Navigation Menu

Hangi Ayda Hangi Ülkeye Gitmeli ?


Dünya, keşfedilmeyi bekleyen sihirli bir kutu. Bazen kapağını açıyorsunuz, içinden deniz, kum, güneş çıkıyor, döndürüp yeniden
açınca kar, yağmur, soğuk.

Her hali o kadar güzel ki aslında, önemli olan yaşarken o anın tadına varabilmek.

Gezmekle, keşfetmekle bitmiyor. Su altı güzellikleri, çölleri, kumsalları, adaları, açıklanamayan mucizeleri ile bilinmek istiyor. Gel beni bul, beni bulurken kendini de tanı diyor bize.

Phuket / Tayland

Fakat şanslı bir azınlık haricinde hepimiz çalışıp, tatil günlerimizi değerlendirmek zorunda kalıyoruz. Tatilin denk geldiği ay, hangi ülkenin mevsimi ? sorusu da gezmeyi seven herkesin merak konusu.

Acaba Tayland'a gitsem muson yağmurlarına yakalanır mıyım? Amerika'da fırtına mevsimi ne zamandı ? diye hemen Google amcaya sormaya başlıyoruz.

Fotoğrafı çektikten sonra Filin kulağını gördüm ve anında kaçtık buradan!!!

Siz de burada olduğunuza göre bir tatil öncesi planı yapıyorsunuz demektir, ne kadar şanslısınız. 

Türkiye'den yurtdışına giden, yılda yaklaşık 7 milyon 892 bin kişi olduğunu düşünürsek, bunlardan biri de sizsiniz, bu bile bir mutluluk sebebi olmalı :)

Peki lafı çok uzatmadan hangi ay hangi ülkeye gitmeli konusunu masaya yatıralım hemen.


Ocak Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Kuzey yarımküre kış mevsimine girerken Güney yarımkürede yaz başlıyor bu ay; o yüzden havaların sıcak seyrettiği en güzel yerler; Avustralya, Uzakdoğu, Dubai, Yeni Zelanda, Phuket, Arjantin, Güney Afrika, Şili gibi ülkeler .

Bu arada Hawaii, Bahamalar, Senegal ve Kenya gezileri de hız kazanıyor bu ayda.

Gezmek ve Deniz-Kum-Güneş için güzel zamanlama. Özellikle Phuket'te yağmura yakalanma oranı çok daha düşük, Tayland için Kasım-Mart arası kuru mevsim diye geçiyor.

Maldivler için ise en güzel günler başladı, pahalı maalesef ama unutulacak gibi de değil.

Maldivler de Masaj, denizin üzerinde :)

Güney Afrika ise penguenleri ile göz kırpıyor olacaktır bu mevsimde.

Eğer ki ben sıcak sevmem derseniz, kuzey yarımküreye alalım sizi. Kayak tatili ve soğuk sevenler Alpen (ABD), Kanada, İsviçre Alpleri, Fransa'yı kesinlikle seveceklerdir.

Maldivler

Bunun yanında son zamanlarda pek bir revaçta olan, Avrupa'daki en ucuz kayak merkezi Bansko (Bulgaristan) da planlara eklenebilir.


Şubat Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Bu ay, çocukların sömestr tatiline girdiği, çoğu ebeveynin tatil planlarına gark olduğu zamana denk geliyor. Genelde eğlence parklarının bulunduğu Amerika, favori noktalardan biri. Zaten Amerika'nın en güzel olduğu mevsimlerden birindeyiz, Miami, Orlando gezisi için ideal zaman.

Amerika'ya kadar uçmak istemeyenleri Paris Disneyland'a alabiliriz. Zaten burası da sömestr de ülkemizden en sık uçulan duraklardan biri.

Şubat ayının bir başka güzel tarafı ise, her yanımızı festivallerin sarması.

Brezilya'da çılgın sambacıları ile Rio Karnavalı kutlanırken, İtalya'da maskeli ve şatafatlı kıyafetleri ile Venedik Karnavalı, Amerika'da ise pek bir popüler olan Mardi Gras (şişman Salı) merhaba diyor bizlere.

 İtalya

Sıcak sevenleri; Dubai, Koh Samui, genelde havanın ılıman olduğu Maldivler, Malezya, Sri Lanka, Tayland ve Karayipler mutlu edecektir.

Kuru mevsimde olan Meksika ve Senegal'i de unutmayalım. Bu arada Koh Samui için ideal zamanlar Şubat ve Mart ayları kaçırmayalım :)

Soğuk seviyorsanız ise kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz Lapland'in tam zamanı. Kuzey ışıkları Eylül sonu-Mart arası görülebiliyor. En güzel gözüktüğü yerler ise; İskandinavya, İzlanda, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya.


Bir de sevgililer Günü var elbette bu ayda, genelde uçak firmalarının indirimleri de oluyor hazır, en çok tercih edilen yerler; İtalya, İspanya, Fransa.

Kim Eyfel Kulesine karşı geçirilmiş romantik bir tatil istemez ki :)


Mart Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Rengarenk bir festival karşılıyor Mart ayında yine bizleri, Holi :) Resimlerini mutlaka görmüşsünüzdür, baharı kutlamak için, renk renk toz boyalarla saç telinden, kulağının içine kadar boyanmış ve gülümseyen insanları. 

Hindistan'a gitmek için çok da keyifli bir ay bence.


Mart ayında artık Güney Avrupa ılıman iklime geçip, canlanmaya başlıyor. Bu nedenle, henüz çok da kalabalıklaşmadan ve muhteşem sıcakları gelmeden Fransız Rivierası Cote D'azur,  İtalya, Fransa, Barcelona, görülecek favori noktalardan.

Koh Samui için iadeal tatil günleri bu ayda devam ediyor.

Marina Bay Sands Otel / Singapur

Singapur sıcak fakat inanılmaz hareketli, Phuket tatili düşünenler için en iyi aktarma noktası olmaya aday kendileri.

Bu arada Tayland için son günler. Son fırsat gidip görülebilir. Biraz yağışlı ama sıcaklık olarak keyifli, ayrıca fiyat olarak daha uygun :)

Roma

Biz Mart ayında Tayland'da 3-4 defa yağmura yakalandık ama her defasında denize de girebildik. Tabii yağmur kelimesi tam olarak durumu ifade edemiyor. Yani bildiklerimize benzemiyor, inanılmaz bir şey. Yağışlı mevsimi düşünemiyorum bile.

Phuket Gezi Rehberi için buraya tık tık!


Nisan Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Mart sonu Nisan başında gidilebilecek en çarpıcı rotalardan biri elbette ki Sakura çiçeklerinin süslediği Japonya. Özellikle de Kyoto :)


Amerika'daki müzik festivali Coachella, Teksas'taki kum festivali ise planlarınızı yaparken etkili olabilir.


Bunun haricinde yazı yaşayan Fas-Marakeş ve deniz planı yapabileceğiniz Sharm El Sheikh keyifli rotalar arasında.

İtalya ve grup turları için en güzel mevsimlerden biri. Ne çok sıcak ne de kalabalık. İtalya ile ilgili daha ayrıntılı bilgi isterseniz İtalya Gezi Rehberi burada!

Bunun haricinde Mart ayında gidilebilen çoğu ülke için, mevsim çok da değişmemiş oluyor.

Amerika, Hong Kong, Brezilya, Kanada, İspanya, Beyrut, Ürdün ideal gezilebilecek yerlerden.


Mayıs Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

1 Mayıs İşçi Bayramının kutlandığı en favori ülke kesinlikle; Küba. Sokaklara çıkıp festival havasında bayramı kutlamak Küba'da ayrı bir keyif. İnsanlar bugünü bizden oldukça farklı kutluyorlar.

Bu ay bir de Cannes Festivali var, o yüzden rotayı Fransa'ya da çevirmek de mantıklı olabilir.

Yaz mevsimine girmeye başladıkça İtalya ve İspanya turlarına, (fiyatların henüz uçmadığını düşünürsek) katılmanın tam zamanı.

Pisa / İtalya

Bunun yanında Malta büyük ihtimal deniz sezonu ile yazı karşılamanıza renk katacaktır. İrlanda için de güneşli günler başlıyor bu ay.

Deniz-Kum-Güneş için Bali nin tam zamanı. 


Haziran Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Ülkemizde yaz başlamış, okullar tatile girmiş, çalışanların büyük kısmı tatil için yurtiçi ve dışı gezilere başlamış oluyor bu ayda.

Haziran için tavsiyem kesinlikle beyaz geceler için Kuzeye yönelmek. Rusya / St Petersburg, bu günleri deneyimleyebileceğiniz en keyifli yerlerden.


İrlanda'nın en güneşli olduğu aylar, Mayıs ve Haziran olduğu için eğer ki merak ediyorsanız İrlanda hoş bir tercih olacaktır.

Bu ayın meşhur müzik festivali de İngiltere'den gelsin; Glastonbury.

Singapur

Singapur alışveriş festivali de atlanmaması gereken aktivitelerden, bunun yanında Lankawi de turkuaz renkli denizi ile sizi bekliyor olacak.

İlginç rota arayanlar için Venezuela, Zimbabwe'nin tam zamanı.

Çok sayıda hayvan görebilmek ve güneşli havada daha rahat gözlem yapabilmek için Kenya ve Tanzanya'da safari zamanı artık başlıyor. Haziran'dan Ekim sonuna kadar keyifle gezilebilir bir rota burası da.



Temmuz Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Bu ayın önemli festivali kesinlikle Belçika'daki Tomorrowland Müzik Festivali. 

Avrupa'ya yaz gelmiş, sıcaklar başlamış durumda. Ülkemizden akın akın turist gelip, tur sayılarının artmasından dolayı İtalya, İspanya, Fransa için plan yapabilirsiniz.

Sveti Stefan Adası / Karadağ

Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Polonya ve Almanya ile Avrupa'da kültür turlarına devam.

Neuschwanstein Şatosu / Füssen - Almanya

Balkanlar turu için de Haziran, Temmuz ve Ağustos güzel aylar. Bu sayede Karadağ da keyifli bir deniz tatili de yapabilirsiniz.

Zlatni Rat Plajı / Brac-Hırvatistan

Hırvatistan'da Hvar, Brac adaları ve Dubrovnik, Karadağ'da Budva, Kotor, Bosna Hersek'de Saraybosna, Mostar tavsiye edebileceğim sevimli duraklar.

Tabii bir de ilginin büyük olduğu Sarışınlar festivali var, Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen bu festival ülkemizden bolca ilgi görüyormuş, bayanlar aklınızda bulunsun :)

Saraybosna

Bu aylarda dikkat etmeniz gereken tek şey, Amerika'nın Güneyinden uzak durmak. Miami, Orlando fırtına ile boğuşuyor çünkü.


Ağustos Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Aslında yaz mevsiminin başlaması ile birlikte yazmam gereken ilk yer Yunan adaları olmalıydı. Ülkemizden vize istese de özellikle benim oturduğum yerden, feribotla 2 saatten az bir sürede ülke değiştirebilmek büyük rahatlık.

Samos Adası, Midilli'de Yaz , Midilli Adım Adım Gezi Rehberi ve Sakız Adası yazılarım için üzerine tıklamanız yeterli!

Samos Adası / Yunanistan

Samos, Midilli, Sakız, Halkidiki en favori adalar.

Bali nin de tam sezonu, balayı çiftleri yaşadı :) Ağustos-Eylül'de Bali muhteşem.

Kırmızılara boyanmak isteyenler için İspanya / Valencia, Bunol köyündeki Domates Festivali (La Tomatina) kaçmaz. Binlerce kişinin pislenmekten korkmadan domates savaşı yaptığını düşünün, çok eğlenceli değil mi.

Almanya'yı bu kadar sıcak bulmak da her zaman mümkün olmayabilir.

Venedik

Budapeşte-Macaristan'daki müzik festivali Sizget ise diğer bir keyifli seçenek.

Fiyordları görmek için Ağustos güzel bir ay. Zaten normalde soğuk olan Norveç, Temmuz - Ağustos ayında en sıcak mevsimini yaşıyor. Tabii ne kadar sıcak olur orası da ayrı bir tartışma konusu :)

Deniz tatili için ise, muson yağmurlarının henüz başlamadığı son günlerde Koh Samui tercih edebilir (sıcaklık 27 derecelerde oluyor fakat arada yağışlara hazırlıklı olun) yada bizim gibi Mallorca'da muhteşem bir yaz tatili geçirebilirsiniz. Mallorca Gezi Rehberini ve Mallorca'nın En Güzel Plajlarını bırakıyorum. Umarım faydalı olur.

Mallorca

Balkanlar hala, gezilebilecek, çoğu vizesiz ve en uygun Avrupa ülkelerini barındırıyor. Kış mevsimi gelmeden birkaç ülkeyi aradan çıkarabilirisiniz. Balkanlar turu Nasıl Planlanır? yazımı okumadan plan yapmayın ama olur mu?


Eylül Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Amerika'nın Nevada çölünde, ülkemizde, Şeyma Subaşı'nın birbirinden ilginç kıyafetleri ile meşhur ettiği, Burning Man festivali Ağustos sonu başlayıp, Eylül ayına da sarkıyor.  

Londra sokaklarında keyif yapmak, yani daha fazla güneş ve daha az yağmur için en iyi tarih Eylül gibi duruyor.

Hayata Renk Katmak bu olsa gerek :)

KKTC için bunaltıcı sıcakların bittiği nefes alınabilir hale geldiği ay da Eylül'e denk geliyor. Temmuz-Ağustos, burada tatil için biraz ızdırap olabiliyor çünkü.

Bir de tabii ki gidip, inanılmaz keyif aldığım Almanların meşhur bira festivali, Octoberfest'de Eylül de başlayıp, Ekim başına kadar devam ediyor. Octoberfest nasıl bir festival merak ediyorsanız buraya bırakıyorum :)

Münih / Almanya
Bence Eylül sonu tadını çıkarmak için çok ideal. Hazır gitmişken Romantik yolu da araya sıkıştırırsanız tadından yenmez. Romantik yol nedir diye merak ediyorsanız sizi şöyle alayım :)

Bali'de enfes bir tatil yapma fırsatı hala devam ediyor bu arada.


Ekim Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Sakura mevsiminde gidemediyseniz bir alternatif de sonbaharı en güzel yaşayabileceğiniz yer olan Japonya. Ülkemizden en çok tercih edilen tarih Ekim'miş zaten. Fiyatlar Sakura zamanı kadar pahalı olabiliyor aklınızda bulunsun.

Bu ay sıcak ve nemin azaldığı Hindistan, tam da görülecek yerlerden. Bunun yanında Maldivler de kuru mevsimde.

Antilop sürülerini izlemek istiyorsanız, Masai Mara bölgesi sizi bekliyor olacak.

Siena / İtalya
Güney Yarımküre ilkbahar mevsimine giriyor bu arada.

Avrupa'ya kış gelmeden Orta Avrupa, İspanya ve üzüm-zeytin mevsiminde Toscana/İtalya bölgesi planlara ilave edilebilir.


Kasım Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Meksika'daki Ölüler Günü Festivali için Kasım ayı, tam zamanı. Kesinlikle farklı bir festival :)

Phuket, kuru mevsime geçti kaçırılmaz.

Phuket

Sharm El Sheikh dalmaya meraklı ziyaretçilerini bekliyor.

Phuket / Tayland
Avustralya, Brezilya, Kanada, Şeyseller, Fas, Mauritius görülebilecek diğer yerlerden.


Aralık Ayında Hangi Ülkeye Gidilir?

Geldik yılın son ayına. Aralık ayı demek yılbaşı eğlenceleri, kar, sokakları dolduran insanlar, noel pazarları demek biraz da benim için. 

Bu yüzden özellikle Fransa'nın masal diyarı Colmar, Strazburg, dünyaca ünlü havai fişek gösterilerinin yapıldığı Sicilya, Amerika, Londra, Prag, Sidney, Shangai gibi yerleri tavsiye edeceğim.


Deniz tatili isteyenler için Phuket hala keyifli bir seçim. Avustralya, Şili, Patagonya, Brezilya,  Küba, Jamaika, Karayipler, Hawaii, Filipinler diğer favori yerlerden.

Kuzey ışıklarının peşinde koşmak isteyenler ise Finlandiya bu ay gidilebilecek en çarpıcı yerlerden.

Tayland hala kuru mevsimde, kışın ortasında deniz tatili yapıp sosyal medyayı rengarenk süsleyebilirsiniz :)


Her zaman koşulların değişebileceğini göz önüne alarak bir Genelleme yapmak gerekirse;

İdeal Aylar;

Avrupa için, Mayıs-Eylül arası
Asya ve Uzakdoğu için, Kasım-Nisan arası,
Afrika için, Ekim -Mayıs arası yaz mevsimi oluyor ama sürülerin göçünü izlemek için yağmurlu zaman diye adlandırılan Mayıs-Eylül arası olabilir.
Güney Amerika için, Kasım-Mayıs arası
Kuzey Amerika için ise Mayıs-Eylül arası planınızı yaparsanız yağışlı mevsimden uzak durmuş olacaksınızdır büyük ihtimal.


Tabi bu arada Phuket'e gidip de 'hiç yağmura yakalanmadım' diyenini daha görmedim mesela.

Kuru mevsim bile olsa yanınızda bir yağmurluk bulunması çoğu yerde işinize yarayacaktır.



Umarım dolu dolu bir yıl geçirir, her ayımızı birbirinden güzel geziler ile doldururuz. 

Biraz hayal kurmanın kime zararı var ama değil mi?

Şimdilik benden bu kadar. 

Arada minik ilavelerle listeyi güncelleyeceğim, o güne kadar seyahatle kalın,

Mostar

Sevgiler,

Özlem



İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar;

  1. ADATEPE KÖYÜ / KAZDAĞLARI GEZİSİ
  2. AYVALIK'A GİTMEK İÇİN 10 HARİKA NEDEN
  3. Almanya / Heidelberg
  4. Almanya / Heidelberg-Frankfurt
  5. Almanya / Schillingsfürst - Feuchtwangen
  6. Almanya / Wertheim - Würzburg
  7. Almanya Gezisi / Rothenburg
  8. Antik Zeytin Hotel - Bodrum
  9. BADEMLİ - DİKİLİ / FAME BEACH
  10. BALKANLAR TURU İÇİN NASIL PLAN YAPILIR - Yeni !!
  11. BERGAMA ASKLEPİON GEZİSİ
  12. Bebek ile Tatil Nasıl Geçer ???
  13. Divan Palmira Otel - Bodrum
  14. Doğanbey (Domatia) Rum Köyü
  15. Dünyanın en küçük ülkesi; VATİKAN
  16. EJDERHA MAĞARALARI (Drach Caves) / MALLORCA
  17. EN GÜZEL PİKNİK ALANLARI
  18. Ege'de Çok Bilinmeyen 30 Gezilecek Yer
  19. FETHİYE GEZİ REHBERİ
  20. Fethiye'de adrenalin dolu bir tatil için 5 öneri
  21. GAZİANTEP GEZİ REHBERİ
  22. GEZİMANYA SÖYLEŞİM...
  23. Güzeller güzeli; Mordoğan-Karaburun
  24. HATAY GEZİ REHBERİ
  25. KAHVALTI MEKANLARI - PART 4
  26. KAYRA BEACH / DİKİLİ
  27. KIBRIS (Cyprus) ADASI GEZİLECEK YERLER
  28. Kirazlı Köyü / Hafta Sonu Kaçamağı
  29. MALLORCA GEZİ NOTLARI - 1.BÖLÜM
  30. MALLORCA GEZİ NOTLARI - 2.BÖLÜM
  31. MALLORCA GEZİ NOTLARI - 3.BÖLÜM
  32. MALLORCA İÇİN HAZIRLIKLAR...
  33. MAYORKA GEZİ REHBERİ
  34. MAYORKA NIN EN GÜZEL PLAJLARI
  35. MOSTAR GEZİ REHBERİ - Yeni !!
  36. Midilli (Lesbos) Adası Gezi Rehberi
  37. MİDİLLİ GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  38. MİDİLLİ GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  39. MİDİLLİ GEZİSİ - 3.BÖLÜM
  40. MİDİLLİ GEZİSİ - 4.BÖLÜM
  41. MİDİLLİ'DE YAZ - 1.Bölüm
  42. MİDİLLİ'DE YAZ - 2.Bölüm
  43. MİDİLLİ'DE YAZ - 3.Bölüm
  44. MİDİLLİ'DE YAZ - 4.Bölüm
  45. OCTOBERFEST !!!
  46. OHAL Nedir? Bizleri Nasıl Etkileyecek?
  47. Palamutbükü-Datça / 2014
  48. Phuket / Tayland Gezi Rehberi
  49. ROMA'yı Keşfetmeye Hazır Mısın?
  50. ROMANTİK YOL / ALMANYA GEZİ REHBERİ
  51. SAKIZ (Chios) ADASI PLAJLARI
  52. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  53. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  54. SAMOS (SİSAM) ADASI GEZİ REHBERİ
  55. SEYREK - HOBİ PARK
  56. SPLIT; DALMAÇYA'DA İZMİR'İ YAŞAMAK - Yeni !!
  57. Sevgili Günlük / Almanya'ya doğru
  58. Sevgilimin Doğum Günü / 2014
  59. Sutüven Şelalesi / Hasanboğuldu
  60. SİNGAPUR GEZİLECEK YERLER REHBERİ
  61. SİNGAPUR İÇİN AYRINTILI GEZİ REHBERİ
  62. Taşlaşmış Şehrin laneti; POMPEI
  63. Teos Park-Sığacık/Seferihisar
  64. Türkiye'nin En Büyük Uçak Restoranı
  65. UCUZ UÇAK BİLETİ NASIL ALINIR - Yeni !!
  66. Urla'yı 7 geçe; ÖZBEK KÖYÜ
  67. Yunanistan Vizesi Hakkında Herşey
  68. YÖRÜK MÜZESİ / FETHİYE
  69. ÇOCUKLA / BEBEKLE SEYAHAT REHBERİ - Yeni !!
  70. ÖZLEM'İN DOĞUM GÜNÜ / 2014
  71. İTALYA GEZİSİ - SİENA / Palio Yarışları
  72. İTALYA GEZİSİ / CENOVA
  73. İTALYA GEZİSİ / FLORANSA
  74. İTALYA GEZİSİ / MİLANO
  75. İTALYA GEZİSİ / PİSA KULESİ
  76. İTALYA GEZİSİ / San Gimignano - Orvieto
  77. İTALYA GEZİSİ / VENEDİK
  78. İtalya İçin Ayrıntılı Gezi Rehberi
  79. İtalya'nın serseri çocuğu; Napoli
  80. İzmir'in Meşhur Köyü; KOZBEYLİ













0 yorum:

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar