Fethiye hepimiz için Ölüdeniz'i hatırlatsa da aslından bundan çok daha fazlası, kafanızı çevirdiğiniz her yerde bir antik kente rastlamanız, Saklıkent gibi
doğa güzelliklerini, Kayaköy gibi tarihi güzellikleri iliklerinize kadar hissetmeniz mümkün.
FETHİYE'YE ULAŞIM
Uçak ile gelmek isteyenler 30 Dakika uzaklıktaki Dalaman Havalimanını yada 2,5 saat uzaklıktaki Antalya havaalanını tercih edebilir. Havaalanından kalkan Havaş servisleri ile Fethiye'ye ulaşmanız mümkün.
Otobüs neredeyse her şehirden var, ben toplu taşıma istemem kendi özel arabam ile gelirim diyenler; İzmir üzerinden Aydın, Muğla, Dalaman, Fethiye güzergahını, Ankara- İstanbul tarafından gelecekler ise; Söğüt, Kemer, Fethiye güzergahını izleyebilir.
FETHİYE'DE GEZİLECEK YERLER
-Saklıkent Kanyonu
Biz zil zurna aç olduğumuzdan gidene kadar hepsinin tabelasına ağzımızın suyu akarak baktık, elbette oralara kadar gitmişken nehrin üzerinde ayaklarımız suda yemek yemek yerine buralarda oturma saflığını göstermeyeceğimizden, gaza bastık, açlık hemen geçti.
Ama siz de geçerken çok güleceksiniz şöyle ki;
İlk mekanın ismi; Öğrencinin yeri, ikincisi Öğretmenin yeri, sonra üniversite öğrencisinin yeri… vs aynen böyle devam etmekte. İsim sıkıntısı yaşıyorlar zaar.
Tarihi çok eski değil, çobanın biri, keçisini buraya kaçırınca ortaya çıkmış, çevredeki halkın ilgisi çok olunca Çevre ve Orman Bakanlığı’na bildirilmiş, onlar da burayı Milli Park ilan etmişler, hem devletin hem de özel firmaların desteği ile bugünkü halini almış. İyi de olmuş.
Saklıkent'i daha ayrıntılı okumak için buraya tık tık!
-Kaya Köy
Kayaköy, kimi kaynaklara göre 11. yüzyılda, kimilerine göre ise 14. yüzyılda bölgede yaşayan Rumlar tarafından Likya uygarlığının kalıntıları üzerine kuruluyor. Evliya Çelebi’nin “Seyahatname”sinde de sözü geçen ve Rumca ismi Levissi olan Kayaköy’ün, 20. yüzyılın başına kadar zengin bir kent olarak yaşamını sürdürdüğü biliniyor.
1912 yılında 6500 kişilik nüfusa ulaştığı bilinen köy, kilise, eczane, hastane ve hekimleri, okulları, postanesi ve zanaat atölyeleri ile yörenin en büyük sosyal ve ticaret merkezi konumunda. Aynı zamanda bir basımevi de bulunan köyde, tüm Güney Ege’nin en güçlü gazetesi olan “Karya” çıkartılıyormuş.
Fotoğraf çekmek için harika bir yer, tarihe siz de bir ucundan dokunmak isterseniz, buraya mutlaka uğramalısınız.
-Ölüdeniz
Yaya da girseniz, arabalı da olsanız eğer ki uç kısma gitmek istiyorsanız; o sıcağın altında uzunca bir yürüyüşü göze almalısınız. Ayrıca giriş de ücretli.
İçerisinde karnınızı doyurabileceğiniz kantini mevcut. Kaliteli ve aşırı pahalı olmayan bir yer.
Bunların dışında yemyeşil dağların arasında, berrak suyu ve manzarası ile sizi büyüleyeceğine hiç şüphe yok.
Ölüdeniz hakkında daha fazla bilgi için tık tık!
-Kral Mezarları
En yukarıda, en görkemli, denize cephesi ve iki sütunu olan ion tapınağı tarzındaki kaya mezar, Hermepias'ın oğlu Amyntas'a ait ve M.Ö. IV. yüzyılda yapılmış.
Dağın diğer yerlerinde de mezarlar bulunmakta fakat daha düşük rütbeli oldukları kesin. Çünkü hem daha ufak hem de daha aşağı kısımda yer alıyor. Bu arada gördüklerimizin haricinde toprağın altında da mezarlar bulunmaktaymış, depremlerle kapanıp gitmişler.
Burası Fethiye nin sembollerinden en önemlisi. Görkemi karşısında şaşırıp kalıyorsunuz.
-Kelebekler Vadisi
Tekneyle yaklaşık yarım saat içerisinde ulaşım sağlanıyor. Sahilden tekne; sabah 11:00 de kalkıyor fakat siz 10:30 da orada olmalısınız yoksa dolduğunda saati beklemeden vınnn..
Burası "kimse karışmasın" hayatı yaşamak isteyen gençlerle dolu, bungalov ve çadır kiralayıp kalabilirsiniz. Ay ışığında ateş başında oturabilir, araç ve insan gürültüsü olmadan mutlulukla uyuyabilir ve yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz.
Etrafınız uçurum şeklinde dağlarla çevrili, denizi normalde harika (tabii sürekli işleyen teknelerin bu güzelliği bozduğunu düşünmekteyim). Film setinde gibi hissedeceğiniz bir yer.
Dalgalı bir günde gittiğimizden tekne ile ulaşım bizi ve diğerlerinin midesini bayağı yordu. Bu ihtimali göze almanızı öneririm.
Eğer vadinin içine girer ve zamanını tutturabilirseniz kelebekleri yakından izleyebilirsiniz.
Kelebekler Vadisi hakkında daha fazla bilgi için tık tık!
-Gemiler Koyu
Günübirlik mangalınızı yakabileceğiniz, tertemiz denizine girebileceğiniz ve ücretli girişi olan Gemiler, sizi gittiğinize pişman etmeyecek.
Koyun karşısında Gemile adası ve adanın üzerinde Bizans İmparatorluğu döneminden kalma kilise kalıntıları bulunmakta. Kilisenin o dönemdeki adı Aya Nikola (Aziz Nikola)
-Yörük Müzesi
Kargı Köyüne girdikten sonra kime sorsanız size gösterecektir. Sahibi Enver Yalçın yıllar önce Anıtkabir e gitmiş ve Kurtuluş Savaşı müzesini gezip çok etkilenmiş, o günden sonra tüm Akdeniz’i , Fethiye'nin 71 köyünü dolaşıp, binlerce parça eşyayı toplamış ve sahiplerinin isimleri, resimleriyle beraber sergilemeye başlamış.
Bunun yanında kırk defa saymama rağmen doğru rakamı bulamadığım ama 20 nin üzerinde çeşidi olan muhteşem kahvaltısı ise tam bir ziyafet. Neler yok ki; çemen,çıtır çıtır pişmiş göz yumurta, bal,reçel,köy ekmeği, bahçesinden sebzeler,kaynamış leziz patates, katmer, bazlama, özel meyve suları..vs daha sayamayacağım neler neler...
-Afkule Manastırı
Bundan sonraki 3 Km yi ormanın içindeki yürüyüş parkurlarını takip ederek gerçekleştiriyoruz. E kolay değil zamanında papazların Tanrı dan
Bu kadar yorgunluktan sonra karşınıza çıkan manzara her şeye değer. Çift katlı bir yapı, tabii günümüzde ağıl olarak sıkça kullanılmış, duvarlarına aşk mesajları yazılmış, tam bir harabeye dönmüş ama olsun.
Sonsuz bir dinginlik, hayattan soyutlanma istiyorsanız mutlaka gidin ve görün ama dikkat edin telefonlar çekmeyecek :)
-12 Adalar Tekne Turu
Şnorkel ve gözlüksüz gitmek çok büyük hata olur. Akvaryum ve Kleopatra koyları seyretmeye fazlasıyla değer.
-Hisarönü Gezisi
Biraz ilerlerseniz Kaya Köy yolunuzun üstüne çıkacaktır. Fethiye ve Ölüdeniz'in akşamlarına göre daha renkli ve görülesi bir yerleşim yeri.
-Patara Plajı ve Antik Kenti
Giriş ücreti kişi başı 5 TL, plajına gidene kadar hala kazı çalışmaları devam eden antik kentin de içinden geçiyorsunuz. Kafanızı nereye çevirseniz tarih var bu memlekette.
Patara da önemli geçmişe sahip yerlerden biri, Noel Baba'nın (Myralı Saint Nicholas) doğum yeri olan kent; M.S. 2. yüzyıl başlarına tarihlenen giriş kapısı ve çevresindeki çok sayıdaki Roma dönemi lahitleri dikkati çekmekte. Ayrıca kentte Vespasianus’a ithaf edilen hamam, tiyatro binası gibi kalıntılar görülmekte.
-Babadağ Yamaç Paraşütü
Belki de hayatınızın en güzel deneyimini Fethiye de gerçekleştirebilirsiniz. Babadağ; deniz kıyısından 7 km içeride, Ölüdeniz kumsalının hemen arkasında yükseliyor. Kalkış pistine ise Ölüdeniz'den 45 dakikalık stabilize ancak düzgün sayılabilecek yolla ulaşılabiliyor.
FETHİYE DE KONAKLAMA
Fethiye tatili için konaklama konusunda kafam iyice karışmış durumdaydı, ya deniz kenarı bir otelde kalıp plajın keyfini bolca çıkaracaktım ya da merkezde kalıp denize aracımızla her gün gidecektik.
Önceleri herkes gibi ben de; Ölüdeniz'den tutarım oteli diye düşünüyordum, fakat araştırdıktan sonra aslında Ölüdeniz'in o gördüğümüz dingin muhteşem plajının Milli Park olduğunu öğreniyorum, bu arada ücretliymiş de. Yani Ölüdeniz Oteli dedikleri yerler o gördüğümüz plajda değil, yürüyüş mesafesi uzaklıkta yer alıyor fakat özellikte sezonundaki rakamları görünce, yutkunup araştırmalara devam ettim.
Biz ailelerimizle gitmeyi planladığımızdan cebimizdeki tüm parayı otele yatırmak zorunda kalıyorduk bu durumda. İnternette Fethiye Kiralık Villa yazısını, görünce kişi başı ödeyeceğimiz rakamın, otelden daha az paraya denk geldiğini gördüm, çok cazip bir fikir gibi geldi bana.
Bu seçenekler haricinde, Çalış Plajında da konaklanabilir, burası sıcak yaz günlerinde tatlı bir esintiye sahip.
Merkezde konaklamak, akşamları parkları gezip, alışveriş yapabilmek bakımından ideal. Öncelikle ne istediğimize karar vermek gerekli sanırım. Şu da aklınızda olsun, Fethiye'de gezecek çok yer var, sadece otel tatili için gitmiyorsanız ve aracınız yoksa ulaşım ağına yakın bir yerlerde konaklamak çok mantıklı olacaktır.
FETHİYE'DE NE YENİR
Gezilecek yerler listemde de bulunan Yörük Müzesinde kahvaltı yapmadan dönmeyin başta bunu belirteyim.
Sahil kenarı bir yerde ne yenir, elbette ki deniz ürünleri. Tazecik balıklar, birbirinden güzel mezeler iştah açıcı.
Limanda lezzetli balık yapan çok sayıda restoran var. Burada en güzel uygulama, menüleri kapı önüne koymaları, zevkinize ve cebinize uygun olanı bulup oturabilirsiniz.
Plajlarda da atıştırmalık yiyecekler bulmak mümkün, Kelebekler vadisinde yediğim balık ekmeğin tadını hala unutabilmiş değilim. Artık çok yorulduk diye mi bilmiyorum, ortalıkta tavukların dolaştığı salaş restoran benim favorim oldu.
Ölüdeniz'de akşamları yemek konusunda gayet keyifli, sabah olduğu kadar akşam da misafiri çok buranın. Sahilde keyifli mekanlar var. Ortama ve kapı önündeki menülere göre bir yer seçmek mümkün. Biz burada pizza ve makarna yedik gerçekten çok lezizdi.
Bunun haricinde çok fazla turiste ev sahipliği yaptığı için Çin Restoranları da bir hayli fazla, benim gibi bu mutfağı seviyorsanız hiç kaçırmayın.
Fethiye'de Arapaşı Çorbası da mutlaka yenmeli, tavuklu bu lezzeti beğeneceksiniz diye düşünüyorum.
Yemek ile ilgili son tavsiyem ise merkezde bulunan Mozaik Bahçe Restoran. Sunumları, lezzeti gerçekten harika. Özellikle kebapları denenmeli. Tek kötü yanı sıra beklemek. Biz yarım saatten fazla bekledik, minik bir ipucu; tam yemek saatleri oradan uzak durun :)
FETHİYE'DEN NELER ALINIR
Ölüdeniz bölgesi akşamları tam bir alışveriş cenneti, rengarenk el oyması lambalar tatil beldelerinin olmazsa olmazı zaten. Bunun yanında ağaç oymacılığı , tahta ürünler de bolca bulunuyor.
Ölüdeniz resimli hediyelikler çeşit çeşit ve Bodrum'dan da bileceğiniz gibi turistin fazla olduğu yerlerde çakma tekstil, ucuz deri ürünleri de bulunuyor.
Yerel kilim, halı mağazaları bir hayli fazla, bunun yanında heybeler, işlemeli örtüler ve otantik kıyafetler satan dükkanları da es geçmeyelim.
Eski adı Meğri yani Rumca'da uzak diyar anlamına gelen Fethiye, geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve her medeniyetten izler taşımış. Günyüzüne çıkarılanlar hariç hala kazı çalışmaları devam eden bir sürü antik kent bulunmakta.
Fethiye adını, 1914 tarihinde uçağı düşen Fethi Bey'in anısına almış bu ilçe, aslında il olmak için çaba harcamakta.
Hem deniz hem tarih hem de doğal güzellikleri olarak görülmeye değer, ne kadar kalmalı sorusuna ben en az bir hafta diyebilirim.
Umarım gidecekler için faydalı bir yazı olmuştur.
Şimdiden hepinize iyi tatiller,
Seyahatle kalın
Sevgiler...
İlginizi çekebilecek diğer yazılar;
- Almanya / Heidelberg
- Almanya / Heidelberg-Frankfurt
- Almanya / Schillingsfürst - Feuchtwangen
- Almanya / Wertheim - Würzburg
- Almanya Gezisi / Rothenburg
- Antik Zeytin Hotel - Bodrum
- BADEMLİ - DİKİLİ / FAME BEACH
- BERGAMA ASKLEPİON GEZİSİ
- Bebek ile Tatil Nasıl Geçer ???
- Dağmaran Kahvaltı Evi
- Divan Palmira Otel - Bodrum
- Doğanbey (Domatia) Rum Köyü
- Dünyanın en küçük ülkesi; VATİKAN
- EN GÜZEL PİKNİK ALANLARI
- ESKİŞEHİR BALMUMU MÜZESİ
- Ege'de Çok Bilinmeyen 30 Gezilecek Yer
- Eskişehir Gezi Rehberi / 2.Bölüm
- Eskişehir Gezi Rehberi/1.Bölüm
- Fethiye'de adrenalin dolu bir tatil için 5 öneri
- GAZİANTEP GEZİ REHBERİ
- GAZİANTEP GEZİSİ - 1
- GAZİANTEP GEZİSİ - 2
- GAZİANTEP GEZİSİ - 3
- GAZİANTEP GEZİSİ - SON :(
- GAZİANTEP TEN NELER ALDIM
- GEZİMANYA SÖYLEŞİM...
- GÖBEKLİTEPE - BALIKLI GÖL
- Günübirlik Gezilecek Yerler / 2.Bölüm
- Güzeller güzeli; Mordoğan-Karaburun
- Haydi tatile; KUMBURGAZ 'a
- KAHVALTI MEKANLARI - PART 4
- KARAGÖL GEZİSİ
- KAYRA BEACH / DİKİLİ
- KIBRIS (Cyprus) ADASI GEZİLECEK YERLER - Yeni !!
- Kirazlı Köyü / Hafta Sonu Kaçamağı
- Kozak ve Çam Fıstıkları
- MALLORCA İÇİN HAZIRLIKLAR... - Yeni !!
- Midilli (Lesbos) Adası Gezi Rehberi
- MİDİLLİ GEZİSİ - 1.BÖLÜM
- MİDİLLİ GEZİSİ - 2.BÖLÜM
- MİDİLLİ GEZİSİ - 3.BÖLÜM
- MİDİLLİ GEZİSİ - 4.BÖLÜM
- MİDİLLİ'DE YAZ - 1.Bölüm
- MİDİLLİ'DE YAZ - 2.Bölüm
- MİDİLLİ'DE YAZ - 3.Bölüm
- MİDİLLİ'DE YAZ - 4.Bölüm
- OCTOBERFEST !!! - Yeni !!
- OHAL Nedir? Bizleri Nasıl Etkileyecek? - Yeni !!
- Palamutbükü-Datça / 2014
- ROMA'yı Keşfetmeye Hazır Mısın?
- SAKIZ (Chios) ADASI PLAJLARI - Yeni !!
- SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 1.BÖLÜM - Yeni !!
- SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 2.BÖLÜM - Yeni !!
- SEYREK - HOBİ PARK
- Sevgili Günlük / Almanya'ya doğru
- Sevgilimin Doğum Günü / 2014
- Suların yuttuğu; HALFETİ
- Sutüven Şelalesi / Hasanboğuldu
- Taşlaşmış Şehrin laneti; POMPEI
- Teos Park-Sığacık/Seferihisar
- Türkiye'nin En Büyük Uçak Restoranı - Yeni !!
Fethiye çok güzel bir tatil rotası, ölüdeniz ayrı güzel, kayaköy bambaşka bir güzel, kelebekler vadisi, kabak, saklıkent, saymakla bitmez bu şehrin güzellikler, mutlaka gidip görün, gezin eğlenin...
YanıtlaSilfethiye tatil için ülkemizin önemli yerlerinden biridir. Sessizliği ve doğayı sevenlere hitap ettiği gibi gece hayatını ve aktivitelere önem verenler için de önemli bir yerdir.
YanıtlaSilFotograflar harika tebrik ederim.
YanıtlaSil