Navigation Menu

İtalya İçin Ayrıntılı Gezi Rehberi


Baştan başa İtalya turuna çıkmış, gitmeden tonla araştırma yapmış, üstüne de rehberin ağzından her çıkanı not alarak koca bir defter doldurmuş olarak
İtalya'ya gitmek isteyenlere yardımcı olabilmek amacıyla toplu olarak bir yazı yazmaya karar verdim. 



Umarım sıkılmadan okursunuz. Şimdiden sabrınıza sağlık. Hazırsanız, başlayalım o zaman;


VİZE Uzun zamandır İtalya'ya gitmek istiyorduk, hatta İtalyanlar vize için bir sürü prosedür istiyor ve vizeyi sadece tur süresi kadar veriyor diye ilk önce Yunanistan vizesine başvurup Midilli'ye giriş çıkış yaptık ve kaptık 6 aylık schengen vizesini. 

Siz de bizim gibi yapabilirsiniz, şahsen benim ilk schengen'im olduğu halde konsolosluğa bile çağırmadılar, en önemli konu bankada fazla para göstermeniz ya da ev tapusu..vs elbette. Bu konu ile ilgili yazımı burada bulabilirsiniz.


TUR MU KENDİ BAŞINIZA GEZMEK Mİ?

Tur gezisi sevmeyenler için İtalya biraz zor, çünkü her yerinden tarih fışkırıyor, yoksa her heykelin önünden ne güzelmiş deyip sıkılarak gezebilirsiniz. Oysa yapılma nedenini, anlamını öğrenince farklı bir bakış açısı kazanıyorsunuz. O yüzden ilk defa gidecekseniz ben kesinlikle tur öneririm. 




Ya da siz en iyisi rehberin ağzından her çıkanı not almış olan beni güzelce okuyun, yazıları bastırın ve rehberle gezmiş gibi keyif alın :)

HANGİ TARİHTE GİTMELİ?

İtalya gezisi için en güzel mevsim; Nisan, Mayıs ayları. Yağmur riski var elbette ama ne zaman yok ki, Haziran ayında her yeri sel götürmüş mesela. Temmuz ve özellikle Ağustos aylarında (ki bizden en çok turist bu aylarda gidiyor) kesinlikle hamam gibi. 


Nefes almakta bile zorlanırken, 40 derece güneşin altında öğlen 12 de aşk çeşmesi bile sizin için çok şey ifade etmeyecektir diye düşünüyorum. Nereden mi biliyorum; Temmuz başı orada baygınlık geçiren ve hamile olduğunu bile bilmeyen bir insan olarak yazıyorum şu an :)


Eğer kalabalık seviyorsanız Venedik Film Festivali zamanı (Ağustos sonu-Eylül başı) gidip ünlüleri görebilir ya da Şubat sonundaki Venedik Karnavalı zamanı gidebilirsiniz. Herkesin maskeli olarak katıldığı ve görselliğin ön plana çıktığı en önemli festival bu.





Bambaşka bir dünyada olduğunuzu düşüneceğiniz Sienna daki Palio yarışları ise 2 Temmuz ve 16 Ağustos tarihlerinde yapılıyor. Gidiş tarihinizi bu tarihlerden birine denk getirip Ortaçağı damarlarınıza kadar hissedebilirsiniz.



İnternette aylar önceden turları araştırırken İzmir çıkışlı İtalya turu buluyorum, birçok ekstra tur fiyatın içine dahil edilmiş ve fiyatı da İstanbul çıkışlı turların neredeyse yarı fiyatı. Düzenleyen; Pronto Tur.


İzmir'den ilk defa düzenlenecek bu tur için başlıyoruz araştırmalara, defalarca arayıp, bıktırıncaya kadar mailleşiyoruz, yani bu görevi sevgilim üzerine almış durumda, ne kadar pimpirikli olduğunu yazmış mıydım daha önce acaba :)


İlk defa düzenlendiği için birkaç sorun yaşıyoruz elbette ama genel olarak İtalyan vatandaşı (Floransalı) bir rehberimiz vardı ve biz gayet de memnun kaldık, hele ki verdiğimiz ücret düşünülürse.


Mesela; herkese ekstra tur yok, sadece program dahilindekiler var dendi, herkes de yanına ona göre Euro almış fakat sonradan alternatif turlar çıktı, o kadar çok istememize rağmen çoğu insan bu yüzden katılamadı ve çoğunluk sağlanmadığından ne Como Gölüne ne de Portofino'ya gidemedik :(


Gideceğimiz günden 1 gün öncesine kadar turun kesin açılıp açılmadığını öğrenmekte zorluk yaşadık, 28 Haziran gece 00:55 de uçak olduğundan bazı misafirlere 28 i bazılarına da 29 u denmiş, bu yüzden de strese girenler çok oldu.


Bunlar olumsuzluklardı fakat kolay aşıldı ve keyifli bir yolculuğa çıkabildik.


BAGAJ

Her gezi öncesi sadece birkaç t-shirt, şort ve elbise alacağım, ufak bir çantayla rahat edeceğim diyen ben, nasıl oluyorsa o dev gibi bavulumu hiç boşluk kalmadan, hatta üzerinde tepinerek zorla kapatabiliyorum. Anlamış değilim. 


Sevgilimde benim gibi olunca halimizi düşünsenize. Hatta aramızda kalsın teyzesi anlatır, bir defasında Kıbrıs'a 5 günlük tatile gittiklerinde bavulunda 27 adet t-shirt varmış. Siz düşünün artık :)



Neyse efendim İtalya için kişi başı bavul sınırı; 20 Kg. Bizim ikimizin ki 31 Kg geliyor. Tamamdır 9 kg lık alışveriş yaparız derken efendim, dönüşte 40 kg bagaja, 10 kg da uçağın içine alıyoruz. Bu arada bavulunuzun içine mümkünse ufak hale gelebilen bir bavul daha koyun, dönerken poşet poşet taşımamak için gerekli oluyor.


Abla ben almam falan demeyin, alınıyor arkadaş, makarnası, magneti, şarabı, Limonçellosu, melonçellosu derken e bir de tabii sıvılar uçağa giremez, yok o bagajda kırılır..vs diye de bir hayli uğraşıyorsunuz.


Yanımıza mutlaka almamız gerekenler neler?


- Mevsime göre değişebileceği gibi, ilk sırada güneş kremi, şapka, gözlük, hatta yelpaze geliyor.
- Bavulunuzun bir köşesine ne olur ne olmaz diye şemsiye de koyun.
- Ekstra turlar, kredi kartı geçmeyen yerler..vs için de Euro bulundurmanız gerekli.
- Topuklu giyerim, fotoğraflarda güzel çıkarım diye ayaklarınıza işkence etmeyin, mutlaka rahat yürüyüş ayakkabıları alın yanınıza. Gezecek görecek çok yer var unutmayın.



- Sırt çantası ile dolaşmanız size kolaylık sağlayacaktır, yanınıza almayı unutmayın.
- Suyunuzu ihmal etmeyin, eğer ki pat diye bayılmak istemiyorsanız. 

İtalya'da meydanlarda akan çoğu çeşmeden su içilebiliyor, aldığınız suların şişelerini atmazsanız yada termos şişe götürürseniz sürekli doldurabilirsiniz. Yahu su nedir ki demeyin, Carrefour'da 30 cent'e de bulabiliyorsunuz, İspanyol merdivenlerinin orada 3 Euro ya da. Şans artık. 



Bu arada 2 çeşit su var İtalya'da. Normal su yada Frizzante. Frizzante; bizdeki sodaya benziyor, mineralli su.

- Vatikan'a yada Duomolara girerken (ki İtalyada bolca yapacaksınız bunu) kıyafet kısıtı var, bunun için omuz ve dizleri kapatacak kıyafetiniz yanınızda mutlaka olsun. 



Ben sevgilimin ceketini bacaklarıma bağlayıp, hilkat garibesi gibi dolaştım birkaç yerde hala utanıyorum :)

Yemek

Ne yazık ki İtalya'da pizza, makarna, tiramisu, sebze çorbası haricinde pek de yemek bulmak mümkün değil. Onlarında geneli domuz etli olduğundan biz Türkler için seçenek daha da azalıyor.

Gözünüzde burası pizzanın makarnanın memleketi diye büyütmeyin ama, Türkiye'de çok daha lezzetli ve göze hitap edenlerini yiyoruz. Yurtdışına gidince memleket sevdalısı olup çıkıyorum sanırım :)

1 öğün yemek; makarna-pizza-çorba olarak yaklaşık 30-40 Euro tutuyor.

En beğendiğim lezzetler;

Floransa; T-Bone Steak in memleketi burası, başka yerde bu lezzeti yakalamak mümkün değil



San Gimignano; Tiramisu ve çıtır pizzası hala aklımda, en lezzetlisini burada yedim. En iyi dondurmacı yarışmasının birincisi de yine burada.







Roma; Kuşkonmazlı Türk usulü makarna tüm İtalya'da bence en iyi Romantica Restoran'da (Adres: Via Emanuelle Filiberto 52, Manzoni metro durağında in) yapılıyor.

Domuz etsiz pizza isterseniz, rehberimizin önerdikleri şunlar;



Pizza Margherita; Bizdeki boş pizza, sadece mozeralla peyniri, fesleğen ve domates sosu var. Buralarda domuz eti yemek istemeyenler için ideal. Açlıktan ölmezsiniz en azından. 

Zamanında İtalya kralı Umberto eşi ile birlikte Napoli'ye gitmiş, ona jest olsun diye İtalyan renklerinden oluşan peynir, domates ve fesleğenli bu pizza ikram edilmiş. Kraliçe o kadar çok beğenmiş ki, pizzaya yalakalıktan onun adı verilmiş ve Margherita olarak isim yapmış.

Quattro formaggi; 4 peynirli pizza


Pizza di fungi Porcini; leziz bir mantarlı pizza. Genelde şu şekilde karşınıza çıkabilir. Bu ne demeyin, mantar pahalı arkadaş :)



Pizza Napolitana; Tuzlu balık ezmeli pizza


Frutti di mare; Deniz mahsullü pizza. Midyeler kabuklu geliyor haberiniz olsun. Kokusunu pek sevemedim.




Makarnalarla ilgili bilmeniz gereken en önemli kelimeler şunlar;




Penne; Düdük Makarna
Bolognese Sos: Ana malzemesi kıyma olan sos, genelde spagettilerle kullanılıyor.



Ravioli; İtalyan Mantısı, biz ıspanaklı yedik, ahhh ahhh nerede bizim Kayserinin mis gibi mantısı :)



Risotto; İtalyan pilavı
Fettucini Alfredo; Tereyağı ve krema ile yapılan son zamanların meşhur makarnası. Asıl Roma'da yenmesi gerekiyormuş.
Pesto sos; Genova'ya ait klasik bir sos. Ana malzemesi; Fesleğen. 

Bunların yanında;

İnsalata mista; Karışık salata
Zuppe di Verdure: Sebze Çorbası



Potato Al Forno: Fırında zeytinyağlı-Kekikli Patates
Focaccia; Ramazan pidesi gibi İtalyan ekmeği. 

Florentine Steak (Bistecca alla Fiorentina): T şeklinde enfes bir biftek.



Şarap içmek isterseniz; 


Kırmızı şarap için;

Chianti ve Chianti Classico, hem uygun hem de kaliteli. Hediyelik olarak da almak isterseniz doğru bir seçim olacaktır. En kalitelileri üzerinde siyah horoz markası olanlar. Hepsinin adı aynı fakat yapan ailelerin amblemleri değişik, işte bu siyah horoz en güzel yapan ailenin simgesi.

Beyaz şarap için; 
kesinlikle Vernaccia.



Bu bahsettiğim şaraplar 2 yıl içinde kullanılmalı, yıllanacak şaraplar daha farklı.


Şarap demişken peynirden de bahsetmeden olmaz;

Parmesan peyniri alacaksanız mutlaka 36 aylık olanını bulun, marketlerde hep daha yenileri satılır, mutlaka ayına bakın, en kalitelisi 36 aylık olanlarıymış rehberin yalancısıyım.



Mozzarella peyniri, yumuşak olduğundan ve eğer ki sıcak havada gittiyseniz mutlaka son günde alınması gerekir, bozulma ihtimali yüksek, bunu da not olarak belirteyim

İçecek Tavsiyesi

Granita; en meşhuru limonlu olanı, bizdeki buzlu limonata gibi ve sıcaklarda hayat kurtarıyor, en iyisini Pompei'de içtim. 





Spritz Aperol; Turuncu renk bir içki, rehberimiz mutlaka içmelisiniz dediyse de biz hep unuttuk, giderseniz mutlaka deneyin hatta bana da yazın nasılmış diye olur mu?



Eğer otobandaysanız her 30 Km de bir AutoGrill'ler mevcut. İçerisinde hem marketi hem de restoran, bar ve wc si bulunan yerler bunlar. İhtiyaç molalarınız için.




Halkı nasıl derseniz?


Kuzeyde bulunan Venedik, Milano gibi şehirlerde daha kuralcı, sinirli ve çalışkan bir halk varken güneye indikçe daha rahat, geniş insanlara rastlamak mümkün. 

Güneyde mesela arabadan sigara atanı da gördüm, yere tüküreni de, hatta Napoli'de araba artık gitmeyecek duruma gelmeden kimse çarpık çurpuk arabalarını tamire bile götürmüyor. Etraf kapısını, aynasını iplerle bağlamış sürücülerle dolu.

Kuzeyliler zamanında güneyle ayrılmak için başvuruda bile bulunmuşlar, biz kazanıyoruz bunlar yan gelip yatıyor diye, o kadar diyeyim yani)


Genel olarak İtalyan halkı çok yavaş, siesta yaptıklarından dolayı, akşamüstü 4 den sonra açık dükkan bulmak bir hayli zorlaşıyor.


Dil


Biraz İtalyanca öğrenmek şart çünkü bazı yerlerde İngilizce konuşan kimse olmuyor.
No Maiale: Domuz Eti istemiyorum
Dove: Nerede
Ben cotto: Etin kansız, iyi pişmiş hali, bunu demezseniz eti kestiğinizde özel usul pişmesinden dolayı kanlar akacaktır.Pek Türklere göre değil sanırım.

Gitmeden lazım olabilecek kelimeleri öğrenmenizde fayda olacaktır. 

WC Molası

Wc gezerken büyük bir problem, öyle elinizi kolunuzu sallayarak cafelere girip işinizi halledemiyorsunuz. 




Bunun yerine zaten sıkışmış bünyenizle bara gidip 1,5 Euro'ya Cappucino söylüyorsunuz ve sızıntıya mahal vermeden koşarak wc ye giriyorsunuz. Yoksa adam sizi kapı dışarı edebilir, tüm turistler bu yöntemi kullanıyor utanmak sıkılmak yok :)

Turdakiler Burger King'de 50 cent'e işlerini hallettiklerini anlattılar aklınızda bu da olsun.


İnternet

Otellerde internet genelde paralı, saati 1,5 Euro gibi bir şey.


Meydanların bazılarında ücretsiz internet var, biz gittiğimizde EXPO ya hazırlık olduğundan rahat ettik, normal zamanda da bu kadar fazla meydanda var mı bilemiyorum.

Biz genelde cafelere girdiğimizde şifresini aldık, hatta bazen gezip gezip resim yüklemek istediğimizde yine o cafenin civarında dolandık, itiraf ediyorum :)

Kıyafet

Duomo'lara ve Vatikan'a girerken askılı, şortlu..vs giremiyorsunuz, omuzlar ve dizler örtülecek haberiniz olsun, almıyorlar.




Bunun haricinde herkes gayet rahat, hava sıcakken şort kurtarıcınız olacaktır.

Kızlar ve Erkekler nasıl diyen çapkınlara gelsin...


Kızlarını yıllarca duyduk, uzun bacaklıymışlar da bilmem ne diye, yok arkadaş ben şöyle afet bir hatun hiç görmedim. Sevgili de aynı fikirde, yani bana söylediği bu, arkadaşlarına ne anlatıyor bilemiyorum. Bunu bir araştırmak da fayda var sanırım :)


Erkekleri ise Kuzeydekiler hariç vasat. Tabii kuzeydekiler de tüm İtalya'ya yeter, biscolata reklamındakilerden bolca var hanımlar. 

Kıyafetler hoş, göbekler yok, bakımlılar, tarzlar güzel. Pantolon yapıları bizim alışkın olduğumuzdan farklı, özellikle Milanodakilerde kısa paçalar, alttan gözüken renkli çoraplar moda. Yakışmış mı; eveeeetttttt....

Napoli gibi güneyde ise koca göbekli adamlardan geçilmiyor.

Nerelere gitmeli?

Venedik
Floransa
San Gimignano
Cinque Terre (5 Köy)
Milano
Como Gölü
Portofino
Pisa
Pompei
Siena (özellikle Palio yarışları zamanı)
Napoli
Orvieto
Roma
Capri Adası
Vatikan
Murano ve Burano Adaları
Genova

İlk aklıma gelenler bunlar, yazının altında gezdiğimiz yerlerin yazıları var, ayrıntıları merak edenleri beklerim :)

Bu arada gittiğiniz çoğu yerde ortaçağ işkence müzeleri var, içiniz kaldırıyorsa gezebilirsiniz.




Neler almalı ?

Maske; özellikle Venedik'te çeşit çeşit bulmanız mümkün. İster magnet olarak isterseniz de duvara asmak için kocaman, zevkinize kalmış




İçki: Kırmızı şarap (Chianti ve Chianti Classico), Beyaz Şarap (Vernaccia) hem ucuz hem de kaliteli şaraplar. Bunların yanında Limoncello, Meloncello, Çilek Şarabı önerebileceklerim arasında.







Magnet: Binbir çeşit bulacaksınız hiç merak etmeyin




Pinokyo: Yaratıcısı İtalyalı olduğundan yer gök Pinokyo.


Kırmızı Biber: İtalya'da bizdeki nazar boncuğu olarak kullanılıyor, şans getirdiğine inanılıyor.



Murano Camı: Venedikteki Murano adasında üretilen bu meşhur cam, dünyanın değişik yerlerine gönderiliyor. 






Fiyat olarak el yaksa da minik bir yüzük, saat..vs aksesuarları uygun olarak satın alabilirsiniz, tabii gerçek murano camı mı o tartışılır ama kim bilecek ki :)

Makarna: Renk renk, değişik şekillerdeki makarnalar emrinize amade. Yine de bavullarınızı bu rengarenk-şekilli mekilli makarnalara kanıp, doldurmayın derim ben, göz hakkı yeterli gelir kanımca . Bence bizdekiler bunlara 10 basar, bi dolu aldığım halde birkaç denemeden sonra yine Filiz'e, Nuhun Ankaraya döndüm ben :) 





Peynir: Mozzarella, Parmesan en meşhurları. Parmesanı 36 aylık olanından alıyoruz daha önce de yazdığım gibi, mozzarellayı da son güne bırakıp alırsanız bozulmadan memlekete getirebilirsiniz.

Peperoncino: İtalyan kırmızı pul biberi. İnanılmaz acı. Zeytinyağının içine koyup bekletiyoruz, sonra da yemeklerde çıkarıp bana bana yiyoruz.



Zeytinyağı: Rehberimiz her geldiğinde annesi mutlaka almasını tembihliyormuş, gayet lezzetli.




Kahve: Elbette ki kahve, o kadar çok çeşidi var ki şaşırmamak elde değil.

Takılar, örtüler, değişik hediyelikler de mevcut.









Umarım kafanızdaki bazı sorulara yanıt bulabilirsiniz bu yazımda. Gezdiğimiz yerleri daha ayrıntılı okumak isterseniz alttaki yazılara tıklamanız yeterli...

Biz ileride yeniden gitmeyi planlıyoruz, bu defa da tursuz olarak, en sevdiğimiz şehirleri belirleyip sanki oralıymış gibi sokaklarını arşınlayarak. 

Hadi İtalya'yı bitirdiğimize göre, hep beraber yeni yerler keşfedelim ne dersiniz...



Sevgiler...




İtalya da nereleri gezdik;


  1. İTALYA GEZİSİ - SİENA / Palio Yarışları
  2. İTALYA GEZİSİ / CENOVA
  3. İTALYA GEZİSİ / FLORANSA
  4. İTALYA GEZİSİ / MİLANO
  5. İTALYA GEZİSİ / PİSA KULESİ
  6. İTALYA GEZİSİ / San Gimignano - Orvieto
  7. İTALYA GEZİSİ / VENEDİK
  8. İtalya'nın serseri çocuğu; Napoli
  9. ROMA'yı Keşfetmeye Hazır Mısın?
  10. Dünyanın en küçük ülkesi; VATİKAN - Yeni !!

Diğer gezi yazıları

  1. 2013 NASIL GEÇTİ / 1. Bölüm
  2. 2013 NASIL GEÇTİ / 2. Bölüm
  3. 2013 İZMİR DE YILBAŞI
  4. 2014 YILBAŞI PROGRAMLARI
  5. AKHİSAR DAN EMİRALEM E...
  6. AKÇAY GEZİSİ
  7. ALİAĞA - İZMİR
  8. AYVALIK TA 2 BLOGGER
  9. AYVALIK-CUNDA (CENNET)
  10. Antik Zeytin Hotel - Bodrum - Yeni !!
  11. AĞVA GEZİSİ...
  12. BALKONUMUZDAN BALIKLAR
  13. BAŞTAN SONA MALDİVLER
  14. BEYRUT GEZİSİ
  15. BODRUM BODRUM...
  16. BOZCAADA GEZİSİ
  17. Bodrum-Bitez-Turgutreis-Gümüşlük
  18. BÜYÜKADA ; BEN GELDİM...
  19. BİRGİ / ÖDEMİŞ
  20. CAVİT İN YERİ / GÜZELBAHÇE
  21. CUMARTESİ KEYFİ / AMRİTA SPA
  22. DALYAN VE İZTUZU PLAJI
  23. DENİZ UÇAĞINDAN MALDİVLER
  24. DEĞİRMEN (TİRE)
  25. DOĞU YA DOĞRU - 1
  26. DOĞU YA DOĞRU - 2
  27. DOĞU YA DOĞRU - 3
  28. Dağmaran Kahvaltı Evi
  29. Denize girmek için en güzel plajlar
  30. EFES ANTİK KENTİ (SELÇUK)
  31. EN GÜZEL PİKNİK ALANLARI
  32. ESKİ DATÇA VE SELİMİYE
  33. ESKİ FOÇA - İZMİR
  34. ESKİ FOÇA ŞENLİĞİ
  35. ESKİŞEHİR BALMUMU MÜZESİ
  36. Egenin akciğeri; URLA
  37. Emirgan Korusu, Laleler ve Köşkler..
  38. Eskişehir Gezi Rehberi / 2.Bölüm
  39. Eskişehir Gezi Rehberi/1.Bölüm
  40. Evlilik Teklifi, Kız Kulesi, Ağva
  41. FASULİ - İSTANBUL
  42. Fethiye'de Neler Yapılır - 1.Bölüm
  43. Fethiye'de neler yapılır - 2.Bölüm
  44. GAZİANTEP GEZİ REHBERİ
  45. GAZİANTEP GEZİSİ - 1
  46. GAZİANTEP GEZİSİ - 2
  47. GAZİANTEP GEZİSİ - 3
  48. GAZİANTEP GEZİSİ - SON :(
  49. GAZİANTEP TEN NELER ALDIM
  50. GEYİKLİ BOZCAADA ÇANAKKALE
  51. GEZİMANYA SÖYLEŞİM...
  52. GÖBEKLİTEPE - BALIKLI GÖL
  53. Günübirlik Gezilecek Yerler / 1.Bölüm
  54. Günübirlik Gezilecek Yerler / 2.Bölüm
  55. Güzeller güzeli; Mordoğan-Karaburun
  56. HAVA ALANINDAN...
  57. Haydi tatile; KUMBURGAZ 'a
  58. Hediyelik Eşya Günleri
  59. ITHAA / SU ALTI RESTORAN
  60. KAHVALTI MEKANLARI - PART 1
  61. KAHVALTI MEKANLARI - PART 2
  62. KAHVALTI MEKANLARI - PART 3
  63. KAHVALTI MEKANLARI - PART 4
  64. KAPUTAŞ PLAJI VE KAŞ
  65. KARAGÖL GEZİSİ
  66. KISA BİR YUNUS ŞOV...
  67. KIZ KULESİ HAKKINDA...
  68. Kirazlı Köyü / Hafta Sonu Kaçamağı
  69. Kozak ve Çam Fıstıkları
  70. MALDİVLER / MANTA BALIĞI
  71. MALDİVLER BALAYI / 1.Bölüm
  72. MALDİVLER BALAYI / 2.Bölüm
  73. MALDİVLER BALAYI / 3.BÖLÜM
  74. MALDİVLER DE YÜZMEK...
  75. MANTA BALIĞI (MALDİVLER)
  76. MASAJ / JAKUZİ (Maldivler)
  77. MERCANLARDA ŞNORKELLING
  78. Müthiş Bir Evlilik Yıldönümü !
  79. MİDİLLİ GEZİSİ - 1.BÖLÜM
  80. MİDİLLİ GEZİSİ - 2.BÖLÜM
  81. MİDİLLİ GEZİSİ - 3.BÖLÜM
  82. MİDİLLİ GEZİSİ - 4.BÖLÜM
  83. MİNİATÜRK / İSTANBUL
  84. NAZAR KÖY 'E YOLCULUK
  85. OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ
  86. PALAMUT BÜKÜ / DATÇA
  87. PRAG GEZİSİ (Metin Yılmaz)
  88. PRAG GEZİSİ II (KARLOVY VARY)
  89. Palamutbükü-Datça / 2014 - Yeni !!
  90. Pamuklar içinde PAMUKKALE
  91. SAKLIKENT KANYONU
  92. SALVADOR DALİ SERGİSİ
  93. SEVGİLİM VE DEV BALIKLAR
  94. SIĞACIK/SEFERİHİSAR (cittaslow)
  95. Sevgilimin Doğum Günü / 2014
  96. Suların yuttuğu; HALFETİ
  97. Sutüven Şelalesi / Hasanboğuldu
  98. TANDIR ZEVKİ (GİZLİ BAHÇE)
  99. TESTİ GARDEN RESTORAN
  100. Taşlaşmış Şehrin laneti; POMPEI
  101. Teos Park-Sığacık/Seferihisar
  102. Türkiye'nin ilk otomobili;Devrim
  103. TİRE - KAPLAN
  104. Urla'yı 7 geçe; ÖZBEK KÖYÜ
  105. WAFFLE - TURUNÇ
  106. YEMYEŞİL MALDİVLER...
  107. Yalıkavak-Türkbükü-Yel Değirmeni
  108. Yunanistan Vizesi Hakkında Herşey
  109. YÖRÜK MÜZESİ / FETHİYE
  110. ZEUGMA (BELKIS) KÖYÜ
  111. ÇAMLIK LOKOMOTİF MÜZESİ
  112. ÇANDARLI / DİKİLİ-İZMİR
  113. ÇEŞME DE 2 BLOGGER...
  114. Çanakkale'nin meşhur; Peynir Helvası
  115. ÖZGÜRLÜK ANITI VE OSMANLI
  116. ÖZLEM'İN DOĞUM GÜNÜ / 2014
  117. Özel Araç ile Yurtdışına Çıkış
  118. İSKENDERİN MABEDİ; Mavi Dükkan
  119. İZMİR E GELDİM DEMEK İÇİN...
  120. İZMİR ENTERNASYONAL FUARI
  121. İZMİR İÇİN LEZZET DURAKLARI
  122. İÇMELER / MARMARİS
  123. ŞIK RESTORANLAR
  124. ŞİRİNCE

18 yorum:

  1. merhaba. bende eylül ayında italyaya gitmeyi düşünüyorum. Pronto turdan memnun kaldınız mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok memnun kaldik rehberimiz zaten Floransa dogumluydu 😊

      Sil
  2. Merhabalar, haziran ayı içerisinde pronto tur ile italya turuna katılmayı düşünüyoruz. 28 hazirandan sonra ordaymışsınız ve cok sıcak oldugundan bahsetmişsiniz, sıcaktan hoşlanmam şuan en cekindiğim nokta hava durumu.. Haziranda sel olmuş demişsiniz.. Sizce haziran ortası bir seyahat mantıklı olur mu :) yağmura razıyım.. Bir de söylenen ekstra turlara gruptan katılım yüksek oluyor mu ? Teşekkürlerrrr.

    YanıtlaSil
  3. Evet biz temmuzda oradaydik ve bayginlik gecirdik resmen. Su anki aklim olsa mayis haziran yada eylul tercih ederdim ben de.

    Yagmur olayi biraz kismet meselesi yagmayadabilir yada dize kadar su da olabilir venedik mesela. Onda da bir anda ortaya cikan upuzun cizmelerden alip giyersiniz sorun olmaz.
    Bizim turda ekstralara katilim olmadi ne yazik ki cok uzulmusumdur bir portofino yu goremeden geldim mesela. Ama rehber ilk defa boyle birseyle karsilastim dedi bilemiyorum.
    Bizim rehber zaten floransa dogumluydu o yuzden super bilgiliydi. Pronto bu iste iyi diye dusunuyorum.
    Blogumda ayrintili anlattigim italya gezim de var bolum bolum oradan daha ayrintili bilgi alabilirsin.

    Giderseniz bana da yazin olur mu nasil gecti merak ederim sizin gezi.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki yazarım. İzmir çıkışlı bakıyorum genelde ama istanbul çıkışlılar sanki daha güzel, daha kapsamlı..
      O zaman tura katılmadan ekstra tur paketlerinden almanın pek anlamı yok şuan. Tur başladığında dahil olmak daha mantıklı gibi geldi. Başka firmalara da baktım, fiyatlar daha yüksek, tur programı hemen hemen aynı. Başta bireysel olarak çıkalım yola dedik ama turlardaki bayağı bir yorucu olur sanıyorum. Kaldı ki tur programını bile okuyunca yoruluyorum. Yorucu ama çok keyifli bir gezi sanırım. Ayrıntılı yazılarınızı da inceledim. En çok alışverişler dikkatimi çekti :) genel olarak herşey çok güzel görünüyor. detaylı bilgilendirme için çok teşekkürler..

      Sil
  4. Evet biz temmuzda oradaydik ve bayginlik gecirdik resmen. Su anki aklim olsa mayis haziran yada eylul tercih ederdim ben de.

    Yagmur olayi biraz kismet meselesi yagmayadabilir yada dize kadar su da olabilir venedik mesela. Onda da bir anda ortaya cikan upuzun cizmelerden alip giyersiniz sorun olmaz.
    Bizim turda ekstralara katilim olmadi ne yazik ki cok uzulmusumdur bir portofino yu goremeden geldim mesela. Ama rehber ilk defa boyle birseyle karsilastim dedi bilemiyorum.
    Bizim rehber zaten floransa dogumluydu o yuzden super bilgiliydi. Pronto bu iste iyi diye dusunuyorum.
    Blogumda ayrintili anlattigim italya gezim de var bolum bolum oradan daha ayrintili bilgi alabilirsin.

    Giderseniz bana da yazin olur mu nasil gecti merak ederim sizin gezi.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Turlara tek tek bakmak lazim arada promosyon vs oluyor bazi ek gezileri icine koyuyorlar. Fakat su da bir gercek ki fiyat dustukce turun kalitesi dusuyor. Ilave gezilere gidilmiyor. Cogu kisi verdigim kadar gezeyim yeter moduna giriyor.
    Tur ilk gidis icin daha iyi olabilir. Biz de insallah bundan sonraki italya ya bireysel gidecegiz.
    Insallah cok guzel gecsin geziniz 😁

    YanıtlaSil
  6. Turlara tek tek bakmak lazim arada promosyon vs oluyor bazi ek gezileri icine koyuyorlar. Fakat su da bir gercek ki fiyat dustukce turun kalitesi dusuyor. Ilave gezilere gidilmiyor. Cogu kisi verdigim kadar gezeyim yeter moduna giriyor.
    Tur ilk gidis icin daha iyi olabilir. Biz de insallah bundan sonraki italya ya bireysel gidecegiz.
    Insallah cok guzel gecsin geziniz 😁

    YanıtlaSil
  7. Turlara tek tek bakmak lazim arada promosyon vs oluyor bazi ek gezileri icine koyuyorlar. Fakat su da bir gercek ki fiyat dustukce turun kalitesi dusuyor. Ilave gezilere gidilmiyor. Cogu kisi verdigim kadar gezeyim yeter moduna giriyor.
    Tur ilk gidis icin daha iyi olabilir. Biz de insallah bundan sonraki italya ya bireysel gidecegiz.
    Insallah cok guzel gecsin geziniz 😁

    YanıtlaSil
  8. Merhaba :) gezileriniz bolll olsun. Ağzınıza sağlık. Sorum, tursuz, 2 iki kişi italya gezisi için (4 gün) aşağı yukarı ne kadar bütçe (vize, biletler... hariç) olmalı. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler 😍 cok goreceli bir durum olsa da bir ögün yemek genelde 30-40 euro tutar, araba kiralarsaniz onun icin gunluk nereden baksaniz bir 60-100 euro gider, otel ıvır zıvır derken günlük 300-400 euro harcanır diye düsünüyorum.

      Sil
    2. Cok tesekkurler 😍 cok goreceli bir durum olsa da bir ögün yemek genelde 30-40 euro tutar, araba kiralarsaniz onun icin gunluk nereden baksaniz bir 60-100 euro gider, otel ıvır zıvır derken günlük 300-400 euro harcanır diye düsünüyorum.

      Sil
    3. Cok tesekkurler 😍 cok goreceli bir durum olsa da bir ögün yemek genelde 30-40 euro tutar, araba kiralarsaniz onun icin gunluk nereden baksaniz bir 60-100 euro gider, otel ıvır zıvır derken günlük 300-400 euro harcanır diye düsünüyorum.

      Sil
  9. Merhaba, İtalya'ya daha önce başvurdum red yedim çünkü daha önce yurtdışına çıkışım yok ve cahillik edip 45 günlük turistik vize istedim :) Sömestr'da Yunanistan'a 1 haftalık alıp gitmeyi düşünüyorum ki yazın da İtalya için oradan başvurup 1 aylık en azından vize alabileyim. Tavsiyeniz var mı? Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eger evraklariniz tam olursa ve para vs yuksek gosterirseniz en az 3 ay veriyor yunanistan ama baska ulkeden olumsuz vize verilmesi durumunda nasil olur bilemiyorum.
      Biz gidecegimiz yerlere yunanistandan basvuruyoruz, eger giris cikis yaparsaniz baska ulkeye giderken de hic sıkıntı olmayacaktir.
      Basvuru evragina, rezervasyon bilgilerinizi ekleyin ve not olarak diger yunan adalarina da gitmek istediginizi yazin bu uzun vermelerine neden olabilir.
      Sevgiler

      Sil
    2. Eger evraklariniz tam olursa ve para vs yuksek gosterirseniz en az 3 ay veriyor yunanistan ama baska ulkeden olumsuz vize verilmesi durumunda nasil olur bilemiyorum.
      Biz gidecegimiz yerlere yunanistandan basvuruyoruz, eger giris cikis yaparsaniz baska ulkeye giderken de hic sıkıntı olmayacaktir.
      Basvuru evragina, rezervasyon bilgilerinizi ekleyin ve not olarak diger yunan adalarina da gitmek istediginizi yazin bu uzun vermelerine neden olabilir.
      Sevgiler

      Sil
  10. biz 1 aylığına riminide staj yapıcaz sizce ne kadar harcarım.otel ve yemek masrafını okul ödeyecek.bana ne kada yeter çünkü bir sürü hediye almak istiyorum

    YanıtlaSil
  11. sunexpress ile içki getirebilir miyim.bilginiz nedir

    YanıtlaSil

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar