Navigation Menu

ŞARM EL ŞEYH (SHARM EL SHEIKH) GEZİLECEK 12 YER



Sharm El Sheikh (Şarm El Şeyh), Mısır'ın en ünlü tatil bölgelerinden biri. İster otel tatili planlayın isterseniz kültürel bir gezi hayal edin hepsini bulabileceğiniz bir çeşitliliğe de sahip.

Bu yazımda Şarm El Şeyh de Neler Yapılır?  "Neden Şarm a gitmeliyim" , "Şarm El Şeyh Turu Nasıl Planlanır" "Şarm El Şeyh de Dalış" gibi merak edilen konulara değinmek istedim. 

Mısır ile ilgili bilmemiz gereken en önemli detay vizesinin çok geç çıkıyor olması, istisnalar hariç genelde 20 gün ile 2 ay arasında çıkabiliyor. O yüzden karar verdiyseniz ilk önce vizeye başvurmanızı tavsiye edebilirim.


Plan yaparken, ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri topladığım; Sharm El Sheikh Gezi Rehberi yazıma göz atmanızı öneririm. Tüm tüyolar orada :=)

Şimdiden keyifli tatiller dilerim.



Şarm El Şeyh de Neler Yapılır?


1- Su Altını Keşfet

Kızıldeniz'den övgüyle bahsedildiğini bolca duymuştum ama açıkçası böylesini hayal bile etmemiştim gitmeden önce.

Sonuçta Maldivler'de Balayına gitmiş, denizin üzerindeki villalarda konaklamıştım. Her sabah balkonumuzun merdivenlerinden inerek, defalarca mercanların arasında şnorkelling yapmıştım. Daha güzel ne ile karşılaşabilirdim ki:)


Hiç de düşündüğüm gibi olmadı, ben hayatımda böylesine güzel bir su altı görmemişim meğerse :) (Evet Maldi
vlerden bile iyiydi)

Mercanları ve rengarenk balıkları görmek için çok uzaklara gitmemize, her gün ayrı bir tura katılmamıza bile gerek kalmadı, zaten adım attığımız her yer mercandı. 

Keşke göz ile görebildiğimiz gibi çıksa fotoğraflar

Hiçbir tur satın almasanız bile otelin plajında yada halk plajında, rengarenk bir dünya ile karşılaşabilirsiniz.

Kızıldeniz aslında genç bir deniz, yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahip o yüzden mercan resifleri  henüz çok yeni, genç ve ışıl ışıl. Bu yüzden su üstü ne kadar renksiz ve ölüyse, su altı bir o kadar renkli ve muhteşem


Biz İber Otel Palace da konakladık. Bu otelin biri kumlu, diğeri mercanlı 2 plajı bulunuyor. Her gün havuza girer gibi rengarenk mercanların arasında, bambaşka bir dünyada dolaştık durduk :)



Kızıldeniz adını, belli dönemlerde yoğun olarak üreyen bir alg türünün salgısındaki pigmentlerden alıyormuş, deniz bu dönemlerde maviden, kırmızı ya dönüyormuş, göremedik ama çok isterdim o halini de görebilmeyi



2- Çöl Aktivitelerine Katıl 

Tur satın alıp çölde atv gezisi yapabilir yada çöl çadırında keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Deve üstünde gezi ve çölde mangal bile seçenekler arasında.

Çöl dediğimizde aklımıza hemen Qatar daki Atv turumuz geliyor fakat Mısır'daki kumlar Qatar dan biraz daha farklı. O kadar incecik ve yumuşacık değil, daha sert bir kuma sahip, hatta belli yerleri taşlar ile doldurulmuş.



Genelde 25-40 USD civarında bir ücreti oluyor çölde ATV safarinin. Bunun yanında akşam yemeği, ateş dansı ve şovların da dahil olduğu paketler var, bunlar için de yaklaşık 70-100 USD yi gözden çıkarmak gerekiyor. 


Tabii ki yine ülkenin genelinde olduğu gibi; pazarlığa açık :) 


3- Tekne Turları

Günübirlik tekne turlarına katılıp, yüzme, şnorkelling yada dalış yapabileceğiniz gibi, teknede konaklamalı bir tatil geçirmeniz de mümkün. 

Yolunuzun üzerine bir sürü satış ofisi çıkacak, herhangi birine girebilirsiniz. Fakat tabii ki tavsiye de önemli, çünkü bizim gibi 5 dakika sonra kalkıyor diye anlaştığınız turun, 2 saat geçse de kalkmamasına,  güneşin altında bekletmelerine maruz kalabilirsiniz. 


Vazgeçtiğimizde de paramızı vermemek için çabaladılar. Sonradan paramızı alsak da yarım günümüz boşa geçmiş oldu. O yüzden tavsiye edilmeyen turlar konusunda dikkatli olmanızı öneririm.

Bir günü boşa geçirince akıllandık ve otelimizin içinde de standı bulunan Pyramids tur ile anlaştık çok da memnun kaldık. Siz de gitmeden Tripadvisor dan bir araştırma yapmak isteyebilirsiniz.

En güzel tekne turlarından bir tanesi; Ras Muhammed Adası.


"Muhammed'in başı" anlamına gelen ismi (sakallı bir erkek siluetine sahip görüntüsü) ve muhteşem resifleri ile tadına doyum olmaz bir nokta. Burası çok sıkı güvenlik önlemleri ile korunuyor, balıkçılık, yapılaşma gibi bu güzelliği bozacak her şey yasak.

480 Km lik bir alanı kapsayan Ras Muhammed'de Tiran ve Sanafir adaları da bulunmakta. Biz Sharm merkezden yaklaşık 1 saatlik bir tekne yolculuğu ile ulaştık. Yolculuk gayet sarsıcı geçtiği için mideniz benim gibi hassas ise bulantı hapı almanızı öneririm.

Biz tekne turu için kişi başı 50 USD ödeme yaptık, çocuk için de 25 USD istediler ama biraz pazarlıkla bu kalemi sıfırladık.


Bu turlar genelde 2 yüzme ve bir de yemek için mola verilmesi tarzında yapılıyor. Yüzme molalarında dalış yapabilir yada şnorkel ile yüzebilirsiniz. Gerekli tüm teçhizat teknede bulunuyor. Giderken sadece özel eşyalarımızı ve havlumuzu aldık. 


Bunun yanında teknede öğle yemeği ve gün içinde sıcak soğuk içecekler yine ödediğimiz ücretin içindeydi.



Yemek olarak aç kalmazsınız ama öyle çok da büyük beklenti içine girmenizi tavsiye etmem.


Teknede bir de fotoğrafçı bulunuyor, girişinizden geri dönüşe kadar her anınızı fotoğraflıyor. Su altından video çekiyor ve günün sonunda elinizde profesyonel çekimleriniz oluyor. 




Tabii pazarlığı en iyi ihtimalle 60 USD den açıyor haberiniz olsun. Biz 30 USD ye kadar indirdik ama giden diğer arkadaşlarımız arasında 10 USD ye bile alan olmuş :( Pazarlık yapabilme becerinize bağlı olarak değişiyor sanırım :)

O yüzden çok isteksiz davranmanızı tavsiye ederim, sonuçta size vermezse nasılsa hepsini silecek !


Tatilinizde özel olarak görmek istediğiniz bir yer yoksa sadece bir defa tekne turuna çıkmak yeterli gibi duruyor, diğer günler için plajlarda takılmak iyi bir tercih olacaktır. Her gününüzü koy koy gezerek geçirmenizi tavsiye etmem, sonuçta Ras Muhammed de, bizim otelin mercanlarından çok çok farklı bir şey görmedim açıkçası.


Ras Muhammed den sonra Şarm ın en güzel resifleri ve mercanlarının bulunduğu nokta Ras Um Sid. 



Su altı mercan adası görmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bizim otelin plajı hemen Ras Um Sid in bittiği kısımda yer alan Ras Kati bölgesindeydi. Şu an hala rüyalarıma giriyor o kadar söyleyebilirim :)


O yüzden mercanlı plajı olan bir otel seçmenizi tavsiye ederim :) Hem daha uyguna gelir hem de canınız ne kadar isterse o kadar girebilirsiniz.



4- Dalış; Olmazsa Olmaz!

Şarm da unutulmayacak en iyi aktivite Şnorkelling yada Dalış kesinlikle. Yüzlerce farklı mercan ve balık türü tüm dalgıçların rüyalarını süslüyor.

En önemli dalış noktaları; en güneyde bulunan Ras Muhammed, Trian bölgesindeki Jackson, Thomas, Gordon ve Woodhouse resifleri, ayrıca Thistlegorm Batığı da ilgi çeken noktalardan. Eğer kendinize güveniyorsanız mutlaka bu noktaları planınıza dahil edin derim.


Kaplumbağalar, akya sürüleri, baraküda ve rengarenk balıklar, lacivertten sarıya, mora rengarenk resifler görmek insanı şaşkına çeviriyor.

Biz Ras Muhammed de dalış yaptık, gördüğüm kırmızı balıklar, mercanlar, renkler hala aklımdan çıkmıyor. Bunun haricinde seçtiğiniz tura göre başka adalar da plana eklenebiliyor. 

5- Naama Bay Keşfi

Naama koyu deniz olarak muhteşem, ayrıca Sharm'ın merkezi diyebiliriz burası için. Nargileciler, restoranlar, cafeler hep yanyana. Hard Rock Cafe bile var yani siz düşünün gerisini :)

Sabah denize girip, akşam da turistik sokaklarını dolaşmak için ideal bir yer Naama. 


Ayrıca bir de büyük Avm ve bowling merkezi var. Çocuklu ailelere duyurulur :)

Bizim gittiğimiz Şubat ayında henüz her yer sakindi o yüzden pek de iç açıcı gelmedi bana ama eminim ki sezonunda çok daha kalabalık ve şenlikli oluyordur.

Tek sıkıntılı durum ülkenin genelinde olduğu gibi, turisti gördüklerinde bir şey satmak için devamlı rahatsız etmeleri. Tabii ki bu, bizim ülkemizde turistler için de geçerlidir. 


Nerelisin? "Yavaş yavaş Hasan Şaş" gibi cümleleri duymamak, devamlı kazıklanıyormuşum hissi yaşamamak adına çoğu mağazaya göz ucuyla bile bakmak istemedi canım

Naama'ya geldiğinizi yolun üzerinde bulunan Hollywood yazısından da anlayabilirsiniz. Taksiler genelde 30 EGP ücret alıyor buraya gelmek için (tabii ki pazarlıkla yoksa 60 EGP diyen bile var)


Taksiden iner inmez büyük bir ihtimal "Türkleri çok seviyorum" ile başlayan cümleler kuran biri yaklaşacak yanınıza, sempatikliğine bakıp dinlerseniz zor kurtulabilirsiniz elinden aman dikkat! En güzeli baştan kibar bir şekilde yanından kaçmak çünkü sonunda sizi yandaki mağazaya götürmeye çabalıyor olacak :) Tecrübeyle sabit :)


Naama'ya girince etrafında mağazaların olduğu geniş bir caddeden geçeceksiniz, burası ana caddesi. Bu yolun sonunda Instagram'da paylaşmalık "Sharm" yazısı bulunuyor, fotoğraf çekilmeyi unutmuyoruz elbette :)


Deniz kıyısı çok daha keyifli, benden söylemesi :)



6- Old Market (Souk)

Kaldığımız otelin hemen karşısında bulunmasından dolayı sabahını ayrı, akşamını ayrı gördüğümüz bu pazar, açıkçası bize Naama Bay den daha çekici geldi. 

Naama Bay ile arasında yaklaşık 5-6 dakikalık bir mesafe var. Taksi ile gittiğimiz ilk gün 50 EGP (Mısır Pound u), ikinci gün 40 EGP, son gün ise 30 EGP ye ulaşım sağladık :)


Bu pazarın ışıl ışıl gözüktüğüne bakmayın, son yıllarda yenilenmiş olsa da aslında Şarm ın en eski pazarlarından biri.

Ortada bulunan "Al Sahaba" camisinin etrafında konuşlanmış yüzlerce dükkandan oluşuyor. Bir bütünlük sergilemesi açısından her dükkan, cami gibi kubbeli olarak tasarlanmış, renk seçimleri de inanılmaz uyumlu.

Bu cami daha yeni yapılmış, hatta mimarının bu cami için hiçbir ücret almadığını da duydum. Işıklandırılması ve heybeti ile gönlümü çaldı, fotoğraflarını çekmeye doyamadım :)


Bu cami haricinde yol üstünde olmayan ama ara ara karşınıza çıkacak bir başka büyük cami ise Al Mostafa cami.

Şarm da ki en ucuz hediyelik eşyaları burada bulabilirsiniz fakat çok da beklenti içine girmemek lazım, satılan çoğu eşya; her tatil beldesinde gördüğümüz ucuz Çin işi ürünler. 

Buraya özgü hurma da hediyelik seçenekler arasında, ayrıca bir başka mutlaka alınması gereken şey; sahlep :) Çok meşhur hem de gerçek :) Sadece havalimanında uyuşturucu muamelesi görür diye çok endişelendim




Bu arada Old Bazaar'da (Souk diye de biliniyor) fazla sayıda manav var, hiç görmediğim sayıda mango çeşidi buldum, çeşit çeşit meyve yiyebilmek için çok doğru bir adres.

Tavsiyem buraya akşam saatlerinde gelmeniz, ortam çok daha keyifli oluyor. Ayrıca hem ucuz hem de pek meşhur olan Balık Restoranı; Fares Seafood da yine burada bulunuyor.


7- Soho Square:

Burası sanırım turistlerin Noel pazarı yada kutlama yapabilmeleri için tasarlanmış. Her biri ayrı konseptte dizayn edilmiş kafe ve barlara evsahipliği yapıyor.


"Yemek, Dans, Alışveriş ile yaşayan yer" mottosuna sahip Soho Square de, müzik eşliğinde gösteriler yapan su fıskiyeleri, ışıklandırılmış ortamı ile bir akşamınızı buraya ayırmak isteyebilirsiniz.


*** Eğer Şarm El Şeyh için 4 günden fazla zaman ayırabilirseniz;, alttaki seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Eğer tatiliniz 4 günden az ise; size tavsiyem su altından kesinlikle çıkmayın olur :)



8- Hurghada ya geçiş 

Şarm El Şeyh'in hemen karşı kıyısında yer alan Hurghada da aynı Şarm gibi deniz altı güzelliklerine ve lüks otellere sahip. 

Ben gitmeden merak edip araştırmıştım, ne yazık ki gitmeye zaman bulamadık ama Hurghada nın 40 km uzağında bulunan , Kızıldeniz in Venedik i olarak adlandırılan El Gouna bölgesi hala aklımda. 


Burası küçük kanallarla ayrılmış adacıklar üzerine kurulmuş, restoranlar, barlar ve mağazalara sahip. Otellerden botlarla ulaşım sağlanıyormuş. Aklınızda olsun derim.

Şarm El Şeyh den Hurghada ya feribot ile 2 saat 20 dakika da geçmek mümkün, haftada 2 sefer yapılıyor. Gitmeden feribot saatlerini kontrol etmekte fayda var sonuçta burası Mısır :)



9- Günübirlik Uçaklı Kahire Turu

Şarm dan Otobüs ile 8 saatte geçebileceğimiz Kahire, uçak ile 45 dakika sürüyor. Otobüs ile 11 kez güvenlik noktasından geçip, çoğunda aşağı inmeniz gerekirken uçakla rahat bir yolculuk yapabiliyorsunuz.

Tabii otobüs ile 105 USD olan ücret, uçak ile 210 USD ye çıkıyor :) Seçim sizin ...

Kahire müzesi inanılmazdı

Uçaklı tur için, sabaha karşı otelimizden alınıp havaalanına götürüldük, Kahire'ye inince doğruca Kahire müzesini rehber eşliğinde gezip, çıkışta keyifli bir Nil Nehri turu yaptık. 

Ardından Piramitleri ve Sfenks'i gördük, Shopping kısmında ise bize esans ve papirüs mağazalarını gezdirdiler. Bazı turlar Mısır'ın  kapalı çarşısı Khan El Khalili ye götürüyormuş. (esans mağazasını sevmedim ama papirüs te büyülendim 400 USD lik dev gibi bir resmi 90 USD ye alıp döndüm :) 

İnanılmaz güzellikteler

Turun her adımında, rehber mutlaka yanınızda oluyor. Bence tur satın almadan, Kahire trafiğinde bu kadar yeri aynı gün görebilmek mümkün değil. Biz sabah 06:00 uçağı ile gidip 19:30 uçağına yetişebildik. Çok da keyifli bir gün geçirdik. 

Elbette buranın hakkı 3-4 gün ama en azından kısaca önemli noktaları görmüş olduk bu tur sayesinde.

Kahire'de Günübirlik Nereleri Gezilir, Hangi tur ile gitmeli? derseniz sizi hemen  "Kahire İçin 1 Günlük Gezi Planı" yazıma ışınlıyorum :)


10- Aziz Katerina Manastırı


Sina Dağının 1500 metre yüksekliğindeki eteğinde bulunan Aziz Katerina, Kutsal Tanrı Manastırı diye de biliniyor. 2002 yılında Unesco Dünya Mirası olarak ilan edilmiş.


Burası dünyanın en eski Hristiyan Manastırı olarak kabul ediliyor. Birbirinden değerli eserlere sahip olan bir kütüphaneye ve eski lahitlere de ev sahipliği yapmakta.



Dönemin en büyük hastalığı olan Vebayı iyileştirmesi ile bilinen Katerina'nın girişte parmağından şifa dağıttığı hikayeleştirilen bir resmi de bulunmakta. 



11- Sina Dağı


Sina Dağı dinler tarihinde bambaşka bir yere sahip. Kuran-ı Kerim'de Taha suresinde de geçiyor. Rivayete göre Musa Peygamberin Allah ile konuştuğu ve 10 Emir'i aldığı yer olarak  biliniyor.


2.285 metre yüksekliğe sahip Sina Dağında en popüler yürüyüş yolu "Musa Yolu" 


Yürüyüş haricinde tırmanma konusunda heyecanlıysanız burada Tırmanış Ekipleri de bulunmakta. Tur satın alarak keyifli bir gün geçirebilir, mercanlara kısa bir mola verebilirsiniz

12- Renkli Kanyon'da Yürüyüş 


Ben Mısır için araştırma yaparken böyle bir kanyonun varlığından haberdar olunca çok şaşırmıştım Bugüne kadar sadece Antilop kanyonu ve Peru daki gökkuşağı dağını görmüştüm sosyal medyada.

Merkezden 2 saat uzaklıkta bulunan, katman katman renkli taşlara sahip olan bu kanyon zamanında suların altındaymış. 


Rehberli tur satın alarak, yürüyerek yada arazi araçları ile keşfetmek mümkün. Uzunluğu 800 metre olan bu kanyonda özellikle gün doğumu çok keyifli oluyormuş, o yüzden sabah saatlerinde gitmek çok mantıklı.

Muazzam değil mi?

Muhteşem görüntüler için fotoğraf makinanızı yanınıza almayı unutmayın derim :)




Şarm El Şeyh, su altı güzellikleri kadar kültürel ve tarihi bir mirasa da sahip. 4-7 gün arasındaki bir tatil için çok ideal. Ayrıca çocuklar buraya bayılıyor. Herhangi bir güvenlik sorunu ile de karşılaşmadık. 


Hepsinin yanında; henüz bizim ülkemiz tam ısınmamışken (Şubat ayında bile) keyifle denize girilebiliyor. Daha ne olsun :)


Şarm da Ne Yenir, Vize Gerekli mi? Şarm dan Neler Alınır? 1 haftalık Şarm Planı Nasıl Yapılır? En Güzel Mevsimi Ne Zaman? gibi tüm sorularınıza ayrıntılı cevaplar bulabileceğiniz "Şarm El Şeyh Gezi Planı" yazıma bakmadan plan yapmayın derim :)



Seyahatle Kalın,


Sevgiler,




İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar;

  1. ADATEPE KÖYÜ / KAZDAĞLARI GEZİSİ - Yeni !!
  2. AYVALIK'A GİTMEK İÇİN 10 HARİKA NEDEN - Yeni !!
  1. Almanya / Heidelberg
  2. Almanya / Heidelberg-Frankfurt
  3. Almanya / Schillingsfürst - Feuchtwangen
  4. Almanya / Wertheim - Würzburg
  5. Almanya Gezisi / Rothenburg
  6. Antik Zeytin Hotel - Bodrum
  7. BADEMLİ - DİKİLİ / FAME BEACH
  8. BERGAMA ASKLEPİON GEZİSİ
  9. Bebek ile Tatil Nasıl Geçer ???
  10. Divan Palmira Otel - Bodrum
  11. Doğanbey (Domatia) Rum Köyü
  12. Dünyanın en küçük ülkesi; VATİKAN
  13. EJDERHA MAĞARALARI (Drach Caves) / MALLORCA - Yeni !!
  14. EN GÜZEL PİKNİK ALANLARI
  15. Ege'de Çok Bilinmeyen 30 Gezilecek Yer
  16. FETHİYE GEZİ REHBERİ - Yeni !!
  17. Fethiye'de adrenalin dolu bir tatil için 5 öneri
  18. GAZİANTEP GEZİ REHBERİ
  19. GAZİANTEP GEZİSİ - 1
  20. GAZİANTEP GEZİSİ - 2
  21. GAZİANTEP GEZİSİ - 3
  22. GAZİANTEP GEZİSİ - SON :(
  23. GAZİANTEP TEN NELER ALDIM
  24. GEZİMANYA SÖYLEŞİM...
  25. GÖBEKLİTEPE - BALIKLI GÖL
  26. Güzeller güzeli; Mordoğan-Karaburun
  27. KAHVALTI MEKANLARI - PART 4
  28. KARAGÖL GEZİSİ
  29. KAYRA BEACH / DİKİLİ
  30. KIBRIS (Cyprus) ADASI GEZİLECEK YERLER
  31. Kirazlı Köyü / Hafta Sonu Kaçamağı
  32. Kozak ve Çam Fıstıkları
  33. Midilli (Lesbos) Adası Gezi Rehberi
  34. MİDİLLİ GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  35. MİDİLLİ GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  36. MİDİLLİ GEZİSİ - 3.BÖLÜM
  37. MİDİLLİ GEZİSİ - 4.BÖLÜM
  38. MİDİLLİ'DE YAZ - 1.Bölüm
  39. MİDİLLİ'DE YAZ - 2.Bölüm
  40. MİDİLLİ'DE YAZ - 3.Bölüm
  41. MİDİLLİ'DE YAZ - 4.Bölüm
  42. OCTOBERFEST !!!
  43. OHAL Nedir? Bizleri Nasıl Etkileyecek?
  44. Palamutbükü-Datça / 2014
  45. ROMA'yı Keşfetmeye Hazır Mısın?
  46. SAKIZ (Chios) ADASI PLAJLARI
  47. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  48. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  49. SEYREK - HOBİ PARK
  50. Sevgili Günlük / Almanya'ya doğru
  51. Sevgilimin Doğum Günü / 2014
  52. Suların yuttuğu; HALFETİ
  53. Sutüven Şelalesi / Hasanboğuldu
  54. Taşlaşmış Şehrin laneti; POMPEI
  55. Teos Park-Sığacık/Seferihisar
  56. Türkiye'nin En Büyük Uçak Restoranı - Yeni !!

0 yorum:

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar