Navigation Menu

AMERİKA DA DOĞUM HAKKINDA MERAK EDİLENLER


Jus Soli de denilen anne ve babanın uyruğuna bakılmaksızın çocuğun, doğduğu yerin vatandaşı sayılması turizmi
özellikle son yıllarda  birçok kişi tarafından ilgi görmeye ve tabiri caizse patlama yaşamaya başladı.


En çok tercih edilen ülkeler arasında ise ABD, Kanada, Malezya ve Meksika varmış. Hatta duyduğuma göre bu aralar bir de Brezilya ya gidenler azımsanmayacak kadar çokmuş.

Keşke hiç bitmese bu günler

Bundan 10 yıllar önce sadece ünlülerin ve zenginlerin yapabildiği bir eylem gibi gözüken yabancı bir ülkede doğum ve vatandaşlık hakkını son senelerde, yatırım yapmak yerine çocuğuna böyle bir yedek plan miras bırakmayı tercih eden aileler de sıklıkla hayata geçiriyor.

İşte biz de o ailelerden biriyiz :) 

Halen Amerika'dayken, en güncel haliyle, iyisiyle kötüsüyle Amerika da doğum nedir? Amerika da doğum çok mu pahalı? Amerikan vatandaşı olmanın avantajları? Amerika'da doğum nasıl planlanır gibi başlıklarla , merak edilen tüm yönlerini yazmak istedim.



Amerika'da Doğum Yapılacak Yerin Seçilmesi

Amerika da doğuma karar verdik, ilk düşündüğümüz konulardan biri Amerika'nın hangi eyaletinde doğum yapmamız gerektiği oldu. Çünkü;

Maliyeti en çok etkileyecek noktalardan birisi burası. Amerika çok büyük bir ülke, neresinde doğurursanız doğurun çocuğunuz ABD vatandaşı oluyor ama her eyaletin kanunları, maliyeti farklı, hatta iklimi, insanların psikolojileri bile farklı. 


Kimi girişte size bir sürü soru sorarak ve hatta doğum yapacağınızı anladığında sizi geldiğiniz uçakla geri göndererek cezalandırıyor. Kimi doğumu burada yapmayacağım diye kağıt imzalatmaya kalkıyor gibi karar vermenizi etkileyecek bir çok kıstas bulunuyor.



Az bavulla gidip, ABD den bir sürü bavul alıp dönmek

Biz bu işe ilk karar verdiğimizde, doğumu San Diego'da yapmayı planlamıştık. Orada bir aracı bulmuş, hatta evimizi bile seçmiştik. 


Bu arada San Diego da çok ünlü Türk bir doktor bile var. Kendisi Fatih Terim'in kızı Buse'nin doğumunu yaptırmış, ünlülerle bayağı haşır neşir,Türkiye'de de bilinen bir doktor. 


Türk bir doktor ile doğum yapmak isterseniz diye paylaşmak istedim adı Melih Kurtuluş ama ABD'de Mel adını kullanıyor.. 



Aralık ayında oğlumla deniz keyfimiz

Tabii kendisinin sezaryen destekçisi olduğunu düşünüp, sevmeyeni de çokmuş, araştırma yaparken onu da öğrenmiş oldum. Not olarak burada kalsın.


Nerede kalmıştık, evet başta San Diego'ya karar vermiştik. Fakat aracılık yapan Diana, bize girişlerin sıkı olduğunu, San Francisco ya uçup, oradan araç kiralayıp gelmemizi (Yaklaşık 8 saat) aksi halde sorun yaşayabileceğimizi, geri döndürülenler olduğunu anlattı.


Doğum stresi, yok uzun uçacağım sancım tutar mı derken zaten bunalmış bünyeme bir de girişte sıkıntı yaşar mıyım baskısı fazla geldi ve ben de girişlerin sorunsuz olduğu, daha bir kez bile geri döndürülenin duyulmadığı, oldukça turistik olan Miami yi tercih ettim.



Miami Beach 

Bu konuda ahkam kesmek çok anlamsız çünkü bu işler biraz da size denk gelen memurun insafına kalmış sanıyorum. Eğer o gün eşiyle kavgalıysa, bolca gülümsemekten başka elden gelen bir şey kalmıyor :)


Bu arada San Diego'yu kötülemiş gibi olmak istemem çünkü, canım arkadaşım @ayagimintozuyla Melike, 2 çocuğunu da San Diego'da hiç sorunsuz doğurdu, giriş çıkış yapabildi. 




Neden Miami ?

Sunshine State (Güneş ışığı Eyaleti) ismini sonuna kadar hak eden Florida, yılın her mevsimi güneşten nasibini bolca alıyor. Özellikle ülkemizde kış ayları yaşanırken, Amerika da denize girilebilecek en güzel yerlerden birisi burası. 

Tüm sokakları dümdüz, yokuş olmadığından bir hamile olarak günde neredeyse 20.000 adım atabiliyor, her yere yürüyebiliyorum.




Çok turistik olduğundan yemek konusunda da seçenek bir hayli fazla, Nusret ten, iskenderciye kadar her şey yakınınızda. Ayrıca etrafında KeyWest gibi gezilecek harika yerler de var Miami nin.


Miami de en sevdiğim aktivite

Her milletten insan olduğu için, ülkemize gelip doğurdu benim çocuğumun hakkını bunlar yiyecek psikolojisi de yok ayrıca. Havasından mı suyundan mı bilmiyorum ama herkes inanılmaz güleryüzlü ve ülkede bebekten çok köpek besledikleri için bebekleri fazlaca seviyorlar :)

Yılın geneli 20 li derecelerde, mesela bir New York a gitseniz kar kış yaşama ihtimaliniz bir hayli fazla. 




Mevsim şartları ve birçoğumuzun filmler sayesinde hayallerinde olan "Miami ye gidip de şöyleee uzun bir tatil yapsak" hevesi bizi buralara getirdi biraz da :) 


Daha uygun fiyatlarla doğum için çoğu kişi Boca Raton u tercih ediyormuş bu da plan yaparken aklınızın bir köşesinde dursun derim



Amerika da Doğurmanın Avantajları? ve Dezavantajları?

*Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ülkemizi çok seviyoruz, Amerika'da doğumu araştırırken, yorumlarda genellikle vatan hainliğinden dem vurulsa da biz yeni bir vatandaşlık eşittir yeni haklar olarak görüyoruz bu durumu.

Özellikle Amerika gibi insan haklarının (en azından vatandaşları için) önem taşıdığı bir ülkenin vatandaşı olmak, bir sürü avantajı da yanında getiriyor.

*Eğitim konusu mesela, çocuğunuz Amerika da devlet okullarında vatandaş olarak ücretsiz okuma hakkına sahip, eğer ki doğduğu eyalette özel bir okulda okumak isterse inanılmaz indirimli şekilde okuyabiliyor, burs alabiliyor, dil için rahatlıkla ülkesine gidip kalabiliyor, yani bir ABD vatandaşının tüm haklarına sahip.

Biz geldik Miamiiiii

*Türkiye'de üniversiteye yabancı öğrenci statüsü ile daha rahat bir yerleştirme sağlayabiliyor, yabancı menşeili okullarda indirim alabiliyor.

*Erkekse askerlik yapmama hakkına sahip.

*Çoğu ülke için vize derdi hiç olmuyor. Bizim gibi yüzlerce USD yada Euro ödeyip, memurun insafına kalarak bazen 15 günlük vizeye razı olma durumunu yaşamıyor. Belli ülkeler hariç bavulunu eline alıp, vizeyi hiç düşünmeden kolayca uçabiliyor. 

Belli ülkelerden biri de Türkiye :) 30 USD lik Türk Vizesi almadan ülkeye giremiyor Amerikan Vatandaşları. Tabii çifte vatandaş olanlar için geçerli değil bu durum.

*Amerika'da yaşamak isterse, oturma ve çalışma hakkına sahip. İş başvurularında, staj yaparken bu büyük bir fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum.

*21 yaşına geldiğinde ailesine Green Card çıkarabiliyor. 

5 günlük bebek ile rahatça gezebiliyoruz

*Amerika da normal doğum ve hatta doğal doğum çok fazla destekleniyor. Yani Türkiye'deki gibi kakasını yutar, kordon dolanır gibi sebeplerle daha ortada bir risk yokken sezaryen planlama gibi bir durum yok genel olarak. 

Sezaryen sadece gerekli görüldüğü hallerde, bebek ve annenin hayati risk taşıdığı durumlarda yapılıyor. O yüzden herkes normal doğuruyor diye motivasyon sağlamak için Amerika çok doğru bir tercih.

*Bir de asıl buraya gelme nedenimizi paylaşayım sizlerle, bir gün isterse Amerikan Başkanı bile olabiliyor :)))) Amerika da doğumu yazıp da bu cümleyi kurmayan kimse yoktur sanırım, eksik kalmayım dedim  :)


Şaka bir yana da normal bir ABD vatandaşı ile eşit koşullarda doğuyor çocuğunuz, anne baba farklı bir ülke vatandaşı diye herhangi ayrıma maruz kalmıyor. 


Kaldığımız sitenin havuzu en sevdiğimiz yer

Biz, yukarıda saydığım nedenlerden dolayı, (başta kararsızlık yaşasak da) cesaret edip Amerika da doğum için plan yapmaya başladık. 

Maddi olarak altta detaylarını vereceğim ama şöyle düşündük, bu paraya doğum değil vatandaşlık alıyoruz (ki başka bir şekilde bu rakamlara alınması mümkün değil), ülkemizde ki en azından İzmir yada İstanbul da bu meblağa ev bile alınamıyor son zamanlarda.

Biz de kızımıza ev yerine böyle bir miras bırakmayı uygun bulduk. Dolar biz buradayken 6 civarında seyrediyor, 1,5 TL civarındayken gelenleri düşününce insanın ağzı açık kalıyor tabii :)

Böyle anlatınca her şey mükemmel gibi duruyor değil mi? 


Peki gerçekten tozpembe mi Amerika'da doğum?

Kesinlikle değil

Öncelikle ailenizden, sevdiklerinizden çoook uzaklarda en az 2 ay geçirmek, doğuma belki de yalnız girmek, doğumdan sonra yabancı bir ülkede, kendi evinizin konforundan çok uzakta bebeğinizle ilgilenmek zorunda kalıyorsunuz. Ben mesela sadece eşim ve 4,5 yaşındaki oğlumla gelebildim.

Oğlumu kreşe yazdırdım ki eşim Metin doğumda hastanede yanımda olabilsin. Oysa ki Türkiye'deki ilk doğumumda annem, teyzelerim, abim, kardeşim, babam, arkadaşlarım herkes yanımdaydı. Eve gelince annem 3 ay bize taşınmıştı. Şimdi bu konfor alanının çok dışındayım. 

Çocukların hastanede kalması yasak, eşim oğlum Arman ile ilgilenecek akşamları, o yüzden doğumdan sonra tek başıma olmayayım diye gece 22:00 ile sabah 08:00 arasında kalacak bir refakatçi bulmak durumunda kaldık. 3 gece için 700 USD ve hiç tanımadığım biri, çok şukela gözükmüyor değil mi?

İkinci üzücü kısım, özel sigorta yada SGK ile Türkiye de doğum yapmış olsaydım belki de hiç ödeme yapmadan hastaneden ayrılacaktım. Burada ise neredeyse tüm yatırımımızı doğuma bağlamış olduk.

Bizim ülkemizde doktora her gittiğimizde bakılan ultrason, çekilen resimler burada maalesef ki yok, tabii gerekli mi onu da sorgulamak lazım. 

Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm hamilelik boyunca 4 ultrason yeterli kabul edilmiş. Ama insan yine de son model cihazlarla bebeğini görmeyi umuyor her gidişte. Oysa burada elle yada mezura ile takip ediliyor her şey. 

Hatta sadece eliyle elleyip kilosunu söyledi bu hafta doktorum bana mesela :)


İlk doğumumda Kent Hastanesinde suit oda tutmuş, süslemiş, ikram ve hediyelikler hazırlamış, fönümü çektirmiş, tüm sevdiklerimle birlikteydim. Burada böyle şeyleri unutuyorum, kapıma bir süs takılsın yeter modundayım :)  (Takılmadı)


Sezaryen olacağı için doğuma sadece bir kişinin girmesine izin veriliyor. Eşim, aracı firmadan Tuğçe yada doğum fotoğrafçısı arasında bir seçim yapmak zorundayım :)

Doğuma fit girme sebeplerinden biri

Türkiye'de yarım gün yardımcı bir kadın alıyordum, burada evde yemek yapmak, temizlik , her şey eşime ve bana kalmış durumda. Hatta 1 aydır elektrikli süpürgesi olmayan bir evde tel süpürge ile temizlik yapmaya çalışıyorum. 1 aydan sonra ise teknoloji devi ABD de bana getirdikleri süpürgeye bakar mısınız :)


Hamileliğimin son günlerinde, hazır doğum iznine çıkmışken ayaklarımı uzatıp, enfes bir Türk kahvaltısı yapmak varken, sabahları salatalığın tanesine 4 USD (24 TL) verip, Türkiye'den getirdiğim sallama çayı içiyorum :)

Ve beni en çok zorlayan konulardan bir tanesine gelelim, Miami tropikal iklimde yer alıyor ve burada böceklerin görülme ihtimali hayli yüksek. 

Bizim evde gördüğüm böceklerden sonra 3 defa ilaçlama şirketi gelmesine rağmen halen kesin çözüm bulunabilmiş değil mesela. Burada böcek var dediğinizde insanlar o kadar alışık bir şekilde yüzünüze bakıyor ki "eee ne var bunda" cümlesini o ifadeden anlayabiliyorsunuz.

Türk kadını için dayanılmaz bir sorun :) Kaldığım ev sanırım yapıldı yapılalı bu kadar çok çamaşır suyu ile silinmemiş, havlu ve nevresimler ard arda bu kadar sık kaynar suyla yıkanmamıştır :) Kızım daha doğmadan her türlü böcek ilacı ve kimyasala aşinalık kazandı.

Zaten bu Amerikalıların temizlik anlayışına ayrıca bir değinmek istiyorum bir ara. Düşünün ki evde süpürge bile yok, talep ediyorum, gelen cevap; daha önce hiçbir kiracı böyle bir şey istememişti, pardon da hiç Türk bir kiracınız oldu mu acaba sizin diyesi geliyor insanın :)


Türkiye den doğuma gelen anneler ve aracı firmadan Tuğçe

Bir de daha büyük bir çocuğunuz varsa onun düzeninin bozulması sözkonusu. Mesela benim 4,5 yaşındaki oğlum Arman, Türkiye'deki çok sevdiği okuluna 2 ay ara vermek zorunda kaldı, biz kitaplarını yanımızda getirip çalıştırsak da alıştığı her şeyi bırakmak en çok onu etkiledi. Şu anda arkadaşlarına, öğretmenlerine ve ananesine kavuşmak için gün sayıyor.

Burada dilini bilmediği çocuklarla dolu olan bir okula başladı, yeniden bir düzen kurmaya çalışıyor ve iletişim kurmakta özellikle ilk günler hayli zorlandı. Tabii bunun yanında İngilizce ve İspanyolcasını (Miami de ikinci dil kesinlikle İspanyolca) da geliştirmiş oluyor, bu ise iyi haber :)

Orlando özellikle Arman için çok keyifliydi

Beni asıl düşündüren şey, ilk çocuğumu Amerika da doğurmamış olmamdı.

Acaba kardeşi ile aralarında bu sorun olur mu? İkisine de eşit bir şans vermemek beni üzse de en azından Arman için de bir açık kapı olması içimi rahatlatıyor.

Yine de 2 ay Türkiye'deki karmaşadan uzaklaşmak, Aralık - Ocak ayında Türkiye'deki buz gibi havadan uzakta, South Beach de denize girebilmek, yanımda çekirdek ailemle uzunca bir tatile çıkmak, Tv de her açtığımda izlediğim kötü haberlerden, hamileliğimin son günlerinde  kaçmış olmak çok iyi geldi.


Hastane ve Doktor Seçimini Nasıl Yaptık?

Eşim Metin işinden dolayı 15 gün kadar bir süre, yanımdan ayrılıp Türkiye'ye dönmek zorunda olduğundan, Amerika da acil durumlarda destek olacak birini aramaya başladık. 

Arkadaşım Gülçin, şansıma o arada Miami de doğuma gitmişti. Onun ve birkaç arkadaşının doğum için çalıştığı Bebeğim Amerikalı firmasından Tuğçe ile görüşmeye karar verdik. Bize paketlerini gönderdi ve biz bazı kalemleri çıkarıp, bazılarını ekleyerek, ortak bir noktada anlaştık.
Dr Bitran ile ilk görüşmemiz

Yıllardır bu işi değişik doktor ve hastanelerle denemiş, sonunda anne ve çocuk için en ilgili olanlarını bulmuş. Biz doktor ve hastane seçimini kendisine bıraktık. Hastane olarak Mount Sinai Medical Center ve doktor olarak da Mauricio Y. Bitran da karar kıldık. Dilerseniz hastaneyi arayıp kendiniz görüşebilir, doktora kendiniz danışıp fiyat alabilirsiniz.



Dr Bitran, Dedesi İzmir de yaşamış, Türk dostu, 2 ayrı tıp fakültesi bitirmiş, kadın doğum bölümünde 40 yıllık tecrübeli bir doktor.


Mount Sinai 1852 yılında Manhattan da kurulmuş; yenidoğan yoğun bakım ünitesi bulunan (benim için önemliydi bu konu), tam teşekküllü ve ABD nin en eski ve en büyük eğitim hastanelerinden kabul ediliyor. 


Hastanenin 150 yıllık tarihinde doğmamış fetusa kan nakli, karaciğer nakli gibi birçok ilk gerçekleştirilmiş.

**Doktor Mauricio Y. Bitran dedim ama doğum yapacağım hafta izinli olduğundan Dr Franz E. Rivera ile tanışıp, doğuma onunla girdim. Çok da memnun kaldım, ikisi de çok ilgili ve sıcakkanlı doktorlar.
Peri yi dünyaya getiren sempatik Doktorumuz; Rivera

Dr Rivera hakkında da kısa bir bilgi vermem gerekirse, aynı hastanenin kadın doğum bölümünde 18 yıllık tecrübeli, ABD nin en iyi araştırma hastanesinden, Healthgrades'ten 5 yıldızlı onur ödülü sahibi bir doktor. Ayrıca kişisel olarak da çok sempatik ve canayakın, çok yakın zamanda Bodrum ve Kuşadasında tatil yapmış, hoş sohbet biri.


Bebeğim Amerikalı şöyle çalışıyor, hastane, doktor, pediatri gibi tüm kalemleri kendiniz ödüyorsunuz, faturanızı alıyorsunuz, Tuğçe ye sadece aracılık bedeli ödüyorsunuz yani her şey şeffaf.



Amerika'da Evi Nasıl Ayarladık?

Arman'ı burada okula göndereceğimiz için evin merkezi bir yerde ve hastaneye de kolay ulaşılabilir bir noktada olmasına dikkat ettik, havuzu, güvenliği olan bir ev ararken Flamingo Point Center adlı siteyi bulduk. 

Buradaki sorumluya tesadüf eseri ulaştık ve kiralık daireleri sorduk. Evlerin her biri ayrı bir emlakçıdaymış, sağolsun hiçbir ücret almadan bize kiralık daireleri ve emlakçı bilgilerini gönderdi.

Biz de deniz manzaralı, dayalı döşeli, 1+1 daire bulduk ve emlakçısı ile anlaştık. Bizim geldiğimiz Aralık, Ocak, Şubat ayları buranın nispeten yüksek sezonu sayılıyor çünkü bunaltıcı sıcaklar ve kasırga mevsimi geçmiş oluyor. Bizim şansımıza bir de çok meşhur olan Superbowl da aynı tarihlere denk geldi. Acun abiler gibi bolca ünlü bolca şenlendirdi buraları tabii :) 

Evimizin manzarası 

Bu aylarda 1+1 ev kiraları 2000-5000 USD arasında seyrediyor. Fakat son dakika ev bulmanın (fazla ödeme yapsanız da) pek mümkün olduğunu söyleyemem.

Biz uzun süre önce tuttuğumuz halde 2200 USD (aylık) artı 200 USD emlakçı parası, 200 USD temizlik parası ve 25 USD binaya kayıt parası ödedik. 

Evde böcek görüp değiştirmeye kalkınca son dakika 3000 USD ye bile ev bulamadık bu taraflarda haberiniz olsun. Ne kadar erken o kadar iyi. Eğer Flamingo da ev tutmak isterseniz bana mail atmanız yeterli, bizim emlakçının numarasını verebilirim çünkü inanılmaz ilgili Alman bir kadın çıktı :)

Doğum İçin Aracı Firma ile İlerlemenin Faydaları Neler? Fiyatları Dudak uçuklatıyor mu?

Amerika da doğum deyince ilgilenilmesi gereken o kadar çok detay oluyor ki insan nereden başlayacağını bilemiyor. 

Ben doğum iznine çıkana kadar çok yoğun bir tempoda çalıştım, eşimin 15 gün Türkiye de olacağı,  Amerika'ya yalnız değil de 4 yaşındaki bir çocukla gideceğim ve annemin gelememesinden dolayı, bu kadar uzaklarda destek arayışında olduğumdan bir şirketle çalışmayı daha uygun buldum.



Ama size detaylı şekilde tüm ayrıntıları anlatacağım. Dilerseniz benimle aynı planı yapabilirsiniz ve aracı için bir ücret ödemek zorunda kalmazsınız. 

Yine de aracı firma ile çalışarak, 24 saat acil durum desteği, dil sorunu olanlar için doktor randevularına ve doğuma eşlik, havaalanında karşılama, bebek yatağı, hastaneden çıkarmak için şart olan araç koltuğu gibi seçenekleriyle hamileliğinizin son zamanlarını çok daha rahat geçirebilirsiniz.

Bizim seçtiğimiz ve tavsiye edebileceğim Bebeğim Amerikalı firmasının Ekonomik-Standart ve Vip olarak 3 adet paketi var,  ücretleri 3.000 - 7.000 USD arasında değişiyor. 

Biz Ekonomik paket aldık ama birçok kalemi çıkardık, yerine minik eklemeler yaptırdık. Mesela önce Orlando ya geçeceğimiz için havaalanı transferini çıkardık, yerine doğuma eşlik koyduk gibi. 



Doğuma geldim :)

Sahibi Tuğçe inanılmaz ilgili, sıcakkanlı ve olumlu biri, aklınıza takılan tüm soruları kendisine sorabilirsiniz ve ayrıntıları konuşabilirsiniz. Herkesi bu kadar açık seçik tavsiye etmeye çekinirim ama ben ve daha önce doğum yapan bir çok tanıdığım da inanılmaz mutlu ayrıldılar o yüzden gönül rahatlığı ile paylaşabilirim sizinle.


Yollarda Hayat Var beni yönlendirdi derseniz minik bir de indirim sözü aldım haberiniz olsun :)

instagram adresi; @bebegimamerikali


Zurnanın zırt dediği yer; Amerika'da Doğum Ne Kadara Mal Oldu?

Yazıyı çok uzatmamak için altta sadece hastane masraflarını yazdım. 

Amerika'da araç kirasından, telefon hattına, pasaport giderlerinden, okul masraflarına kadar harcadığım tüm kalemleri görmek için Amerika'da Doğum İçin  Ne Kadar Harcadık? yazımı okumayı unutmayın!!!



Merhaba ben Peri


Normal Doğum Ücretleri:


Hastane: 3.500 USD (Epidural içinde)
Doktor: 5.500 USD
36.Hafta Zorunlu Testler: 185 USD (HIV ve Kültür testlerini burada yaptırmanızı istiyorlar)
Pediatri:  750 USD (Doğumdan sonraki 2 vizite ücreti, ilk check up ve aşıları içeriyor)

Sezaryen Doğum Ücretleri:

Hastane: 6.300 USD (Epidural de fiyatın içinde)
Doktor: 6.250 USD
Testler: 185 USD (HIV ve Kültür testlerini burada yaptırmanızı istiyorlar)
Doğumdaki Pediatri Doktoru: 920 USD (Sezaryende bir pediatri doktoru da doğuma eşlik ediyor)
Pediatri:750 USD (doğumdan sonraki 2 vizit, ilk check up ve aşılar dahil)




Doğum için Ne Kadar Süre Amerika da Kalınmalı? Hangi Haftada Gitmeli?

Doğum için Amerika'ya geliyorsanız en geç 32 haftalıkken uçulması öneriliyor. Hem doktorun takibi açısından hem de uçuş risklerini düşürmek için. 

Ben 33+3 iken geldim, çok rahat bir yolculuk oldu. Hatta 34 de bile gelsem olurmuş dedim tabii her geçen gün uzun uçuş bir risk


Yanınızda mutlaka doktorunuzdan alınmış (mümkünse İngilizce olan) uçabilir raporunuz da olmalı. Biz Miami uçağına gireceğimiz zaman THY den görevliler sordular ve gösterdik. Eğer raporunuz yoksa ve hamile olduğunuz anlaşılırsa uçuş ekibinin sizi uçağa almaması mümkün.


Hastane otel gibiydi , keşke daha uzun kalabilseydim

Normalde 27.haftaya kadar raporsuz uçabiliyorsunuz, tekil gebelikse 28-35. haftalıkken doktor raporu ile uçabiliyorsunuz, 36.haftadan itibaren uçamıyorsunuz.

Çoğul gebeliklerde ise 28-31.hafta arası doktor raporu ile daha sonrasında ise uçamıyorsunuz.

33.haftada uçup, doğumdan 3 hafta sonra dönmek zamanlama açısından çok rahat oldu benim için. Bizim firma ile pasaport en geç 1 hafta sonra geliyor ama bazı yerlerde 2 haftayı bulabiliyor. Bunu göze alarak plan yapmanız faydalı olacaktır, pasaportu aldıktan sonra uçmanızda hiçbir engel bulunmuyor. 

Bebek ile uçuş sandığınız gibi zor değil aksine motorlar, anne karnı sesini hatırlattığı için bebeğiniz büyük ihtimal (eğer ki bir rahatsızlığı yoksa) bol bol uyuyarak geçirecektir tüm yolu :)

Vergi Konusu Çok Konuşuluyor? Gerçeklik Payı Var mı?

Bu konu ile ilgili bir çok kafadan ses çıkıyor ama ben gelmeden ayrıntılı bir yazı da okumadım açıkçası. Herkes, "yüzde 45 vergiyi ABD ye verecek çocuğun" diye bir cümle sayıklıyor sadece.

Buraya gelince öğrendiğim kadarı ile (yine de bu işin uzmanı değilim, genelleme yapmış olmak istemem) çocuğunuz çifte vatandaş olursa, hem Türkiye'de hem de ABD de bir geliri varsa iki yere de vergi ödemesi gibi bir durum var. 


Ama iki ülkeden de geliri varsa zaten çocuğunuzun kazancı gayet iyi demektir diye düşünüyorum :)



Son doktor kontrolümüz, doğum için gün aldık

Fakat gelip ABD de çalıştı o zaman bu ülke geliri olduğu için sadece ABD de vergi veriyor.


Çifte vatandaş ama ABD de bir kazancı yoksa da, Türkiye'de hepimiz gibi kazandığının vergisini ödüyor. 


Yine de şartlar değişebilir, bu konuda en doğru bilgiyi yine de konusunda uzman kişilerden öğrenmekte fayda var.



Bu kadar Uzun Süre Nasıl İzin Alabildim?

Aslında Amerika için doğum izni hariç ekstra bir izne gerek olmuyor. Yasal olarak doğum iznimiz 32.haftada başlıyor, bu tarihte de rahatlıkla uçabiliyoruz. Doğumdan sonra da 8 haftalık bir iznimiz kalıyor, biz zaten genel olarak 2.haftasında dönmüş oluyoruz.

Amerika ya Kiminle Gitmeli?

İzin konusunda sıkıntı yaşayacak kişi, siz değil de büyük ihtimal eşiniz olacaktır :) Çünkü ne yazık ki ülkemizde erkekler için doğum izni çok komik rakamlarla ifade ediliyor. Benim eşimin şirketi izinlerini toplu şekilde kullanmasına, uzaktan bağlanarak devam etmesine izin verdi. Sadece arada bir 15 gün Türkiye'ye dönüp işlerini yoluna koyması sonra yeniden Amerika ya gelip doğumdan sonra beraber dönmesi gerekti.

Artık 4 kişilik bir aileyiz 

Bu arada Amerika'ya doğuma gelen çoğu hamile yanında annesini getiriyor ve eşleri sadece doğuma gelebiliyor. Yani eşiniz izin alamadıysa üzülmeyin, kimin gelmesini istiyorsanız bir kaç ay önceden Amerikan vizesine başvurun yeter.

Biz vize için başvurduğumuzda randevu için 1 ay sonraya gün verdiler (Randevu yerini Ankara seçerseniz daha hızlı ilerleyebilirsiniz), ayrıca başvuran 10 kişiden yarısına vize vermediler, geri kalan şanslı kişilere ise 10 yıllık verdiler (örnek olarak biz :) Plan yaparken aklınızda olsun, ya herrü ya merrü :)

Bavullar her geçen gün daha da artıyor burada

Yanınızda götüreceğiniz kişi ile ilgili tek söyleyebileceğim; kendinizi yanında rahat hissedeceğiniz, enerjinizi düşürmeyecek, kötü senaryolarla hamileliğinizin son günlerini berbat etmeyecek insanlar bulmanız. Tabii doğumda size ve bebeğe bakabilecek, yemeğinizi ve temizliğinizi yapabilecek biri olursa da tadından yenmez :)

Bebeğin Amerikan Pasaportu Ne Kadar Sürede Çıkıyor?

Miami de benim çalıştığım aracı firma 2-3 günde, hızlı Amerikan Pasaportunu çıkarıyor. Normal şartlarda kendiniz başvurursanız 2 haftayı bulabiliyor bu süre.

Öncelikle doğumdan sonra hemşire yada görevli size bir form getiriyor, ilgili bilgileri eksiksiz dolduruyorsunuz, bu bebeğinizin vatandaşlık numarası ve doğum belgesi için gerekli. Doğum belgesini aldıktan sonra Pasaport ofisine şahsen giderek başvuru yapabilirsiniz.


Geri dönüş biletiniz yakın tarihteyse pasaport ofisinden hızlandırılması için yardım talep edebilirsiniz. Tabii öncelikle https://passportappointment.travel.state.gov/ adresinden randevu almanız gerekmekte. Verilen numarayı mutlaka not alın, randevu günü gerekli olacak

DS 11 formunu doldurmak gerekiyor, bebeğin doğum belgesi, anne babanın pasaport asıl ve fotokopileri, Geri dönüş uçak biletleriniz, bebeğiniz için pasaport resmi, başvuru ücreti. Bu belgeleri de yanınızda götürmeniz gerekmekte.

Güncel bilgiler için lütfen buradan bilgi alınız;


Bebek ile Ne Zaman ve Nasıl Türkiye ye Uçtuk?

Benim ilk çocuğum Arman sabahtan akşama kadar suni sancı almama, 39+6 da doğum için hastaneye gitmeme rağmen bir türlü doğum başlamadığından sezaryen ile doğmuştu. Buradaki doktorum sezaryen sonrası dikişlerimin patlama ihtimalinden dolayı, normal doğumu desteklemediğinden 2.çocuğum da sezaryen ile oldu.

Amerika'da yasal olarak, riskli durumlar hariç 39. haftadan önce sezaryen yapılmıyor, o yüzden doktorum ile ortak bir karar ile 39.haftanın bitiminde doğum yaptım, ben 40. hafta olarak doğumu hesapladığım için uçak biletlerimi 2 hafta sonrasına almıştım. Kızım Peri erken geldiği için yaklaşık 3 hafta sonra Türkiye'ye uçmuş olduk.

Amerika da Kreş yada Okul ?

Bebeğiniz olacak ama bizim gibi bir abisi yada ablası da var ve onu 2 ay birine bırakıp Amerika ya gelmek yerine yanınızda getirdiniz.

Peki bu maceranın ona da bir faydası olmasını istemez misiniz? Böyle pırıl pırıl beyinler için 2 ay çok uzun bir süre, İngilizce öğrenebilir, kendi yaşıtlarıyla bir oyun grubuna gidebilir, Jimnastik kursunda yada müzik kursunda keyifli zaman geçirebilir.


Biz okula gitmesini tercih ettik, bu yüzden evimize yürüyüş mesafesinde olan Rainbow İntergenerational Child Care isimli bir kuruluşu tercih ettik. Sabah 9 akşam 5 e kadar sürüyor, yemeklerini okulda yiyerek, uyuyabiliyor. Bunların haricinde international olduğu için sadece Amerikalı değil dünyanın her bir yanından arkadaşları oluyor.

Okul, çocuğunuz ile ilgili belgeleri kayıttan önce talep ediyor; Aşı kartı, pasaport fotokopileriniz, doktor raporu gibi, ayrıca eyaletler arası fark etse de genel olarak okula kayıt için Amerika'daki bir pediatristten alınma rapor da istiyorlar.

Bu kontrol olmadan okula alınmıyor

Doktor Türkiye'de yapılan aşılara bakıyor ve bu yaş için eksik varsa onları tamamlıyor, ayrıca Amerika'nın şart koştuğu 2 aşı daha var bunları da yaptırmak zorundasınız. Yani diyor ki gelip benim çocuğuma hastalık bulaştırma, riske atma. 

Bazı hastalıklar burada artık görülmüyor, bu kadar göçmen alan bir ülkede bu hastalıkların yeniden ortaya çıkmamasını sağlamaya çalışıyorlar mantık olarak.


Arman ın okulda son günü

Bu arada sağlık hizmetleri burada bir hayli pahalı, bu rapor için sadece muayeneye 190 USD ödedim, yapılan her aşı için ise 10 USD istiyordu bizim gittiğimiz hastane.

Okula ön kayıt için: 100 USD
Haftalık Eğitim Ücreti: 170 USD
Üniforma için ise: 20 USD ödedik

Tabii bu fiyatlar makul olanlar, aynı tarihlerde doğum yapan arkadaşım Brickell Academy isimli okul için aylık 1.650 USD eğitim ücreti ödedi.

Amerika da Bebek Alışverişi?

Biz Amerika mecaramızın ilk haftasını Orlando'ya ayırdık. Arman 4,5 yaşında olunca bol bol tema parkı gezip, alışveriş yaptık. Zaten Orlando'da Tema park ve alışveriş dışında yapılacak çok da bir şey yok.

Ufak bir çocuğunuz yada çocuk kalbiniz varsa; Disneyland, Universal Studios ve Kennedy Space Center, Orlando da başlıca gezilmesi gereken yerlerden. 



Bunun haricinde Orlando'da yapılacak en güzel şey ise kesinlikle alışveriş. O kadar çok outlett ve mağaza var ki insan kendine engel olamıyor. Tabii engel olmamasının başka bir nedeni ise fiyatlar.

Carters'ın 120 TL lik tulumlarını 3 USD ye, 4 lü çıtçıtlı body leri 10 USD ye almak, Tommy ayakkabıları ve çantaları 20-25 USD ye bulmak, Samsonite bavulları 60-75 USD etiketli görmek inanılmaz.

Favori çantalarım

Türkiye de 180-200 Tl 

Biz kızımızın yenidoğan için gerekli kıyafetlerini Türkiye den alıp, yıkayıp ütüledikten sonra Amerika'ya getirdik. Geri kalan tüm kıyafetlerini (neredeyse 2 yaşına kadar) Orlando ve Miami den aldık. 

Bebek arabaları, araç koltukları, Carters, Skip Hop, München markalı bebek ürünleri inanılmaz fiyatlara satılıyor. Tavsiye edebileceğim mağazalar Marshalls, TjMaxx, Burlington, Homegoods, Ross ve Target. 



20 USD ye aldığım Tommy çanta

Bu mağazaların her biri ayrı stoklarla çalışıyor, her markadan farklı farklı ürünü bulabiliyorsunuz. Fakat aradığınız her şeyi değil de bulup aklınıza yatan şeyleri alabiliyorsunuz.

Bunların haricinde en meşhur outletler 
Orlando da; Premium,  Miami de Sawgrass Mill. 

Tabii yukarıda saydığım mağazalardan biraz daha pahalı ama Türkiye den kesinlikle daha ucuz.


Doğum sonrası saçınızın dökülmemesi için mutlaka alınmalı

Yazıyı çok uzatmamak için; en pratik en faydalı ürünler, tavsiye ettiklerim, hangi markaları almalısınız, nerede en ucuz gibi detaylarla bir alışveriş yazısı hazırlıyorum. İhtiyaç duyduğunuz her şeyi bulabileceksiniz.


Amerika ya Girerken Doğum Bilgisi Verilmeli mi? Sıkıntı Yaşadık mı?

Amerika için genelleme yapmak gerekirse burada her şey beyana dayalı olarak çalışıyor. Miami bu konuda çok rahat, daha geri döndürüleni duymadım ama mesela San Diego ya girişler daha zor oluyormuş. 

Ben gelmeden önce şöyle planlamıştım, memur hamile misin diye sorarsa "evet", doğum için geldin mi derse "hayır" diyecektim.


Girdikten 3 hafta sonrasına uçak bileti rezervasyonu yaptırıp çıktısını alıp iptal ettirmiştim. Aynı şekilde booking den 1 hafta Orlando, 2 hafta Miami olmak üzere otel rezervasyonu yaptırıp çıktısını alıp iptal etmiştim. Bu çıktılarla girdim Amerika ya.

Girişte ellerimde montlarımız, önümde Arman ın bebek arabasını sürüyordum, zaten çok kilo da alamadığımdan hamile olduğum anlaşılmadı ve düşündüğümün aksine çok kolay bir giriş oldu. Yaptığım hazırlıklara, çıktılara gerek kalmadı.

Okulda Noel baba ile tanıştı Arman

Tavsiyem dar hamile pantolonu, bol bir üst (panço gibi) giymeniz, göbeğinizi kamufle etmek için elinizde bir şeyler taşımanız olacaktır. Ne kadar az ilgi çekerseniz o kadar iyi. Arman tam memurun önünde karnımı öpmeye çalışınca biraz stres olsam da sadece "ne için geldiniz" diye soran memura; "Orlando nun tema parklarını ve Miami yi gezeceğiz" diye yanıt verdik bu kadar.

Bu arada karnı burnunda Rus kadınlar daracık kıyafetleri ile gerile gerile geçtiler gümrükten, acaba biz mi çok abartıyoruz diye de düşünmedim değil.


Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Eğer ki 28.haftayı bitirdiyseniz uçmak için doktorunuzdan "uçmasında sakınca yoktur" ibareli bir rapor almalısınız ve bu rapor, uçuş gününden önceki 7 günden daha eski olmamalı.

Hamilelik ve uzun uçuş emboli riskini arttırıyor, uzun uçuşunuzdan önce mutlaka doktorunuz ile konuşmalısınız, ben uçuşta doktorun önerdiği dizaltı varis çorabı kullanmıştım rahatlamak için. Doktorunuz gerekli görürse kan sulandırıcı da kullanmanızı isteyebilir, bu çok önemli bir konu gözardı etmemek gerekiyor.

Uçuş sırasında da devamlı oturmamalı, 1-2 saatte bir kalkıp yürümeli, hafif egzersizler yapmalısınız.

Miami de her türlü lezzeti bulmak mümkün

Evlilik cüzdanınızı getirmeyi unutmayın

Çaydanlık, cezve, çay-kahve bardağı, makarna, pirinç, bulgur, tarhana, kuruyemiş, susuz zeytin, kuru meyve, kahve, çay, reçeteli ilaç gibi şeyler getirebilirsiniz. Yiyecekleri vakumlatırsanız çok daha rahat bir geçiş olacaktır.

Et ürünleri, peynir, tohum, meyve sebze, kefir, süt ürünleri gibi şeyleri getirmek yasak ve bulununca para cezası bile ödeyebilirsiniz. Gelmeden youtube videoları izlemiş yiyecek konusu çok problemli sanmıştım ama özellikle kuru olanlarda sıkıntı olmadığını öğrendim. Tabi genelleme yapmak bu gibi durumlarda saçma oluyor, ben de bu işin uzmanı değilim. Hangi memura denk geldiğinize bağlı olarak deneyimler de değişiyor.

Anti parantez; Metin ikinciye yanıma gelirken peynirden, dolmaya, kurabiyeden, lokuma, pişmaniyeye kadar bir bavul yiyecek getirdi, çoğu vakumlatılmıştı. Sorunsuz bir şekilde girdi ve kimse de sormadı. 

Doğacak bebeğinize ait tüm kıyafetleri tek bir bavulda getirmeyin. Bir kaç parça olabilir ama dikkat çekici şekilde hepsini getirmeniz sizi riske atacaktır, sonradan gelen bir tanıdığınız getirebilir yada Amerika da ne ararsanız Türkiye den çok daha uyguna satın alabilirsiniz.

Hamilelik ve bebekle ilgili tüm testleri yanınızda bulundurmayın. Mümkünse tarayıp kendinize mail atın, istenirse burada bastırabilirsiniz.

Elektronik eşyalarınız büyük ihtimal burada çalışmayacaktır, Amerika'da voltaj 110 volt, eğer ki sizin elektrikli aletinizde 110-220 arası yazıyorsa sorun yok, mesela bizim playstation bu şekildeydi, basit bir çevirici ile sorunsuz çalıştı ama 110 volt ibaresi yoksa boşuna taşımayın derim. 



Hayatımızı kurtardı bu alet

Buraya gelmeden Avrupa hatları için (Universal) basit bir çevirici de getirseniz iyi olur en azından ilk gün şarjsız kalmamış olursunuz, buraya gelince Amazondan sipariş verebilirsiniz, 3 usb li, 4 prizli çeviriciler var, her şeye bol bol yeter.

Burada 10-15 USD ye saç düzleştiriciden, kurutma makinasına kadar her şeyi bulmak mümkün

Miami ye gelirken güneş kreminizi ve mayolarınızı unutmayın, yağmurlu bile olsa ıstakoza dönebilirsiniz :)


Mami de fotoğraf çekimi de yaptırdık


Herkese hayırlı, sağlıklı doğumlar dilerim

Aklınıza takılan her türlü soruyu yorum olarak sorabilirsiniz, hepsine zevkle yardımcı olmak isterim

Sevgiler.





  1. Almanya / Heidelberg
  2. Almanya / Heidelberg-Frankfurt
  3. Almanya / Schillingsfürst - Feuchtwangen
  4. Almanya / Wertheim - Würzburg
  5. Almanya Gezisi / Rothenburg
  6. Antik Zeytin Hotel - Bodrum
  7. BADEMLİ - DİKİLİ / FAME BEACH
  8. BERGAMA ASKLEPİON GEZİSİ
  9. Bebek ile Tatil Nasıl Geçer ???
  10. Divan Palmira Otel - Bodrum
  11. Doğanbey (Domatia) Rum Köyü
  12. Dünyanın en küçük ülkesi; VATİKAN
  13. EJDERHA MAĞARALARI (Drach Caves) / MALLORCA - Yeni !!
  14. EN GÜZEL PİKNİK ALANLARI
  15. Ege'de Çok Bilinmeyen 30 Gezilecek Yer
  16. FETHİYE GEZİ REHBERİ - Yeni !!
  17. Fethiye'de adrenalin dolu bir tatil için 5 öneri
  18. GAZİANTEP GEZİ REHBERİ
  19. GAZİANTEP GEZİSİ - 1
  20. GAZİANTEP GEZİSİ - 2
  21. GAZİANTEP GEZİSİ - 3
  22. GAZİANTEP GEZİSİ - SON :(
  23. GAZİANTEP TEN NELER ALDIM
  24. GEZİMANYA SÖYLEŞİM...
  25. GÖBEKLİTEPE - BALIKLI GÖL
  26. Güzeller güzeli; Mordoğan-Karaburun
  27. KAHVALTI MEKANLARI - PART 4
  28. KARAGÖL GEZİSİ
  29. KAYRA BEACH / DİKİLİ
  30. KIBRIS (Cyprus) ADASI GEZİLECEK YERLER
  31. Kirazlı Köyü / Hafta Sonu Kaçamağı
  32. Kozak ve Çam Fıstıkları
  33. Midilli (Lesbos) Adası Gezi Rehberi
  34. MİDİLLİ GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  35. MİDİLLİ GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  36. MİDİLLİ GEZİSİ - 3.BÖLÜM
  37. MİDİLLİ GEZİSİ - 4.BÖLÜM
  38. MİDİLLİ'DE YAZ - 1.Bölüm
  39. MİDİLLİ'DE YAZ - 2.Bölüm
  40. MİDİLLİ'DE YAZ - 3.Bölüm
  41. MİDİLLİ'DE YAZ - 4.Bölüm
  42. OCTOBERFEST !!!
  43. OHAL Nedir? Bizleri Nasıl Etkileyecek?
  44. Palamutbükü-Datça / 2014
  45. ROMA'yı Keşfetmeye Hazır Mısın?
  46. SAKIZ (Chios) ADASI PLAJLARI
  47. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  48. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  49. SEYREK - HOBİ PARK
  50. Sevgili Günlük / Almanya'ya doğru
  51. Sevgilimin Doğum Günü / 2014
  52. Suların yuttuğu; HALFETİ
  53. Sutüven Şelalesi / Hasanboğuldu
  54. Taşlaşmış Şehrin laneti; POMPEI
  55. Teos Park-Sığacık/Seferihisar
  56. Türkiye'nin En Büyük Uçak Restoranı - Yeni !!





0 yorum:

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar