Navigation Menu

KIZ KULESİ HAKKINDA...

KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE, KIZ KULESİ EVLENME TEKLİFİ

Bizim için bir başka anlam taşır Kız Kulesi; yeni bir başlangıcı, aşkı, evliliği hatırlatır. Sevgilim bana evlenme teklifi etmeden önce de bana hep çok masalsı ve romantik gelirdi, içime doğmuş demek ki ömrümün sonuna kadar kalbimde yer edineceği. 
KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE,

Hakkında çeşitli rivayetler anlatılmış, efsanelere konu olmuş Kız Kulesi; İstanbul Boğazı 'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş olup Tarih içinde gözetleme kulesi, deniz feneri olarak da kullanılmış, Boğaz girişini belirten bir mihenk noktasıdır.

KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE,

Bir rivayete göre sevgilisi Hera’ya kavuşmak için yüzerken boğulan Leander’in kulesidir. Bir diğerine göre ise, kızının yılan tarafından sokulacağını rüyalarında gören İmparatorun onun emniyette olması için yerleştirdiği kuledir.

KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE,


Kulenin üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II. Mahmut’un, Hattat Rasim’in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası var. Kulenin Eminönü tarafı ise daha genişçe olup burada bir de sarnıç bulunmaktadır.

İlk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar bir çok işlev yüklenmiştir. Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir.

KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE,


KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE, KIZ KULESİ EVLENME TEKLİFİ

Geçmişten geleceğe en çok da düşlere yol göstermektedir Kız Kulesi. 
2000 yılında ise restore edilerek, süper manzarasında romantik bir yemek yiyebildiğiniz mekan haline dönüştürülmüştür. Kız kulesine ulaşım Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapılmaktadır.
Çok eski tarihi geçmişi olan Kız Kulesi, bir zamanlar, Boğazdan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır. Kule ile Avrupa Yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin Anadolu Yakası ile Kız Kulesi arasından geçişine izin verilmiştir.

Bir süre sonra Kule, zinciri taşıyamamış ve Avrupa Yakasına doğru yıkılmıştır. Kuleden suyun içinde bakıldığında yıkıntıları günümüzde hala görülmektedir.

Antik Çağ'da Arkla(küçük kale) ve Damialis(dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da "Tour de Leandros"(Leandros'un kulesi) ismi ile ün yapmıştır. Şimdi ise Kız Kulesi ismi ile bütünleşmiş ve bu ismi ile anılmaktadır.
 
KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE, KIZ KULESİ EVLENME TEKLİFİ

Suların, kara sevdanın ve söylencelerin gizemini taşıyan Kız Kulesi, İstanbul'un en romantik ve gizemli mekanlarından biri. Alımlı, sevdalı ve denizin ortasında bir başına, yapayalnız...

Kızkulesi ile ilgili anlatılan ilk hikaye; Ovidius'un kaydettiği bir aşk hikayesi. Zamanında Üsküdar sırtlarında Tanrıça Afrodit adına bir tapınak vardır. Hero'da genç kızların görev yaptığı bu tapınağın rahibelerindendir.

Kulede kumrulara bakmakla görevlidir. Aşka yasaklıdır. Bo­ğazın karşı kıyısında oturan Leandros'ta bir törene katılmak için tapınağa geldiğinde Hero'yla karşılaşır. Birbirine aşık olan iki genç, Leandros'un gece fener yandığında kuleye gelmesi için sözleşirler. Kızkulesi her gece iki gencin gizli aşkına tanıklık eder.

Leandros'un yüzerek kuleye geldiği fırtınalı bir günde kıskanç bir rahip feneri söndürür. Karanlıkta yolunu kaybeden Leandros boğazın sularına gömülür. Sevgilisinin öldüğünü gören Hero da kendini Kızkulesi'nden Boğazın sularına bırakır.
KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE, KIZ KULESİ EVLENME TEKLİFİ

 Kuleyle ilgili söylencelerden biri de yılan hikayesidir. Kehanete göre kralın birine, çok sevdiği kızı onsekiz yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir.Bunun üzerine kral denizin ortasındaki bu kuleyi onararak kızını buraya yerleştirir. Kaderin kaçınılmazlığını kanıtlarcasına, kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesi zehirler. Kral, kızına demirden bir tabut yaptırarak Ayasofya'nın giriş kapısının üstüne yerleştirir. Bugün bu tabutun üstünde iki delik vardır. Yılanın ölümünden sonra da onu rahat bırakmadığına ve bu deliklerden girip çıktığına dair  hikayeler hala anlatılır. 

Restoran olarak Kız Kulesi
Binlerce yüzyıl öncesine ait efsanelerin mekanı, İstanbul'un en önemli simgelerinden biri Kızkulesi , şimdilerde restoran ve kafeterya olarak Boğaz'ın derin sularında hizmet veriyor. Uzun restorasyon çalışmaları sonucu yenilenen tarihi mekan, eski görünümüne sadık kalınarak İstanbullular'a kazandırıldı.

James Bond filmlerinden birinde bu yeni haliyle kullanılan Kızkulesi , 5 kat ve 1 asma kattan oluşan mekanıyla hizmet veriyor. Asma ve birinci katında akşamları canlı müzik eşliğinde fiks menü sunulan restoranı yer alıyor. Bu restoran gündüz de kafeterya olarak İstanbullular'ı karşılıyor.

Mekanın üçüncü, dördüncü ve beşinci katları hediyelik eşya satışı için ayrılmış. Üst kule bölümünde ise Boğaz'ın her yakasını gören eşsiz bir manzara hakim. Buradan İstanbul'un dört bir yanını seyretmeniz mümkün. 
KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE,

Bu masalsı kuleyi Hero nun hüzünlü aşk hikayesini düşünerek gezin, lezzetli ve romantik lokantasında harika yemekler deneyin ve bu büyülü atmosferin tadını sonuna kadar çıkarın derim ben.


İlginizi çekebilecek diğer gezi yazıları;

  1. AKHİSAR DAN EMİRALEM E...
  2. AKÇAY GEZİSİ
  3. ALİAĞA - İZMİR
  4. AYVALIK-CUNDA (CENNET)
  5. AĞVA GEZİSİ...
  6. BALKONUMUZDAN BALIKLAR
  7. BAŞTAN SONA MALDİVLER
  8. BEYRUT GEZİSİ
  9. BODRUM BODRUM...
  10. BOZCAADA GEZİSİ - Yeni !!
  11. BÜYÜKADA ; BEN GELDİM...
  12. BİRGİ / ÖDEMİŞ - Yeni !!
  13. CAVİT İN YERİ / GÜZELBAHÇE
  14. CUMARTESİ KEYFİ / AMRİTA SPA
  15. DALYAN VE İZTUZU PLAJI
  16. DENİZ UÇAĞINDAN MALDİVLER
  17. DEĞİRMEN (TİRE)
  18. DOĞU YA DOĞRU - 1
  19. DOĞU YA DOĞRU - 3 - Yeni !!
  20. DOĞU YA DOĞRU-2
  21. EFES ANTİK KENTİ (SELÇUK)
  22. ESKİ FOÇA - İZMİR
  23. ESKİ FOÇA ŞENLİĞİ
  24. Emirgan Korusu, Laleler ve Köşkler.. - Yeni !!
  25. Evlilik Teklifi, Kız Kulesi, Ağva
  26. FASULİ - İSTANBUL
  27. GEYİKLİ BOZCAADA ÇANAKKALE
  28. GÜNÜBİRLİK GEZİLECEK YERLER
  29. HAVA ALANINDAN...
  30. Hediyelik Eşya Günleri
  31. ITHAA / SU ALTI RESTORAN
  32. KAHVALTI MEKANLARI - PART 2
  33. KAHVALTI MEKANLARI PART - 1
  34. KISA BİR YUNUS ŞOV...
  35. KIZ KULESİ HAKKINDA...
  36. MALDİVLER / MANTA BALIĞI
  37. MALDİVLER BALAYI / 1.Bölüm
  38. MALDİVLER BALAYI / 2.Bölüm
  39. MALDİVLER BALAYI / 3.BÖLÜM
  40. MALDİVLER DE YÜZMEK...
  41. MANTA BALIĞI (MALDİVLER)
  42. MASAJ / JAKUZİ (Maldivler)
  43. MERCANLARDA ŞNORKELLING
  44. MİNİATÜRK / İSTANBUL
  45. NAZAR KÖY 'E YOLCULUK
  46. OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ
  47. PRAG GEZİSİ (Metin Yılmaz)
  48. PRAG GEZİSİ II (KARLOVY VARY)
  49. SALVADOR DALİ SERGİSİ
  50. SEVGİLİM VE DEV BALIKLAR
  51. SIĞACIK/SEFERİHİSAR (cittaslow)
  52. TANDIR ZEVKİ (GİZLİ BAHÇE)
  53. TESTİ GARDEN RESTORAN
  54. TİRE - KAPLAN
  55. WAFFLE - TURUNÇ
  56. YEMYEŞİL MALDİVLER...
  57. ÇANDARLI / DİKİLİ-İZMİR
  58. ÖZGÜRLÜK ANITI VE OSMANLI
  59. İZMİR İÇİN LEZZET DURAKLARI
  60. ŞIK RESTORANLAR
  61. ŞİRİNCE

3 yorum:

  1. kız kulesinin tarihi hep merak etmiştim çokta güzel anlatmışsın gezdiğin yerleri okumak için sabırsızlanıyorum eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel bulduğun için çok sevindim :)

      Sil
  2. Sözün bittiği yer...

    YanıtlaSil

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar