Navigation Menu

FETHİYE GEZİ REHBERİ


Fethiye hepimiz için Ölüdeniz'i hatırlatsa da aslından bundan çok daha fazlası, kafanızı çevirdiğiniz her yerde bir antik kente rastlamanız, Saklıkent gibi
doğa güzelliklerini, Kayaköy gibi tarihi güzellikleri iliklerinize kadar hissetmeniz mümkün.

Fethiye'ye tatile gelenlere tavsiyem, burayı eğer imkanınız varsa dip köşe gezin, kaya mezarların görkemine şahit olun görün mesela. Her gün yeni bir antik kent bulunan bu güzel ilçe keşfedilmeyi bekliyor.


FETHİYE'YE ULAŞIM

Uçak ile gelmek isteyenler 30 Dakika uzaklıktaki Dalaman Havalimanını yada 2,5 saat uzaklıktaki Antalya havaalanını tercih edebilir. Havaalanından kalkan Havaş servisleri ile Fethiye'ye ulaşmanız mümkün.

Otobüs neredeyse her şehirden var, ben toplu taşıma istemem kendi özel arabam ile gelirim diyenler; İzmir üzerinden Aydın, Muğla, Dalaman, Fethiye güzergahını, Ankara- İstanbul tarafından gelecekler ise; Söğüt, Kemer, Fethiye güzergahını izleyebilir.


FETHİYE'DE GEZİLECEK YERLER

-Saklıkent Kanyonu

Fethiye nin içine girmeden yaklaşık 32 Km kadar Saklıkent istikametine devam ederseniz, önce tabelalar ardından da gözlemeci ve kahvaltıcılar sizi oraya ulaştıracak.



Biz zil zurna aç olduğumuzdan gidene kadar hepsinin tabelasına ağzımızın suyu akarak baktık, elbette oralara kadar gitmişken nehrin üzerinde ayaklarımız suda yemek yemek yerine buralarda oturma saflığını göstermeyeceğimizden, gaza bastık, açlık hemen geçti.

Ama siz de geçerken çok güleceksiniz şöyle ki;

İlk mekanın ismi; Öğrencinin yeri, ikincisi Öğretmenin yeri, sonra üniversite öğrencisinin yeri… vs aynen böyle devam etmekte. İsim sıkıntısı yaşıyorlar zaar.


Tarihi çok eski değil, çobanın biri, keçisini buraya kaçırınca ortaya çıkmış, çevredeki halkın ilgisi çok olunca Çevre ve Orman Bakanlığı’na bildirilmiş, onlar da burayı Milli Park ilan etmişler, hem devletin hem de özel firmaların desteği ile bugünkü halini almış. İyi de olmuş. 

Saklıkent'i daha ayrıntılı okumak için buraya tık tık!


-Kaya Köy

Mübadele zamanında boşaltılan bir Rum Köyü burası. Ulaşmak için Hisarönü tatil beldesine geldiğinizde Karymlassos/Kaya Köy tabelalarını izleyin. 



Kayaköy, kimi kaynaklara göre 11. yüzyılda, kimilerine göre ise 14. yüzyılda bölgede yaşayan Rumlar tarafından Likya uygarlığının kalıntıları üzerine kuruluyor. Evliya Çelebi’nin “Seyahatname”sinde de sözü geçen ve Rumca ismi Levissi olan Kayaköy’ün, 20. yüzyılın başına kadar zengin bir kent olarak yaşamını sürdürdüğü biliniyor.

1912 yılında 6500 kişilik nüfusa ulaştığı bilinen köy, kilise, eczane, hastane ve hekimleri, okulları, postanesi ve zanaat atölyeleri ile yörenin en büyük sosyal ve ticaret merkezi konumunda. Aynı zamanda bir basımevi de bulunan köyde, tüm Güney Ege’nin en güçlü gazetesi olan “Karya” çıkartılıyormuş.

Fotoğraf çekmek için harika bir yer, tarihe siz de bir ucundan dokunmak isterseniz, buraya mutlaka uğramalısınız.


-Ölüdeniz

Deniz kıyısına gidene kadar; "hani resimlerde gördüğümüz o sahil nerede" diye aranıp duruyorsunuz. İçeri girip uzunca bir yol yürümeden o sahneyi görmek mümkün olmuyor ne yazık ki. 

Yaya da girseniz, arabalı da olsanız eğer ki uç kısma gitmek istiyorsanız; o sıcağın altında uzunca bir yürüyüşü göze almalısınız. Ayrıca giriş de ücretli.





İçerisinde karnınızı doyurabileceğiniz kantini mevcut. Kaliteli ve aşırı pahalı olmayan bir yer.

Bunların dışında yemyeşil dağların arasında, berrak suyu ve manzarası ile sizi büyüleyeceğine hiç şüphe yok.



Yürürken güneş ışınlarınız kesilirse kafanızı kaldırıp gökyüzüne bakın, tam üzerinizde yamaç paraşütü yapan arkadaşla göz göze gelebilirsiniz. Görüntü müthiş, insanın hemen gidip atlayası geliyor.

Ölüdeniz hakkında daha fazla bilgi için tık tık!

-Kral Mezarları

Şimdi öncelikle şunu söylemeliyim yakından resim çekeyim derseniz bizim gibi tamı tamına 213 adet basamağı çıkmayı göze almalısınız. 



En yukarıda, en görkemli, denize cephesi ve iki sütunu olan ion tapınağı tarzındaki kaya mezar, Hermepias'ın oğlu Amyntas'a ait ve M.Ö. IV. yüzyılda yapılmış. 




Dağın diğer yerlerinde de mezarlar bulunmakta fakat daha düşük rütbeli oldukları kesin. Çünkü hem daha ufak hem de daha aşağı kısımda yer alıyor. Bu arada gördüklerimizin haricinde toprağın altında da mezarlar bulunmaktaymış, depremlerle kapanıp gitmişler.

Burası Fethiye nin sembollerinden en önemlisi. Görkemi karşısında şaşırıp kalıyorsunuz. 



-Kelebekler Vadisi

Tekneyle yaklaşık yarım saat içerisinde ulaşım sağlanıyor. Sahilden tekne; sabah 11:00 de kalkıyor fakat siz 10:30 da orada olmalısınız yoksa dolduğunda saati beklemeden vınnn..


Burası "kimse karışmasın" hayatı yaşamak isteyen gençlerle dolu, bungalov ve çadır kiralayıp kalabilirsiniz. Ay ışığında ateş başında oturabilir, araç ve insan gürültüsü olmadan mutlulukla uyuyabilir ve yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz. 




Etrafınız uçurum şeklinde dağlarla çevrili, denizi normalde harika (tabii sürekli işleyen teknelerin bu güzelliği bozduğunu düşünmekteyim). Film setinde gibi hissedeceğiniz bir yer.



Dalgalı bir günde gittiğimizden tekne ile ulaşım bizi ve diğerlerinin midesini bayağı yordu. Bu ihtimali göze almanızı öneririm.

Eğer vadinin içine girer ve zamanını tutturabilirseniz kelebekleri yakından izleyebilirsiniz. 

Kelebekler Vadisi hakkında daha fazla bilgi için tık tık!

-Gemiler Koyu

Hisarönü, Kayaköy istikametinden tabelaları takip ederek bol virajlı bir yoldan ulaşabileceğiniz Gemiler Koyu ‘nun manzarası muhteşem.



Günübirlik mangalınızı yakabileceğiniz, tertemiz denizine girebileceğiniz ve ücretli girişi olan Gemiler, sizi gittiğinize pişman etmeyecek.


Koyun karşısında Gemile adası ve adanın üzerinde Bizans İmparatorluğu döneminden kalma kilise kalıntıları bulunmakta. Kilisenin o dönemdeki adı Aya Nikola (Aziz Nikola)


-Yörük Müzesi

Fethiye ye geldiniz ve burada kahvaltı etmediyseniz bu gezi tamamlanmış sayılmaz haberiniz olsun. 

Kargı Köyüne girdikten sonra kime sorsanız size gösterecektir. Sahibi Enver Yalçın yıllar önce Anıtkabir e gitmiş ve Kurtuluş Savaşı müzesini gezip çok etkilenmiş, o günden sonra tüm Akdeniz’i , Fethiye'nin 71 köyünü dolaşıp, binlerce parça eşyayı toplamış ve sahiplerinin isimleri, resimleriyle beraber sergilemeye başlamış. 





Bunun yanında kırk defa saymama rağmen doğru rakamı bulamadığım ama 20 nin üzerinde çeşidi olan muhteşem kahvaltısı ise tam bir ziyafet. Neler yok ki; çemen,çıtır çıtır pişmiş göz yumurta, bal,reçel,köy ekmeği, bahçesinden sebzeler,kaynamış leziz patates, katmer, bazlama, özel meyve suları..vs daha sayamayacağım neler neler...

-Afkule Manastırı

Hisarönü, ardından da Kaya Köy ü geçiyoruz, 7-8 Km sonra sağa ayrılan orman yoluna tabeladan sapıyoruz. Çok bozuk, hoplaya zıplaya yapılan yolculuktan sonra arabaları burada bırakmamız gerekiyor çünkü yol bitiyor.

Bundan sonraki 3 Km yi ormanın içindeki yürüyüş parkurlarını takip ederek gerçekleştiriyoruz. E kolay değil zamanında papazların Tanrı dan

af diledikleri, ibadet ettikleri bir yerin de böyle ıssız, sakin bir yer olması gerekmiyor mu sizce de.



Bu kadar yorgunluktan sonra karşınıza çıkan manzara her şeye değer. Çift katlı bir yapı, tabii günümüzde ağıl olarak sıkça kullanılmış, duvarlarına aşk mesajları yazılmış, tam bir harabeye dönmüş ama olsun.


Sonsuz bir dinginlik, hayattan soyutlanma istiyorsanız mutlaka gidin ve görün ama dikkat edin telefonlar çekmeyecek :)


-12 Adalar Tekne Turu

Şnorkel ve gözlüksüz gitmek çok büyük hata olur. Akvaryum ve Kleopatra koyları seyretmeye fazlasıyla değer.




-Hisarönü Gezisi

Fethiye deki eğlencenin vazgeçilmez mekanları burada. Özellikle İngiliz turistlerin müdavimi olduğu gece hayatı mutlaka görülmeye değer.

Biraz ilerlerseniz Kaya Köy yolunuzun üstüne çıkacaktır. Fethiye ve Ölüdeniz'in akşamlarına göre daha renkli ve görülesi bir yerleşim yeri.


-Patara Plajı ve Antik Kenti

Akdeniz in 18 Km ile en uzun plajı olma özelliğini taşıyor, tamamen incecik kum ile kaplı. Dalgalı bir denize sahip. Plaj o kadar uzun ve geniş ki saatlerce koşmak, yuvarlanmak hatta çok film seyredenler ata bile binmek isteyecek. Tabii o sıcakta bakalım hangini başarabileceksiniz :)



Giriş ücreti kişi başı 5 TL, plajına gidene kadar hala kazı çalışmaları devam eden antik kentin de içinden geçiyorsunuz. Kafanızı nereye çevirseniz tarih var bu memlekette.






Patara da önemli geçmişe sahip yerlerden biri, Noel Baba'nın (Myralı Saint Nicholas) doğum yeri olan kent; M.S. 2. yüzyıl başlarına tarihlenen giriş kapısı ve çevresindeki çok sayıdaki Roma dönemi lahitleri dikkati çekmekte. Ayrıca kentte Vespasianus’a ithaf edilen hamam, tiyatro binası gibi kalıntılar görülmekte.

-Babadağ Yamaç Paraşütü

Kanatlarınız var gibi, havada, deneyimli hocalarla, süzülerek, muhteşem manzaraya karşı uçmak, sonrasında da çekilen videonuzu izlemek ister misiniz.



Belki de hayatınızın en güzel deneyimini Fethiye de gerçekleştirebilirsiniz. Babadağ; deniz kıyısından 7 km içeride, Ölüdeniz kumsalının hemen arkasında yükseliyor. Kalkış pistine ise Ölüdeniz'den 45 dakikalık stabilize ancak düzgün sayılabilecek yolla ulaşılabiliyor.




FETHİYE DE KONAKLAMA

Fethiye tatili için konaklama konusunda kafam iyice karışmış durumdaydı, ya deniz kenarı bir otelde kalıp plajın keyfini bolca çıkaracaktım ya da merkezde kalıp denize aracımızla her gün gidecektik.

Önceleri herkes gibi ben de; Ölüdeniz'den tutarım oteli diye düşünüyordum, fakat araştırdıktan sonra aslında Ölüdeniz'in o gördüğümüz dingin muhteşem plajının Milli Park olduğunu öğreniyorum, bu arada ücretliymiş de. Yani Ölüdeniz Oteli dedikleri yerler o gördüğümüz plajda değil, yürüyüş mesafesi uzaklıkta yer alıyor fakat özellikte sezonundaki rakamları görünce, yutkunup araştırmalara devam ettim. 

Biz ailelerimizle gitmeyi planladığımızdan cebimizdeki tüm parayı otele yatırmak zorunda kalıyorduk bu durumda. İnternette Fethiye Kiralık Villa yazısını, görünce kişi başı ödeyeceğimiz rakamın, otelden daha az paraya denk geldiğini gördüm, çok cazip bir fikir gibi geldi bana. 



Bu seçenekler haricinde, Çalış Plajında da konaklanabilir, burası sıcak yaz günlerinde tatlı bir esintiye sahip.

Merkezde konaklamak, akşamları parkları gezip, alışveriş yapabilmek bakımından ideal. Öncelikle ne istediğimize karar vermek gerekli sanırım. Şu da aklınızda olsun, Fethiye'de gezecek çok yer var, sadece otel tatili için gitmiyorsanız ve aracınız yoksa ulaşım ağına yakın bir yerlerde konaklamak çok mantıklı olacaktır.


FETHİYE'DE NE YENİR

Gezilecek yerler listemde de bulunan Yörük Müzesinde kahvaltı yapmadan dönmeyin başta bunu belirteyim.



Fethiye'de rastlayacağınız gözlemecileri de atlamamak lazım, özellikle yöresel otlu olanlar bir harika. Saklıkent'te buz gibi suyun üzerine kurulmuş sofralarda yemek de inanılmaz bir keyif. Tabii bangır bangır çaldıkları müzikleri saymazsak.


Sahil kenarı bir yerde ne yenir, elbette ki deniz ürünleri. Tazecik balıklar, birbirinden güzel mezeler iştah açıcı. 

Limanda lezzetli balık yapan çok sayıda restoran var. Burada en güzel uygulama, menüleri kapı önüne koymaları, zevkinize ve cebinize uygun olanı bulup oturabilirsiniz.

Plajlarda da atıştırmalık yiyecekler bulmak mümkün, Kelebekler vadisinde yediğim balık ekmeğin tadını hala unutabilmiş değilim. Artık çok yorulduk diye mi bilmiyorum, ortalıkta tavukların dolaştığı salaş restoran benim favorim oldu.

Ölüdeniz'de akşamları yemek konusunda gayet keyifli, sabah olduğu kadar akşam da misafiri çok buranın. Sahilde keyifli mekanlar var. Ortama ve kapı önündeki menülere göre bir yer seçmek mümkün. Biz burada pizza ve makarna yedik gerçekten çok lezizdi.

Bunun haricinde çok fazla turiste ev sahipliği yaptığı için Çin Restoranları da bir hayli fazla, benim gibi bu mutfağı seviyorsanız hiç kaçırmayın.

Fethiye'de Arapaşı Çorbası da mutlaka yenmeli, tavuklu bu lezzeti beğeneceksiniz diye düşünüyorum.


Yemek ile ilgili son tavsiyem ise merkezde bulunan Mozaik Bahçe Restoran. Sunumları, lezzeti gerçekten harika. Özellikle kebapları denenmeli. Tek kötü yanı sıra beklemek. Biz yarım saatten fazla bekledik, minik bir ipucu; tam yemek saatleri oradan uzak durun :)


FETHİYE'DEN NELER ALINIR

Ölüdeniz bölgesi akşamları tam bir alışveriş cenneti, rengarenk el oyması lambalar tatil beldelerinin olmazsa olmazı zaten. Bunun yanında ağaç oymacılığı , tahta ürünler de bolca bulunuyor.



Ölüdeniz resimli hediyelikler çeşit çeşit ve Bodrum'dan da bileceğiniz gibi turistin fazla olduğu yerlerde çakma tekstil, ucuz deri ürünleri de bulunuyor.

Yerel kilim, halı mağazaları bir hayli fazla, bunun yanında heybeler, işlemeli örtüler ve otantik kıyafetler satan dükkanları da es geçmeyelim.




Eski adı Meğri yani Rumca'da uzak diyar anlamına gelen Fethiye, geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve her medeniyetten izler taşımış. Günyüzüne çıkarılanlar hariç hala kazı çalışmaları devam eden bir sürü antik kent bulunmakta.

Fethiye adını, 1914 tarihinde uçağı düşen Fethi Bey'in anısına almış bu ilçe, aslında il olmak için çaba harcamakta.

Hem deniz hem tarih hem de doğal güzellikleri olarak görülmeye değer, ne kadar kalmalı sorusuna ben en az bir hafta diyebilirim.

Umarım gidecekler için faydalı bir yazı olmuştur.


Şimdiden hepinize iyi tatiller,

Seyahatle kalın

Sevgiler... 



İlginizi çekebilecek diğer yazılar;


  1. Almanya / Heidelberg
  2. Almanya / Heidelberg-Frankfurt
  3. Almanya / Schillingsfürst - Feuchtwangen
  4. Almanya / Wertheim - Würzburg
  5. Almanya Gezisi / Rothenburg
  6. Antik Zeytin Hotel - Bodrum
  7. BADEMLİ - DİKİLİ / FAME BEACH
  8. BERGAMA ASKLEPİON GEZİSİ
  9. Bebek ile Tatil Nasıl Geçer ???
  10. Dağmaran Kahvaltı Evi
  11. Divan Palmira Otel - Bodrum
  12. Doğanbey (Domatia) Rum Köyü
  13. Dünyanın en küçük ülkesi; VATİKAN
  14. EN GÜZEL PİKNİK ALANLARI
  15. ESKİŞEHİR BALMUMU MÜZESİ
  16. Ege'de Çok Bilinmeyen 30 Gezilecek Yer
  17. Eskişehir Gezi Rehberi / 2.Bölüm
  18. Eskişehir Gezi Rehberi/1.Bölüm
  19. Fethiye'de adrenalin dolu bir tatil için 5 öneri
  20. GAZİANTEP GEZİ REHBERİ
  21. GAZİANTEP GEZİSİ - 1
  22. GAZİANTEP GEZİSİ - 2
  23. GAZİANTEP GEZİSİ - 3
  24. GAZİANTEP GEZİSİ - SON :(
  25. GAZİANTEP TEN NELER ALDIM
  26. GEZİMANYA SÖYLEŞİM...
  27. GÖBEKLİTEPE - BALIKLI GÖL
  28. Günübirlik Gezilecek Yerler / 2.Bölüm
  29. Güzeller güzeli; Mordoğan-Karaburun
  30. Haydi tatile; KUMBURGAZ 'a
  31. KAHVALTI MEKANLARI - PART 4
  32. KARAGÖL GEZİSİ
  33. KAYRA BEACH / DİKİLİ
  34. KIBRIS (Cyprus) ADASI GEZİLECEK YERLER - Yeni !!
  35. Kirazlı Köyü / Hafta Sonu Kaçamağı
  36. Kozak ve Çam Fıstıkları
  37. MALLORCA İÇİN HAZIRLIKLAR... - Yeni !!
  38. Midilli (Lesbos) Adası Gezi Rehberi
  39. MİDİLLİ GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  40. MİDİLLİ GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  41. MİDİLLİ GEZİSİ - 3.BÖLÜM
  42. MİDİLLİ GEZİSİ - 4.BÖLÜM
  43. MİDİLLİ'DE YAZ - 1.Bölüm
  44. MİDİLLİ'DE YAZ - 2.Bölüm
  45. MİDİLLİ'DE YAZ - 3.Bölüm
  46. MİDİLLİ'DE YAZ - 4.Bölüm
  47. OCTOBERFEST !!! - Yeni !!
  48. OHAL Nedir? Bizleri Nasıl Etkileyecek? - Yeni !!
  49. Palamutbükü-Datça / 2014
  50. ROMA'yı Keşfetmeye Hazır Mısın?
  51. SAKIZ (Chios) ADASI PLAJLARI - Yeni !!
  52. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 1.BÖLÜM - Yeni !!
  53. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 2.BÖLÜM - Yeni !!
  54. SEYREK - HOBİ PARK
  55. Sevgili Günlük / Almanya'ya doğru
  56. Sevgilimin Doğum Günü / 2014
  57. Suların yuttuğu; HALFETİ
  58. Sutüven Şelalesi / Hasanboğuldu
  59. Taşlaşmış Şehrin laneti; POMPEI
  60. Teos Park-Sığacık/Seferihisar
  61. Türkiye'nin En Büyük Uçak Restoranı - Yeni !!

3 yorum:

  1. Fethiye çok güzel bir tatil rotası, ölüdeniz ayrı güzel, kayaköy bambaşka bir güzel, kelebekler vadisi, kabak, saklıkent, saymakla bitmez bu şehrin güzellikler, mutlaka gidip görün, gezin eğlenin...

    YanıtlaSil
  2. fethiye tatil için ülkemizin önemli yerlerinden biridir. Sessizliği ve doğayı sevenlere hitap ettiği gibi gece hayatını ve aktivitelere önem verenler için de önemli bir yerdir.

    YanıtlaSil
  3. Fotograflar harika tebrik ederim.

    YanıtlaSil

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar