. İşte bu kahramanlık destanı Gaziantep Kalesi galerilerinde 18 pano ile anlatılıyor


*Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi
Bu müzede Gaziantep'e ait kap kacaklardan, yiyecek içeceklere ve erzakların saklanmasına kadar her şey sergileniyor. 



Biz Gaziantep'in bu kadar lezzetli yemeğini yedik ve vefa borcu olarak da mutfak müzesini görmemiz gerektiğine karar verdik. 




Çocukluğunu geçirdiği konağı Belediye’ye sadece Müzenin isminin annesi Emine Göğüş’ün ismini taşıması karşılığında veren Türkiye’nin ilk Turizm Bakanı Ali İhsan Göğüş’ün hayatı ve Gaziantep için yaptıkları üst katta Göğüş Odasında anlatılıyor. Ayrıca bu odada Göğüş Ailesinin mutfak eşyaları özel vitrin içerisinde sergileniyor.


*Mevlevihane Vakıf Müzesi

Gaziantep Mevlevihanesi Kozluca Mahallesi, Buğday Arasası, Kozluca ve Şehit caddeleri arasında bulunmakta. 


Günümüzde Mevlevihane Camisi, Tekke Camisi ve Mustafa Ağa Camisi olarak tanınan bu Mevlevihane aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesinin de en büyük Mevlevihanelerinden biri.

*Saklı Konak Bakır Eserler Müzesi

Osmanlı dönemine ait yaklaşık 800 eserin sergilendiği müzede farklı zamanalara ait eserler bulunuyor. Gaziantep’in Kalealtı semtinde 12 odalı Osmanlı dönemine ait bir Antep evinde bulunuyor




Türkiye’nin ilk ve tek özel bakır eserleri müzesi ve Osmanlı dönemine ait çok nadir eserleri görmek şart. 


*14 Şehit Anıtı
Bu anıt işgal sırasında kalleşçe öldürülen 14 çocuk anısına dikilmiş;
Kilis yolunda Fransız işgal kuvvetlerine karşı savaşan Kuvayı Milliye Komutanı Şahin Bey ve arkadaşlarına yiyecek getiren Antepli çocuklar, karanlık bastırınca Dokurcum Değirmeni'nde geceyi geçirirler. 




1920'de Şahin Bey, Elmalı Köprüsü'nde kahramanca savaşarak şehit düşer. Fransızlar Köprü civarındaki Değirmen'e gelirler. Yaşları 12-14 arasında değişen 14 çocuğu kurşuna dizerler. Daha sonra hırslarını alamayıp çocuk şehitlerin vücutlarını süngüleyerek delik deşik ederler. 


Kahraman çocuklarımız için insanın yüreğinin sızlamaması mümkün değil.

*Orhun Yazıtlarının Kopyaları
Orhun Yazıtları, Göktürk İmparatorluğu'nun ünlü hükümdarı Bilge Kağan devrinden kalma, yazılı dikilitaşlardan oluşuyor. Moğolistan'ın kuzeyinde, Baykal gölünün güneyinde, Orhun ırmağı vadisindeki Koşo Saydam gölü yakınlarında.  



Türk ve Türkçe adı, ilk kez Doğu Göktürkler dönemine ait bu yazıtlarda geçmekte. Gaziantep Büyükşehir belediyesi bu Anıtların kopyasını Gaziantep'te yaptırmış ve Bu abideleri gezme şansını bizlere sunmuş


*Almacı (Elmacı) Baharatçılar Pazarı
Çeşit çeşit baharatlar, mis kokulu salçalar, kırmızı biberler, fıstıklarla dolu etrafınız. Gezin, tadın, eliniz kolunuz dolu olarak gezinizi tamamlayın :)




*Masal Parkı
Çocuklarınız varsa ya da bizim gibi siz kendinizi çocuk gibi hissediyorsanız, etrafınızda Şirinler, Nasreddin Hoca olsun istiyorsanız Masal Parkı tam size göre. 


Rengarenk, yemyeşil, özgür bir park burası.


*Halfeti
Baraj sularının altında kalmış, evler, bahçeler, mezarlıklar...
Yaşam alanlarınızın bir gün yok olduğunu suların altında kaldığını düşünün, mezarlarınızın bilmediğiniz yerlere sürüklendiğini. 




Fakat bunun yanında müthiş manzaralar eşliğinde yemeğinizi yediğinizi, teknelerle gezindiğinizi. İşte Halfeti...





Tekneyle mutlaka tura katılın, minaresi dışarıda kalan camiyi görün, kalenin yanında sadece tepesi dışarıda kalmış ve hala kullanılan elektrik direğini fotoğraflayın.





Rumkale

Gaziantep İli, Yavuzeli İlçesi, Kasaba köyünün yakınında bulunan Rumkale; Gaziantep şehir merkezinden 62 km. Yavuzeli’nden ise 25 km. uzaklıkta, Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde, dik kayalar üzerinde.



Rumkale bir zamanlar Halfeti (Şanlıurfa) ile Gaziantep arasında sınır oluşturan Fırat ırmağı kıyısında yer alırdı. Merzimen çayının suyu Rumkale dibinde, derin ve sarp vadi içinde akan Fırat nehrine karışırdı. Günümüzde üç yanı Baraj gölüyle çevrilmiş olup, yarım ada görünümünde



Kalede duvarlar ve burçlardan başka, Şair Aziz Nerses kilisesi, Barşavma manastırı, su sarnıçları ve su kuyusu var. Kuyu; helezonik basamaklarla Fırat nehrine kadar inen 8m. genişliğinde ve yaklaşık 75m. derinliğinde. Fırat nehrinden su temin etmek için yapılmış olan bu kuyunun gizli bir geçit olduğu da rivayet edilmekte.

Halfeti'den teknelerle kaleye ulaşım sağlayabilirsiniz.

*Park Antep / Harikalar Diyarı
2013 yılından beri eğlenmek isteyen her yaştan insanın uğrak yeri burası. Giriş kişi başı 15 TL.


Navigasyon da ararsanız Park Antep olarak geçiyor. Harikalar Diyarı’nda; Dönenceli Ördekler, Gökdelen, Uçan Ejderhalar, Rafting, Su Kızağı, Aile Treni, Dağ kızağı, Sihirli Fincanlar, Disko, Korku Tüneli, Araba Yarışı, Dönenceli Uçak, At Biniciliği , Dağ Rallisi olmak üzere 14 oyun grubu bulunuyor. 


Bir biletle; At Biniciliği ve Dağ Rallisi hariç tüm oyunlardan ücretsiz faydalanabiliyorsunuz. Bu şekilde ailece gidip sabahtan akşama kadar keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Turkcell Gezegen Evi ve Bilim Parkı
Aralık 2010'da Büyükşehir Belediyesi tarafından kapılarını açan gezegen evinin ; sponsorunu söylememe gerek yok sanırım adından da gayet net anlaşılıyor :) 


Üst tarafta top gibi duran bölmede 77 Adet koltuktan birine oturuyor, kürenin kubbesini ekran olarak kullanıyor ve ilginç bir aletle uzayda gizemli bir yolculuğa çıkıyorsunuz. 


Filmi izledikten sonra en alt kata inip, fiziği ve bilimi sevdirecek olan  alanda hoş bir gezintiye çıkıyorsunuz. Elektrik üretimini, ışığın yansımasını , kaldırma kuvvetini, buna benzer birçok şeyi uygulayarak, eğlenerek öğreniyorsunuz.

Filmi izlemek için 2,5 TL , bilim müzesindeki deneyleri yapabilmek için de bir 2,5 TL daha ödedik kişi başı.

Botanik Parkı
Rengarenk çiçekler, düzenlenmiş rüya gibi bahçeler, burası evlenecek çiftlerin uğrak yeriymiş neden mi çünkü doğal fotoğraf stüdyosu gibi...




***Verilen fiyatlar 2013 yılı Kasım ayına aittir. Lütfen fiyatların değişebileceğini göz önüne alın.

GAZİANTEP'TE NE YENİR

*Patlıcan Kebabı



*Soğan Kebabı
*Ali Nazik



*Küşleme



*Ciğer
*Katmer



*Kabak / Antepfıstığı Reçeli (Orkide Pastanesi)
*Şıllık Tatlısı (aslında Urfa yöresine ait)
*Baklava



*Şöbiyet
*Burma Kadayıf
*Mumbar Dolması



*Kuru biber-kabak-patlıcan dolması
*Lahmacun



*Beyran 



*Yuvarlama
*Lebeniye Çorbası


GAZİANTEPTE NEREDE YENİR

İmam Çağdaş
0(342) 220 7080 Uuzun Çarşı No:14 Şahinbey



Katmerci Zekeriya Usta
0(342) 230 0971 Çukur Mah. Körükçü Sok. No:16



Orkide Pastanesi (Özellikle kahvaltısı ve katmeri için)
0(342) 215 1500 GMP Bulvarı No: 17



Metanet Lokantası
Kozluca Mahallesi. (Beyran için tek adres)



Halil Usta
Mozaik müzesinin arkasında, 3. ara sokakta



Koçak Baklava
0(342) 215 3224 Budak Mahallesi

Bayazhan
0(342) 221 0212 Akyol Mah. Atatürk Bulv. 119/1 Şahinbey

Baklavacı Zeki İnan
0(342) 231 8840 Akyol Mh., Atatürk Blv No:38

Güllüoğlu Baklavaları
0(342) 231 2282 Suburcu Cad. Güllüoğlu Oteli altı No:20 Şahinbey

Ümit Döner

0(342) 231 3232 İstasyon Cad. No:2B Şehitkamil

Yörem Mutfak Ev Yemekleri

0(342) 230 5000 İncilipınar Mah. 15.Sok. Ali Api Apt.

Ciğerci Mustafa
0(342) 230 9182 Gaziler Cad. Bayramoğlu Sok. No:1/B

Evirgeç Ev Yemekleri
0(342) 231 7895 Alleben Mah., Atatürk Blv Kırkayak Apt. 58/B, Şahinbey 



Aşina Restoran
0(342) 220 4949 İncilipınar Mah. Emniyet karşısı No:4 Şehitkamil


GAZİANTEPTE NEREDE KALINIR

İbis Otel
0(342) 211 00 30 (Çok merkezi bir otel)

Anatolian Hotel (5*)

0(342) 211 40 40 Şehitkamil

Ayıntap Otel (3*)

0(342) 215 16 01 Değirmiçem Mahallesi

B.Veliç Otel (4*)

0(342) 220 03 49 Bey Mahallesi

Dedeman Otel (5*)

0(342) 211 66 00 Aktoprak

Hotel Uğurlu (2*)

0(342) 220 96 90 Bey Mahallesi

Royal Gaziantep Otel (4*)

0(342) 323 22 11 Şehitkamil

Safir Otel (4*)

0(342) 324 70 90 Şehitkamil

Uğur Plaza Otel (4*)

0(342) 324 66 00 Şehitkamil

Anadolu Evleri Butik Otel

0(342) 220 95 25 

Antik Belkıs Han

0(342) 221 12 28

Alibey Konağı

0(541) 771 27 27

Zeynep Hanım Konağı

0(342) 232 02 07

Kale Evi Butik Otel

0(342) 231 41 42


ULAŞIM


Sun Ekspress

444 0 797

Pegasus

444 0 737

Havaş

0 (342) 215 22 63

Değirmiçem Taksi

0 (537) 466 9792

Kavaklık Taksi

0 (533) 627 4685

Star Taksi

0 (532) 627 4685

Umarım gidecek olan, Gaziantep'i merak eden herkese yardımcı olabilmişimdir. Ben de bol bol gezdim ve yedim, üstüne ağladım, hayran kaldım. 

Sizin de güzel anılar biriktirmeniz dileğiyle...




Bu yazıyı rehber olması amacı ile hazırladım, ayrıntılı bilgi almak isterseniz Gaziantep ile ilgili yazılarım;

5 yorum:

  1. Ne kadar güzel anlatmışsınız. Harikasınız. Bir şehri her yönüyle tanıtmak emek ister. Emeğinize sağlık. Gidesim geldi valla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Gaziantep gerçekten güzel bir şehir bence, hem mutfağı hem de tarihiyle.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir

      Sil
  2. Ozlem hanim okudugun en iyi Gaziantep seyahat blog yazilarindan birisini yazmissiniz tebrik ederim. Sizin gezdiginiz yerleri gezmek icin ne kadar vakit ayirmamaiz lazim? Ocak sonu gibi tek basima -bi bayan olarak- gitmeyi dusunuyorum Gaziantep'i de hic tanimiyorum o yuzden bi sorum olacak nerden sonra nereye gidilmeli vakit kaybi olmamasi ve daha cok yer gezilebilmesi acisindan yardimci olabilirseniz cok mutesekkir olurum. Ayrica nereye gidilir nerde ne yenirden tutunda kalinabilecek otellere kadar her seyi dusunmussunuz cok naziksiniz. Bol seyahatler diliyorum =)

    YanıtlaSil
  3. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Beğenmenize çok sevindim. Gaziantep'te yazdığım bu belli başlı yerleri gezmek için 4 gün zaman ayırmanız yeter fakat zamanınız varsa 1 hafta kalınmalı etrafındaki yerler de gezilmeli. Bizim rotayı takip ederseniz keyifli bir gezi yapmış olursunuz; şuradan başlıyoruz;
    http://www.yollardahayatvar.com/2013/11/gaziantep-gezisi-1.html

    Çok seveceğinize eminim, bu sene fırsat bulursam tekrardan gitmeyi düşünüyorum ben de.
    Keyifli geziler dilerim

    YanıtlaSil
  4. Selim Püskül.
    Yakın zaman içerisinde Gaziantepte idim.Elmacıpazarı'nda bulunan Efendioğlu aklıma ne gelirse kolaylıkla bulabileceğim,hem de organik ürün skalasına sahip tek yer diyebilirim.Ev yapımı salça,baharatlar,sucuk,bastık,muska bunlar ilk aklıma gelenler.Bunların çok daha fazlası var.Çalışanları o kadar ilgili ve sıcakki alışveriş yapmak daha keyifli hale geliyor.Mutlaka uğramanızı tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar