Navigation Menu

AMERİKA DA DOĞUM İÇİN NE KADAR HARCADIK?


Amerika'da doğum fikri ilk çocuğuma hamile kaldığımdan bu yana aklımda olsa da, bundan 5 yıl önce etrafımda hiç kimse bu işe kalkışmamış
ve aklımda bir sürü soru işareti varken bir türlü cesaret edememiştim. Keşke diyorum şimdi, keşke oğluma da aynı şansı verebilseymişim. Gittikten sonra anladım ki, aslında herhangi bir tatil planı yapmaktan daha zor değilmiş. 

Sonradan sevgili arkadaşım Melike'nin (@ayagimintozuyla) iki çocuğunu da ABD de doğurması, ona sorduğum zibilyon tane soru neticesinde daha 2.çocuğuma hamile bile  kalmadan bu sürece tamamen hazırdım bile :)


Miami Havaalanı

Hamile kaldıktan sonra kafamı kurcalayan tek şey, Arman'ın TC vatandaşı, doğacak kızımın ise ABD vatandaşı olacak olmasıydı. Acaba ikisi arasında kaos yaratır mı, oğlum bu duruma ileride çok üzülür mü? gibi sorularla bir anne olarak bolca yüzleştim.

Vazgeçtiğim an da geldi ama düşününce, hiç şansı olmamasındansa en azından kardeşi 21 yaşına geldiğinde Green Card alabileceğini, eğer ileride yurtdışında okumak isterse ona da aynı imkanı sağlamamız gerektiğine karar verip bu işe kalkıştık.

Miami'ye geldiğim günden beri sosyal medyadan bana en çok sorulan sorular hep maliyet ile ilgiliydi, dile kolay USD 6 TL olmuş, ben bile hangi kalemi TL ye çevirsem kalp krizi geçiriyorum :) ; 

Amerika'da Doğum Ne Kadara Mal Oldu? Amerika'da Doğum Çok Pahalı mı? Amerika'da Ev Kiraları Ne Kadar? Aracı Firmaya Ne Kadar Ödendi? Amerika'da Yeme-İçme Maliyeti? bu yazıda hepsini ayrıntısı ile bulabilirsiniz

Kısa ama ayrıntılı bilgiler verdiğim, seyahat ile ilgili tüm detayları, tam da gezerken paylaştığım Instagram ve Facebook hesaplarıma beklerim. Güzel sürprizler de oluyor, mesela tatil dönüşlerinde şirin hediyeler getiriyorum sizler için :) 

Hazır hala Amerika'dayken yaptığım tüm masrafları tek tek not almaya başladım. Umarım aklınızdaki tüm sorulara yanıt vermiş olurum. 

Doğum için biz, yaklaşık 2 aylık bir süreyi Amerika da geçirdik. Hayatımın belki de en keyifli günleriydi diyebilirim. 

33+3 haftalıkken Amerika'ya uçtum, sadece eşim ve 4,5 yaşındaki oğlum benimleydi. Arada 15 gün eşim Metin, Türkiye'ye gelip gitti, bu arada kardeşim destek olmak için yanıma geldi.

Hazır zamanımız çok diye 1 haftasını Orlando daki Tema Parklara ayırdık bu sayede Arman için bulunmaz bir tatil oldu.

Planımız şu şekildeydi;

1 hafta Orlando, 7 hafta Miami: 
Miami ye kadar gitmişken Orlando ve Keywest'i de plana eklemek çok keyifli oldu diyebilirim. Önden bol bol eğlendik, Miami ye gidince doktor kontrolleri, eve yerleşme, doğuma hazırlık ve hamileliğin sonlarından kaynaklı yorgunluk nedeni ile şimdi düşününce iyi ki başta Orlando ya gitmişiz diyorum.

Orlando'nın 3 gününü Disneyland, Universal Studios ve Kennedy Uzay Merkezini gezmeye ayırdık. 


Minik fareler Disneyland Gezisinde

Geri kalan günleri ise muhteşem outlettlerinde değerlendirdik, Türkiye'de gördüğümüz fiyatların neredeyse yüzde 70 daha ucuzuna Carters, Tommy marka ürünler satın alabildik.

Bunun için özellikle Marshalls, TjMax, Target, Ross ve Burlington mağazalarını tavsiye ederim. Özellikle Ross market benim favorim. Orlando'nun bir de meşhur Premium Outlett'i var. Burada fiyatlar bir nebze daha pahalı ama bulabildiğiniz ürün çeşidi daha fazla. 

10 USD lik set Türkiye de 180 TL



Biz 2 bavul doldurduk bu şekilde. Yani 4 lü carters body leri 10 USD ye, Polar uyku tulumlarını 7 USD ye görmüşken başka türlüsü zordu açıkçası :)

Geri kalan 7 haftayı ise Miami ye ayırdık. 

Doğum öncesi 5 hafta, doğumdan sonra ise pasaportun çıkması için 2 hafta daha Miami de kalacak şekilde plan yaptık.


Siz de planınıza Orlando'yu eklemek istersiniz diye bir de maliyet özeti yapayım;

- 6 Gece otel masrafı: 366 USD (Kahvaltı Dahil)

Odalar ferah ve temiz

Tema parklara ücretsiz shuttle hizmeti sağlayan, merkeze yakın mesafede bulunan, çok lüks değil ama temiz ve geniş odalara sahip Floridian Hotel&Suites de kaldık

- 7 Günlük araç Kirası: 892 USD 

Gitmeden önce Sixt'in sitesinden Range Rover Velar için rezervasyon yaptık, ellerinde olmayınca upgrade yapıp Mercedes GLS 450 verdiler. 

Bu fotoğrafta aslında 3 kişiyiz

1 haftalık araç kirası için ; 342 USD, sigortası için; 550 USD, toplamda 892 USD ödedik. 1 haftalık yakıt masrafı ise 100 USD tuttu.

Disneyland: Kişi başı 117 USD
Universal Studios: Kişi başı 115 USD
Kennedy Space Center: Kişi başı 57 USD 

Kahvaltıları otelde yapıp, öğle yemeklerinde özellikle tema parklar için, yanımıza sandviç hazırlayıp, meyve aldık. Akşam yemeklerini ise genelde Whole Food Market'ten satın aldıklarımızı cafesinde yiyerek geçirdik. Bu şekilde yemek maliyetimizi hayli düşürmüş olduk.

Amerika'da Doğum Hazırlıkları


Eşim Metin 15 gün bizimle olmayacaktı, yanımda 4,5 yaşındaki oğlum vardı ve acil durumlarda desteğe ihtiyacımız olur düşüncesi ile biz @bebegimamerikali firması ile anlaşarak Amerika'ya gittik. Yani doğum için aracı bir firma tuttuk. 

Bizim bu firmayı seçmemizdeki en önemli sebepler, arkadaşımın benden hemen önce onlarla çalışarak doğum yapması, haklarında yapılan olumlu yorumlar ve hastane, doktor gibi tüm masrafları kendimizin ödüyor olmasıydı. 

Yani tek başıma da gitsem doğum aynı fiyata denk gelecekti. Aracı firma sadece kendi komisyonunu alıyor diğer tüm ödemeler şeffaf.

Altta doğum ile ilgili tüm masrafları ayrıntısı ile paylaşıyor olacağım ama öncelikle "Amerika da doğum için aracı firma gerekli mi" diye bolca soruluyor ona kısacık ona cevap vermek istiyorum.

Eğer ki İngilizceniz yeterli değilse, gideceğiniz yerde tanıdığınız, acil durumlarda yardım alabileceğiniz kimse yoksa, genelde plan yapma konusunda kendinizi zayıf hissediyorsanız veya tüm ayrıntılar ile uğraşamayacak kadar yoğun çalışıyorsanız, güvendiğiniz bir aracı firma ciddi anlamda kolaylık sağlıyor. 

Mesela bir gece titreyerek uyandım, o kadar ki 6 günlük kızım Peri ağlarken yataktan parmağımı bile çıkaramayacak kadar kötüydüm. Kat kat giyinince ısınırım zannettim yani bana kalsa üşümek hastalık değildi ve acile falan da bunun için gitmezdim. Hoş gitsem de nereye, nasıl gitmeli, ücreti ne kadar tutar gibi şeyleri düşünecek halde değildim.

Eşim gecenin bir körü firmanın sahibi Tuğçe'ye sormasa, bunun mastit olduğunu, sıcak duş alıp masaj yapmazsam daha da kötüleşeceğimi söylemese kimbilir ne durumda olurdum. 

Bu bir örnek elbette ama şunu söylemek istiyorum; doğum hafife alınacak bir durum değil ve size destek olacak birilerinin olduğunu bilmek bile güven veriyor. Ben aracı firma ile çalıştığım için inanılmaz mutluyum. 

Bu arada @bebegimamerikali firmasına "yollardahayatvar" adını verirseniz minik bir de indirim yapılacağı sözü aldım, düşünenlerin aklında olsun :)


Amerika'da Hastane Masrafı

@bebegimamerikali nın çalıştığı hastane Mount Sinai Medical Center dı, biz de gitmeden bolca araştırdık ve hastanenin geçmişi, başarıları gerçekten içimize sindi. 

Firma, eskiden başka hastanelerle de çalışıyormuş fakat, şikayetler gelmeye başlayınca diğerlerini elemişler ve profesyonel hizmet sağlayan Mount Sinai ile birlikte devam etmeye başlamışlar. Bu hastane Florida'nın en eski ve en iyi hastanesi olarak biliniyor.

Ben hastanenin doktorlarından; Franz E Rivera ile kızıma kavuştum. Aslında Dr Mauricio Y. Bitran ile başlamıştık fakat kendisi rahatsızlanıp ameliyat olmak zorunda kaldı. 

Bence ikisi de tercih edilebilir ama ben yine de Rivera yı daha çok sevdim o ayrı :)

Hastane odasının duvarında, Gün gün neler yapılacağı asılı

Burada, Normal doğumda 2 gece, Sezaryen doğumda 3 gece hastanede kalıyorsunuz, bana bıraksalar 1 hafta daha çıkmazdım sanırım :) Dile kolay evde 4 yaş sendromunda bol enerjili bir çocuk, pişmesi gereken yemekler, temizlenmesi gereken bir de ev var :)

Bunun yanında hastane, kesinlikle 5 yıldızlı bir oteldi benim için.  

Altta vereceğim fiyatlar da bu hastane için geçerli.

Normal Doğum Maliyetleri:

Hastane: 3.500 USD
Doktor: 6.250 USD
Testler: 185 USD
Pediatri: 750 USD

Sezaryen Doğum Maliyetleri:

Hastane: 
6.300 USD (Epidural de fiyatın içinde)
Doktor: 
6.250 USD
Testler: 
185 USD (HIV ve Kültür testlerini burada yaptırmanızı istiyorlar)
Neonatology Doktoru: 
690 USD (Sezaryen doğumda mutlaka çocuk doğunca küvez ihtiyacı olup olmadığını değerlendirmek için bir doktor giriyor. Normal doğumda gerekmiyor)
Pediatri:
550 USD (doğumdan sonraki 2 visit içinde, doğum zamanı check up ve aşılar dahil)

Ekstralar:

Refakatçi: 3 gece için 700 USD 
Sünnet: 400 USD
Hamilelik Yogası: Seans 80 USD
Suit Oda için günlük 300 USD fark
Ev Temizliği: 130 USD

İşler yolunda gitmezse yoğun bakım ünitesi desteği sağlanıyor, bunu ayrıca ödemeniz gerekiyor. Burada sağlık inanılmaz masraflı fakat çok da moral bozmayalım çünkü bebeğiniz doğar doğmaz ABD vatandaşı olduğu için herhangi bir müdahalede yüzde 75'e varan bir indirim sözkonusu oluyor. 

Miami de doğuma gelenler arasında şu ana kadar bununla ilgili en fazla ödenen rakam 2.000 USD imiş.

Umarım hiçbirimizin başına böyle kötü olaylar gelmez, sağlıcakla kavuşuruz yavrularımıza ama yine de aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Doğum Fotoğrafçısı 

Mount Sinai Hastanesinde doğumdan sonraki 2.gün doğum fotoğrafçısı odanıza gelip yenidoğan çekimi yapıyor ve size bir link veriyor. Dilediğiniz fotoğrafı seçip bastırabiliyorsunuz.




Altta fiyatlarını bırakıyorum



Biz hastanedeki çekimden fotoğraf almadık, çıktıktan sonra abi-kardeş fotoğrafları olsun diye Vera Ospan ile çalıştık. Sadece dijital olarak fotoğrafın tanesine 50 USD ödedik. İnanılmaz sempatik ve başarılı bir fotoğrafçı, kesinlikle tavsiye ederim :)

Amerika'da Ev Kiraları


Miami de ev kiraları; Aylık; 

1+1: 2300-3.500 USD, 
2+1: 3.500-4.500 USD arasında değişiyor. 2.000 USD nin altına bulmak neredeyse imkansız. 

Genelde ilk kira kadar depozito parası, ilave olarak emlakçı, temizlik ve site ise kayıt parası da ödemeniz gerekiyor. 

Flamingo Point Center daki evimiz

Biz merkezde, havuzlu, güvenlikli 1+1 evimize yaklaşık 2 ay için 4.300 USD + 1500 USD depozito ödedik. Bir de siteye kayıtta parmak izi veriyorsunuz, kişi başı 25 USD.

Kaldığımız ev, doğum yaptığım hastaneye araç ile 10 dakikalık sürüş mesafesindeydi, bunun yanısıra South Beach e ve Arman'ın okuluna yürüyerek gidebiliyorduk. Otobüs durakları çok yakındı. Yani konumu bence çok iyiydi. Sitenin adı; Flamingo Point Center.

Eğer siz de aynı sitede kiralama yapmayı düşünürseniz emlakçımızın bilgilerini paylaşabilirim. Mail atmanız yeterli. 

Depozitoyu gitmeden göndermenizi istiyorlar genelde, bunun da biraz masrafı var. Kendi bankamız olan Enpara 36 TL kesti, ev sahibinin ABD hesabı ise 43 USD kesti. Evden çıkarken depozitodan bu rakamları düşüp iade ettiler bize.


Amerika'da Araç Kiralama: 


Miami için araç kiralamak gereksiz, çünkü geneli düz ve yürümeye müsait.  Merkezde bir ev tutarsanız, bu giderden de kurtulmuş oluyorsunuz..

Araç kiraları çok yüksek olmasa da, otopark o kadar sorun ki Uber yada Lyft kullanmak çok daha maliyetsiz. 

Biz Keywest'e giderken araç kiralamayı tercih ettik, aslında oraya da otobüs seferleri var ve fiyat olarak çok daha uygun ama 9 aylık hamile bir kadın olarak yanımda ufak oğlum varken biraz konfor aradım elbette.



Miami için tavsiye edebileceğim Rent a car; Enterprise. En uygun fiyatlı araçlar burada. Ekonomik araçları 35, SUV tarzı araçları 49 USD ye kiralamak mümkün. Günlük sigortaları ise 25 USD civarında. 

Eğer ABD ye geldim havalı bir şeyler istiyorum derseniz, Mustang; 150 USD, kamyondan bozma devasa Suburban lar ise 80 USD

Bu arada Miami de yakıtı kendiniz dolduruyorsunuz, ilk seferinde insanı bolca strese sokuyor, tecrübeyle sabit :)

Biz 4 saat gidiş 4 saat dönüş yolu bulunan Keywest için Nissan Rouge kiraladık, bu araç basit SUV olarak geçiyor. Araç kirası sigortası ile birlikte 61 USD tuttu, 50 USD lik de yakıt aldık. 

Araçta Sunpass olup olmadığını mutlaka sorun, eğer varsa paralı yollardan direkt geçebiliyorsunuz ve sonradan bunları size fatura ediyorlar. 

Biz Orlando da henüz Sunpass ile ilgili bilgimiz olmadığından, her geçişte nakit olarak ödedik, ardından bir de Sunpass faturası geldi, çift dikiş gitmişiz :)

Size daha uygun bir araç kiralama yönteminden de bahsetmek istiyorum, bu Miami de oturan araç sahiplerinin, kendi araçlarını kiraladıkları bir uygulama; adı Turo

Bu uygulamayı telefonunuza indirip, gerekli bilgileri girdikten sonra direkt kullanabilirsiniz, yakınınızdaki araçları seçip, sigortasını da yaptırıp çok daha uygun fiyatlara ve çok da lüks araçları kiralamak mümkün.

Bizim sitedeki bir komşumuz bolca bu uygulamayı kullanıyordu ama açıkçası biz yine de cesaret edemedik, sonuçta bir sözleşme imzalamıyoruz, herhangi bir sıkıntıda başımıza neler geleceğinden emin olamadık. 

Çok fazla insan bu uygulamayı kullandığı için sizinle de paylaşmak istedim

Amerika İçin Uçak Bileti: 


Miami de 2 adet havalimanı mevcut, Türkiye'den olan uçuşlar için MIA kodu olan havalimanını kullanıyoruz. 

İzmir-Miami (İstanbul aktarmalı) THY biletlerimizi, 3-4 ay önce aldığımız için kişi başı: 650 USD ödedik.


Siz bir de dönerken getirdiklerimizi görün :)

Daha düşük maliyetli biletler elbette ki var fakat özellikle dönüşte, daha 2 haftalık bebekle birlikte aktarma yapmanın çok zor olacağını düşündük. 

En uygun uçuşlar genelde, Polonya havayolu olan LOT, Aeroflot, KLM gibi havayolları ile sağlanıyordu araştırırken. Ben uçuşlarımı genelde birçok firmayı tarayabildiği için Skyscanner ile ayarlıyorum.

Amerika için ücretsiz bavul hakkımız ekonomide kişi başı, 2X23 Kg, Business için 2x32 Kg. Bavulların her biri 23 yada 32 yi geçerse ceza uygulanıyor ve çok sıkı takip ediliyor haberiniz olsun. Yani 2x23= 46 kg hakkım var, biri 30 diğeri 16 Kg olsun mantığı ile düşünmemek gerekiyor.

Bunlara ilave olarak bir de kabin bagajı hakkımız vardı. Bebek arabanız varsa uçağın girişinde veriyorsunuz ve inişte yine bıraktığınız yerden alıyorsunuz. Bagaj hakkınızdan düşmüyor bebek arabaları bu arada.


Miami İçi Ulaşım


Miami ye ayak basmadan önce telefonunuza Lyft ve Uber uygulamalarını indirmenizi tavsiye ederim. Burada başka taksiler çok nadir kullanılıyor, insanların çoğunluğu Uber yada Lyft ile yolculuk yapıyor.

Fakat gideceğiniz yer için her ikisini de kontrol etmenizi tavsiye ederim, hiç belli olmuyor hangisinin daha uyguna götürdüğü. Hele ki bazen size hoop diye bir indirim tanımlıyorlar, hayat güzelleşiyor :)


İlk uzun yolculuğunuzu LYFT ile yapmakta fayda var, çünkü ilk kullanım için bir indirimleri oluyor




Eğer bizim gibi taksiye bu kadar para vermek istemiyorsanız, öncelikle App Store dan Miami-Dade Transit Tracker programını yüklemelisiniz. Özellikle uzun süre kalacaksanız taksilere bir servet bırakabilirsiniz çünkü.



Trolley veya Loop lar biraz eski olmalarına karşın, çok sık geçiyor, Miami de çoğu önemli  noktaya gidebiliyorsunuz ve de en önemlisi ücretsiz.



Bu ücretsiz Loop yada Trolleylerin haritasını gitmeden indirirseniz, Miami de ulaşıma çook az para ödeyerek gezebilirsiniz. 

https://www.miamibeachfl.gov/city-hall/transportation/trolley/


Otobüs ise trolleyler gibi ücretsiz değil ama mesela South Beach den yaklaşık 12 USD ye Uber le geçtiğimiz Downtown'a, S harfli otobüsler ile 2.25 USD ye ulaşmak mümkün.

Oradan da Trolley, Loop yada metro ile istediğiniz noktaya ücretsiz ulaşabiliyorsunuz (Mesela wynwood, Midtown gibi).


Trolley lerin içi çok modern değil :)

Biz ilk geldiğimizde bolca Uber ve Lyft kullanıp, TL ye çevirince fahiş paralar ödedikten sonra akıllandık. Her yere ya ücretsiz Loop larla yada Trolleylerle ulaşmaya alıştık.

South Beach de mesela Mavi olan bu trolleylerin 3 rotası var, Downtown da ise hem trolley hem de loop trenler var yine ücretsiz. Ayrıca bu ücretsiz loop trenler ile şehir turu da yapabilirsiniz, oturup sadece etrafı seyretmek bile keyifli ve Miami yi tanımak için gerekli

Miami yi ücretsiz geziyoruz

Bunun haricinde devamlı önünüze çıkacak istasyonlardan bisiklet kiralayabilirsiniz, saati 6,50 USD, 24 saati ise: 24 USD.

Paten ve kaykay da buralarda olmazsa olmazlardan. Yollar o kadar düzgün ki neden şimdi Miami filmlerinde o kadar patenli kız olduğunu daha iyi anladım. Tabii hamile halimizle bu seçenek bize fazla uzak :)


Bebek Uçak Biletini Nasıl Aldık?

Bu arada gidişte olmasa da dönüşte bir de bebek bileti alınması gerekiyor ve bilinenin aksine bebekler ücretsiz uçamıyor. Bebek bileti, annenin tek yön bilet fiyatının yüzde 10 u kadar.

Mesela biz, dönüşte Business bilet aldığımız için, bebeğimizin bileti de business fiyatının yüzde 10 u oldu. Yani çok da ucuza gelmedi bize :)

Bebeğin pasaportu çıkınca THY nin Amerika'daki hattını aradık, inanılmaz yardımcı çalışanları var. Kızımın biletini rezerve ettirdik. Çünkü buradan ödeme kabul edilmiyor.

Ödemeyi havaalanındaki kontuardan yapıp bileti alıyorsunuz. Uçacağınız gün yapabilirsiniz bu ödeme işini, sıkıntı olmuyor.


Puset bu şekilde önünüzde sabit duruyor

Ayrıca müşteri hizmetlerinden bebek için bir de puset ayırttık, uçakta en öndeki koltukta oturunca puseti önünüze sabitliyorlar ve tüm uçuş boyunca kucağınızda taşımanız gerekmiyor minnoşu :) Büyük rahatlık :)


Amerika'da Okul Masrafı: 


Doğuma gittiniz ama yanınızda bir de abi yada ablası varsa onu bizim gibi okula yada kreşe göndermek isteyebilirsiniz. Hem kendi yaşıtları ile eğlenip hem de İngilizce ve İspanyolca öğrenebilir bu sayede. (İspanyolca Miami nin 2.dili gibi)

Biz, okul için haftalık 170 USD ödedik bunun yanında; 100 USD kayıt parası+20 USD üniforma parası+190 USD ABD nin şart koştuğu rapor için pediatri ücreti ödedik.

Bizim gönderdiğimiz kurum farklı ülkelerden gelen çocukları, kısa süreli olarak da kabul eden Rainbow İntergenarational Learning Center isimli okuldu. 


Arman ın Amerika'daki sınıfı

Kahvaltı, öğle ve ikindi atıştırmalığı içindeydi, tek sıkıntımız öğlen çocukların uyuması oldu çünkü Arman Türkiye de artık öğlen uykularını bırakmıştı ve şart koştukları için tüm öğle saatini yatakta uzanarak geçirmek ona işkence gibi geldi. 

Okula her gidişte istemiyorum diye ağladı, almaya gidişimizde ise eve gelmeyeceğim burada kalacağım diye yine ağladı :) Bu çocuklar bazen çok anlaşılmaz oluyor 

Burada başka bir arkadaşım ise, Brickell International Academy isimli okul için aylık 1.650 USD ödedi. Bulduğunuz okula göre fiyatlarda da farklılık olacaktır.

Okula kayıt için tüm Amerika'da geçerli bir Pediatri raporu isteniyor. Türkiye'deki doktorunun verdiği rapor kabul edilmiyor ne yazık ki.

Biz de paşa Paşa bir pediatri doktoruna gidip 190 USD muayene ücretini ödüyoruz, ayrıca şart koştukları aşıların her biri için de 10 USD alıyorlar. 



2 aşıyı mutlaka yaptırmanız gerekiyor, amaç burada artık kalmayan hastalıkları kendi ülkenizden getirip Amerika'daki çocuklara bulaştırmamanız. Mantıklı bir düşünce bence.

Arman ın aşı kartı da dahil gerekli evrakları zaten okula kayıt için yanımızda getirmiştik. Doktor aşı kartını tam anlayamadığı için Arman a 5 adet daha aşı yapılmasına karar verdi. 

Okula 2 ay gidecek diye oğlumu delik deşik etmelerine elbette ki izin veremezdim, o yüzden  yarın geliriz diyerek hastaneden anında sıvıştık :O

Çünkü zaten Türkiye'de devamlı kontrol altında ve tüm aşıları eksiksiz yapılmıştı. 

Okulu "raporda bir sorun çıktı" diyerek bir süre oyaladık. Sonra unutuldu gitti. Olan bizim 190 USD ye oldu anlayacağınız :)

Hocanın dediğini yapın yaptığını yapmayın siz yine de :)



Amerika'da Doğum İçin Aracı Masrafı: 


Yazının başında da belirttiğim gibi biz @bebegimamerikali firması ile çalıştık. Sahibi Tuğçe inanılmaz ilgili ve sıcakkanlı bir kadın. İhtiyacımız olan her an kendisi yada ekibinden biri mutlaka yanımızdaydı. Aklında soru işareti olanlara kesinlikle tavsiye edebilirim. 


Bebeğim Amerikalı nın sahibi, Güzel Tuğçe

Hatta söz aldım @yollardahayatvar yönlendirdi derseniz size minik bir ikram da yapacak kendisi :) 

Tuğçe'nin çalıştığı hastane ve doktorlar, konusunda uzman. Biz en ucuz paketi seçtik ve bazı kalemleri çıkarıp bazılarını eklettik. Toplamda 2.000 USD tuttu. 
(Seçtiğiniz pakete göre 2.000-7.100 USD arasında tutabiliyor)

Bebeğim Amerikalı firmasının paketlerini alta bırakıyorum. Tarihler değişince paketlerin fiyatlarında da fark olacaktır muhakkak ama yine de bir fikir vermesi açısından paylaşıyorum


Kreş ayarlamaktan, Pediatri doktoruna, araç koltuğundan, refakatçi desteğine, bebek yatağına, hastane kaydından, alışverişe götürmeye kadar her şeyimiz ile ilgilendiler :) Hangi konu ile ilgili olursa olsun (hangi yüz kremini almalıyım gibi) tüm sorularımıza çözüm oldular.

Bu yazı aracılığı ile kendilerine çok teşekkür etmek istiyorum.

Amerika'da Yemek Masrafı:


Biz Miami'deyken kahvaltıları evde yapmaya özen gösterdik, öğle yemekleri için de genelde yanımıza sandviç ve elma alarak hem gezdik hem de masrafı düşürmüş olduk. Akşam yemeklerinin de bir kısmını evde, bir kısmını dışarıda geçirdik.

Yediklerimizi sınıflandıracak olursam, 

En ucuz 9 USD ye Five Guys da hamburger (bedava verdikleri yer fıstıkları enfes ve etleri dondurulmuş değil, günlük yapılıyor), Santorini Restoranın Happy Hour unda 5 USD ye döner, en pahalı ise Simith&Volansky de 185 USD ye et yedik. Tabii bu fiyatlara her şeyde olduğu gibi tax de eklemek gerekiyor


Five Guys hambur etleri günlük yapılıyor, enfes

Amerika'da Happy Hourları takip etmezseniz yemek inanılmaz pahalıya denk geliyor ne yazık ki. (Gitmeden önce web sitelerine mutlaka göz atın)


Santorini Restoran happy hour; tabağı 5 USD

Mesela Versace Restoranda, akşam 60 USD lık balık tabağını öğle saatinde, salatası, tatlısı ile birlikte menü olarak 30 USD ye yiyebiliyorsunuz.


Smith&Volansky; en pahalı yediğimiz yemek

Ve Versace Restoran için, mutlaka gidip yiyin diye de not düşeyim buraya :) Hatta gitmeden önce Netflix deki "The Assassination of Gianni Versace" dizisini de izlemeyi unutmayın :)  Sonra da o muhteşem merdivenlerinde diziyi hatırlayarak havuzuna bakın, ne demek istediğimi anlayacaksınız.




Bu arada Miami nin En Leziz 20 Restoranı yazısı da en kısa sürede blogda yerini alacak :)

Miami de market fiyatları da en az restoranlar kadar el yakıyor. Salatalığın tanesi 4 USD, Elmanın tanesi 1 USD. 

Patatesi, domatesi tane ile alıyoruz, havlu kağıdı ve tuvalet kağıdını Türkiye'den taşıdık artık siz düşünün gerisini. Giderken mutlaka bavula atın nasılsa hafif :)



Özellikle Whole Markette; undan, çavdarlı ekmeğe, yoğurttan, ete aradığım ürünlerin çoğunu bulabildim. 

Bu market diğerlerine göre biraz daha pahalı olsa da hem organik ürünler var, hem çeşit fazla hem de cafesinde tabağından, çatalına, bıçağı, peçetesine kadar her şey olduğundan, marketten aldığınız yemekleri yiyebiliyorsunuz. 

Eğer organik beslenmek için başka marketler de arıyorsanız; The Fresh Market (en pahalısı) ve Traders Joe ya da göz atmanızı öneririm.

Amerika her şeyin hazır olarak bulunabildiği bir ülke, marketlerde yıkanmış, doğranmış salata malzemelerini görünce şaşırmamak lazım :)



Bunlar haricinde her türlü ihtiyacınızı bulabildiğiniz, diğerlerine göre daha ucuz olan Publix ler ise hayat kurtarıcı. Çok uygun olmamakla birlikte Target'ların da içinde marketleri bulunuyor.



Amerika'da Alışveriş


Bu konuda toplam bir maliyet veremiyorum çünkü ben hayli abarttım alışveriş olayını ama şunu söyleyebilirim ki, Tommy marka çantaları 20-50 USD, Carters 4 lü body leri 6-10 USD, Tommy ve Adidas ayakkabıları 20-25 USD, GAP pantolonları 10 USD'ye, GAP sweatleri 15-20 USD ye aldım diyebilirim.

Tommy çanta 20 USD, Guess ler 40 USD

Bu arada ABD de gördüğünüz her fiyatın üzerine tax (vergi) eklemeniz gerekiyor. Yani etikette gördükleriniz vergisiz fiyatları. 


Dyson en son model süpürgeler, Best Buy da 450 USD (Türkiye de 4700 TL idi)

Miami'de markalı ama uygun alışveriş için, Ross, TjMaxx, Marshalls, Burlington, Homegoods ve Target lardan alışveriş yapılıyor. Buradaki sistem şu, mesela ayakkabı alacaksınız, ilgili reyonda kendi numaranızı buluyorsunuz ve içinden beğendiğiniz varsa alıyorsunuz. Outlett gibi, her ürün yada her numara bulunmuyor. 


D&R da 180 TL lik Contigo Suluk, ABD de 6 USD

Kendi bedeninizin olduğu raftaki ürünlerle sınırlı alabildikleriniz, fakat çok uygun. Daha da uygunu için Clearance diye bir reyonları bulunuyor. Orada bedenler karışık, içlerinde kendinize uygun bulabilirseniz hemen atın sepete :) 


Ucuza alabileceğiniz ABD markaları

Şunu söylemeden de geçemeyeceğim, görüp beğendiğiniz ürün varsa bir daha gelince alırım demeyin çünkü parti parti geliyor ve almadan çıkarsanız, o ürünü bir daha asla bulamayabilirsiniz. Benim içimde kalan Guess marka gri çanta hikayeme benzemesin sonu:)


1100 USD iphone 11 ProMax

Bir de bizdeki Boyner tarzı mağazaları olan Macy's var. Burası biraz daha pahalı olsa da sezon ürünlerini ve her bedeni bulabilmek mümkün. Macy's için size tavsiyem,web sitelerindeki indirimleri takip etmeniz, genelde her ürün için indirimleri bulunuyor ve ABD de bu indirim olayı gerçekten doğru olarak işliyor.

Mesela alışveriş yaptınız kasada kimse size indirim olduğunu söylemiyor ama siz indirim kodunu söylerseniz hoop fiyat düşüveriyor 


GAP in fabrika satış mağazaları çok indirimli

Bizdeki eczane kültürü de burada farklı. İlaçlar marketlerde satılıyor. İnsan ilk defa karşılaşınca garipsiyor bu durumu. Wallgreens,  CVS gibi marketler ilaçları raflarda sattıkları gibi, aynı marketlerde yine 7 den 70 e çoğu ürünü bulmak mümkün oluyor.. 


Saç, cilt ve tırnaklar için ABD de alabileceğiniz vitamin

Ayrıca ABD de 7/24 açık olan 7 Eleven marketler de hayat kurtarıcı.

Miami nin 30 mil kuzeyinde yer alan, (yaklaşık 40 dakikalık mesafe) Sawgrass Mills ise Amerika nın en büyük Outlett i olarak biliniyor. Biz sabahtan akşama kadar gezdik ama sanırım yüzde 10 u bile olmamıştır. (Yaklaşık 350 adet mağaza bulunuyor)


Buraya giderken günlük araç kiralamanızı tavsiye ederim çünkü Uber yada Lyft ile gidiş geliş aynı paraya denk geliyor.

Bunlardan başka, Dolphin AVM, Aventura Mall, Brickell City Center, deniz kıyısındaki Bayside Market Place, Midtown AVM, Miami Design District de diğer keyifli alışveriş mekanları. 

Miami Design District

Miami Design District dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapsa ve çok pahalı olsa da heykelleri ve ortamı ile gezi planına eklenecek noktalardan.

Büyük mağazaların çoğunda Baby Registry ile bedava bebek hediye paketi alabiliyorsunuz.

Mesela Amazon da, 1 aylık ücretsiz  Premium üye olup, baby registry yapıyorsunuz, ilk 10 usd lik alışverişinizden sonra 60 USD lik bir hediye paketi geliyor. İçinde müslin örtüden, biberona kadar bir çok güzel ürün var.


Target çantasının içindekiler

Bizim bir de sayısını abarttığımız bir Target market hediye çantası var. Sanırım 9 adet aldık :) Sitesinden baby registry yapıyorsunuz, size bir kod veriyor, mağazaya gidip bu kodu okutup hediye çantanızı alıyorsunuz.

Yalnız kayıt olurken telefon numaranızı vermeyin ki defalarca alabilin. İçindeki ürünler kaliteli ve kullanışlı.

Amerika'da Cep Telefonu Hattı:


Gitmeden bloglarda okuduğum, sonra da aracı şirkete sorup emin olduğum, en iyi çeken T-Mobile den aldık hatlarımızı.



Çeşitli paketleri olsa da, bize en mantıklı gelen ABD içi sınırsız konuşabildiğimiz ve sınırsız internete sahip olan paketti. İki hat için aylık 80 USD+Tax (yüzde 7) ödedik.

Başta pahalı gibi gelse de, oğlum Arman ın izlediği çizgi filmleri, hastane ile yaptığımız görüşmeleri, Peri için uçak bileti satın alırken THY ile konuşmaları düşününce çok mantıklı bir seçim yaptığımıza emin olduk.

Eğer uzun süre kalacaksanız kesinlikle bu paketi tavsiye ederim. 


Amerika da Doğum İçin Evrak Ödemeleri:


Doğum Sertifikası: 
Türkiye'de bolca kullanacağımız evrak olan doğum Sertifikasının ilk nüshası için 20 USD, sonraki her nüsha için 16 USD ödeniyor. Biz 10 adet aldık. Ayrıca yanınızda dosya yoksa 3 USD ye şeffaf dosya da alıyorsunuz. 

Sevgiliye en zor gelen bu 3 USD oldu sanırım:)

Pasaport: 175 USD
Konsolosluktan başvurumuzu yaptık ve bolca sıra bekledik. Sıra bize gelince kızımızı gösterip, ellerimizi kaldırıp o meşhur yemini ettik :) ardından parayı ödedik. Pasaportu ise, ertesi gün için verdikleri randevuda gidip alabildik.

Ufak bir not: Pasaport işlemlerini hemen halletmek istiyorsanız, ertesi gün tarihli çakma uçak bileti almayı unutmayın :)



Bu arada pasaport için, konsolosluğun alt katında bulunan  fotoğrafçıda, 2 adet fotoğraf çektirdik; 20 USD de bunun için verdik. 



İstenilen pozu vermesi bir bebek için çok zor, baş düz duracak, kulaklar gözükecek, ağzı kapalı olacak gibi. Eğer 20 USD ödemek istemiyorsanız, beyaz bir örtü üzerinde çekmeyi deneyin ama bastırmak için yine de bir ödeme şart tabi.

Bizim çekim yaklaşık 20 dakika sürdü :)


Nusret de üzerimize tuz serpilirken bir aile pozu :)

ID Card: 15 USD
Kanada ve Meksika'ya pasaportsuz girebilmek için kullanılıyor. 

Apostille: Tanesi 95 USD.

Bu belgeyi, yeminli tercüman tarafından Türkçe'ye çevrilerek, noter tarafından onaylanan doğum belgesi olarak tarif edebilirim

Eskiden Türkiye'de sadece doğum belgesi ile işlem yapılsa da artık bu şekilde Türkçe çevirili hali isteniyor. Türkiye'de de yapılıyormuş ama bana gelen mesajlardan anladığım kadarı ile inanılmaz zor oluyormuş. 





Bu Apostille, Türkiye'deki resmi kurumlar tarafından isteniyor genellikle. Biz 3 adet aldık. Yurda döner dönmez birini doğumumu girmeleri için SGK'ya, diğerini kızımın ikametgahı için Göç İdaresine verdik. Şu an elimizde sadece 1 adet kaldı.

Bunlara ilave olarak;
Hastaneden, doğumda yapılan işlemlerin olduğu dokümanları hem yazılı hem de cd ye basılı olarak satın aldık. İkisi için 27 USD ödedik. Dile kolay sadece bana yapılan işlemler bile 398 sayfa tutmuş :)


Amerika da Doğum İçin En Az Ne Kadar Harcanır?

Yukarıda tüm masrafları ayrıntısı ile anlatmaya çalıştım. Size uygun seçeneklere göre maliyet hesabını çıkarabilirsiniz. 

Peki en az ne kadar harcarız diye düşünüyorsanız,  kabaca bir hesap çıkaralım istiyorum böylece kafanızda bir alt limit belirleyebilirsiniz.

2 ay kalacaksınız gibi hesaplayalım, aracı ile anlaşmadığınızı, okula giden bir çocuğunuz olmadığını ve araç kiralamadığınızı düşünüyoruz elbette :)

Bir de ilave olarak alışveriş masrafınız olacak ki, yapmam demeyin çünkü insanın kendisine engel olması mümkün olmuyor. 

Gitmeden önce "ne gerekliyse onu alırım, fazladan masrafa gerek yok" diyen biri yazıyor bu satırları :)

Uçak biletleri hariç masraflar alttaki gibi olacaktır;

Sezaryen Doğum: 13.975 USD
Normal Doğum: 10.685 USD

Ev : 4.000 USD
Pasaport, Doğum Raporu (2 Adet), Apostille (2 adet): 420 USD
Yemek Masrafı: 5.000 USD

Doğum şeklinize göre en az 20.000 - 25.000 USD arasında bir gider olduğunu düşünebiliriz. 20.000 USD nin altına düşmesi en azından Miami için pek olası gözükmüyor. 



Amerika'ya doğuma geldiğinizde karşınıza çıkacak tüm masrafları yazmaya çalıştım. Eksik bir şey varsa yada merak ettiğiniz bir şey olursa yorum olarak yazabilirsiniz, en kısa sürede geri dönüş yapmaya çalışacağım.



Hepimize sağlıklı doğumlar dilerim.

Sevgiler, 




  1. Almanya / Heidelberg
  2. Almanya / Heidelberg-Frankfurt
  3. Almanya / Schillingsfürst - Feuchtwangen
  4. Almanya / Wertheim - Würzburg
  5. Almanya Gezisi / Rothenburg
  6. Antik Zeytin Hotel - Bodrum
  7. BADEMLİ - DİKİLİ / FAME BEACH
  8. BERGAMA ASKLEPİON GEZİSİ
  9. Bebek ile Tatil Nasıl Geçer ???
  10. Divan Palmira Otel - Bodrum
  11. Doğanbey (Domatia) Rum Köyü
  12. Dünyanın en küçük ülkesi; VATİKAN
  13. EJDERHA MAĞARALARI (Drach Caves) / MALLORCA - Yeni !!
  14. EN GÜZEL PİKNİK ALANLARI
  15. Ege'de Çok Bilinmeyen 30 Gezilecek Yer
  16. FETHİYE GEZİ REHBERİ - Yeni !!
  17. Fethiye'de adrenalin dolu bir tatil için 5 öneri
  18. GAZİANTEP GEZİ REHBERİ
  19. GAZİANTEP GEZİSİ - 1
  20. GAZİANTEP GEZİSİ - 2
  21. GAZİANTEP GEZİSİ - 3
  22. GAZİANTEP GEZİSİ - SON :(
  23. GAZİANTEP TEN NELER ALDIM
  24. GEZİMANYA SÖYLEŞİM...
  25. GÖBEKLİTEPE - BALIKLI GÖL
  26. Güzeller güzeli; Mordoğan-Karaburun
  27. KAHVALTI MEKANLARI - PART 4
  28. KARAGÖL GEZİSİ
  29. KAYRA BEACH / DİKİLİ
  30. KIBRIS (Cyprus) ADASI GEZİLECEK YERLER
  31. Kirazlı Köyü / Hafta Sonu Kaçamağı
  32. Kozak ve Çam Fıstıkları
  33. Midilli (Lesbos) Adası Gezi Rehberi
  34. MİDİLLİ GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  35. MİDİLLİ GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  36. MİDİLLİ GEZİSİ - 3.BÖLÜM
  37. MİDİLLİ GEZİSİ - 4.BÖLÜM
  38. MİDİLLİ'DE YAZ - 1.Bölüm
  39. MİDİLLİ'DE YAZ - 2.Bölüm
  40. MİDİLLİ'DE YAZ - 3.Bölüm
  41. MİDİLLİ'DE YAZ - 4.Bölüm
  42. OCTOBERFEST !!!
  43. OHAL Nedir? Bizleri Nasıl Etkileyecek?
  44. Palamutbükü-Datça / 2014
  45. ROMA'yı Keşfetmeye Hazır Mısın?
  46. SAKIZ (Chios) ADASI PLAJLARI
  47. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  48. SAKIZ ADASI (Chios) GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  49. SEYREK - HOBİ PARK
  50. Sevgili Günlük / Almanya'ya doğru
  51. Sevgilimin Doğum Günü / 2014
  52. Suların yuttuğu; HALFETİ
  53. Sutüven Şelalesi / Hasanboğuldu
  54. Taşlaşmış Şehrin laneti; POMPEI
  55. Teos Park-Sığacık/Seferihisar
  56. Türkiye'nin En Büyük Uçak Restoranı - Yeni !!





0 yorum:

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar