Navigation Menu

Doğum Çantası İçin Gerekli Malzemeler


Oğlum Arman 1,5 yaşına girdiğine göre artık doğum çantası için neler alınmalı, neler gereksiz, diye bir yazı yazabilirim diye düşünüyorum, ne de olsa

az çok tecrübe sahibi oldum bu konuda :)

Öncelikle doğum yapacağınız hastane ile ön görüşme yapıp hangi imkanları sağladıklarını öğrenmek, doğum odanızı görmek size fikir verecektir. 



Doğuma giderken :)
Süt sağma makinası kiralıyorlar mı, doğum sonrası ped veriyorlar mı, kendi nevresiminizi getirebilir misiniz, kapısı ne kadar büyük (süslemek için), bebeği getirecekleri küvez tipi (süslemek isterseniz diye) gibi bilgiler işinize yarayabilir. 

Ben küvezi önceden görmedim ve öyle saydam, çirkin bir yerde yattı ki kuzum, keşke tüller getirip süsleseydim diye çok iç geçirdim mesela. Hele de yan odalardaki süslü halini görünce :)


Bir de ben Mart ayında doğum yaptım, siz yaz sıcaklarında yapacaksanız belki belli şeyleri değiştirmeniz gerekebilir. Bunlar benim yanıma alıp kullandıklarım, inşallah sizlere de fikir olur


Tüm güzel göbekli, melek annelere hayırlı doğumlar diliyorum...



ANNE İÇİN HAZIRLANACAK ÇANTA

Birkaç adet gecelik/pijama ve sabahlık
Sezeryan olanlar genelde gecelikle, normal doğum yapanlar ise pijama ile rahat ediyormuş diye duymuştum fakat ben sezeryan olduğum halde pijama ile de gayet mutluydum. 



Mutlaka yedek alın çünkü ben pislendi diye 3 tane değiştirmek durumunda kalmıştım


Sabahlıklarını, suni sancı alınca koridorda gezerken bol bol kullandım, bu da minik bir not.


Terlik / Saç Bandı

Mutlaka rahat ve kıyafetlerinizle uyumlu bir terliğiniz bulunsun çantada, wc'ye sık gidiyorsunuz ve her defasında ayakkabı giymek sıkıntı yaratıyor. Ben Twigy den ponponlu krem pufidik bir terlik almıştım. Bir de lohusa sepetinden süslü krem terlikler.



Eee saç bantsız bebek mi doğurulur değil mi ama :) Arman'ın annesi diye pembe bir taç , süslü terliklerimle takım krem bir taç daha yaptırmıştım, sonradan "kırmızı olmadan olmaz" diye tepkiler aldığımdan dolayı kırmızı dantelli de attım çantama, çeşit çeşit taktım.






Çorap

Narkoz, hastanenin ısıtma sistemi, stres ve kan kaybından dolayı doğum yapan kadınlar üşüyor arkadaş, hele ki narkozun etkisi geçmeye başladıkça titriyorsunuz resmen. Bir çift bile yeterli olacaktır

Nemlendirici

Dudaklar için lip stick normal zamanda da her daim yanımda, fakat doğum öncesi o göbekle burundan nefes almak zorlaştığından daha da bir lazım oldu çünkü ağız kuruluğu oluyor. Siz atın çantaya bir tane ne olur ne olmaz

Kullan-At Lohusa Külodu

İyi ki çantaya koymuşum dediğim bir ürün. Doğumdan sonra fazlaca olan kanamaya normal külodu ziyan etmek pek doğru olmuyor, olsa da o pislenen külotları çantada saklamak sıkıntı. 



Bunlar tek seferlik, kadın bağı ile birlikte çöpe atıyorsunuz, hem de geniş ve rahat. 


Dikkat etmeniz gereken şey, bazılarının dikişi alttaymış, sezeryan yerinizi acıtabilir. Ben 3'lü paket almıştım hastane için tam geldi, eve gelince de aldım ve ilk günler keyifle kullandım.


Hijyenik kadın bağı

Doğumdan sonra hemşireler kocaman steril pedlerden verdi, normal boy bir kadın bağının o kanı tutması şaşırtıcı olurdu zaten. 

Ertesi gün ise yanıma aldığım orkid'in en büyük boy pedlerini kullandım, 2-3 adet gitti, fakat hastaneden vermiyorlarsa 2 paket almanız gerekebilir.


Ben hastaneden çıkmadan hemşireden rica edip kocaman steril pedlerden yanıma da aldım, evde rahatça kullandım, eğer ki ilişkiyi sağlam tutarsanız siz de mutlaka yanınıza alın derim çok rahatlar.


Çıkışta Giyilecek Kıyafetler

Doğumdan çıktığınız an benim gibi; hemen göbeğinizin kaybolacağını hayal ediyorsanız, kötü haber, o gergin şekilli göbek gidiyor ama aynı kocamanlıkta bıcır bıcır bir göbekle karşılaşıyorsunuz. O yüzden hamilelik öncesinden kalma kıyafetleri bir süre daha unutun.

Hamile kıyafetlerinizden bir takım bulundurun yanınızda, eğer ki sezeryanlıysanız dikiş yerinizi acıtmayacak şekilde olmasına dikkat edin.


Göğüs Pedleri

Bebeğiniz hemen emmeye başlayan şanslı çoğunluktaysanız şunu bilin ki birkaç defadan sonra canınız yanacak ve kanayacak, bir de süt yerine kolostrum denen değişik renkli bir akıntı gelecek. Evet bebek için inanılmaz faydalı ama geceliklerinizi batırıyor, benim 3 gecelik değiştirmeme neden oldu.



Allahtan son pijamamda bu pedlerden kullandım da insan içine çıkabildim. Eve geldikten sonra uzun bir süre daha kullandım, göğüsler daha tam alışmadığından mutlaka süt sızıyor yani benim öyle oldu. Hem dolgusuz olan emzirme sütyenlerindeki göğüs ucu belirginliğini de yok ediyor :)


Ben toplamda 2 kutu bitirdim. Lansinoh'un 60'lı olan kutuları 14,99 TL den almıştım (2015)


Emzirme Sütyeni ve atleti

8. Ayda aldığım (daha önce almayın ölçüler değişiyor çünkü) emzirme sutyenlerini pijama ve geceliklerimle rahat kullanabildim. 



Emzirme atletini çok fazla kullanmadım desem yeridir, ama sütyeni ilk ay hiç üzerimden çıkarmadım, sonradan rahat günlük bir sutyen alıp rafa kaldırdım çünkü çok ince ve göğüs uçları çok belli oluyor günlük hayatta sıkıntılı bir durum, evde sorun yok.


Meme Ucu Çatlakları için Krem

Anneler hazır olun, o minicik bebeğiniz emmeye başladığı ilk andan itibaren göğüs ucunuz yara olacak, hatta kan akacak içinden, dudağı değse yerinizden zıplayıp, dişleriniz sıkacaksınız. 



Evet ne yazık ki böyle, çok pembe düşler kurmayın diye anlatıyorum. O yüzden böyle bir krem olmazsa olmaz. Silinmeden kullanılanlardan almak gerekiyor özellikle bitkisel olsun buna dikkat edilmeli. Ben Lansinoh marka satın almıştım. İnternette çok güzel yorumlar okuduğum için, ben de memnun kaldım.


Göğüs Kalkanı

Göğüs ucu çatlaklarına krem sürüp göğüs kalkanı ile sutyene değmesini engelliyoruz, üst kısmından hava alması için delikleri de olduğu için iyileşmesine de yardımcı oluyor.



Fakat ben göğüs kalkanını asıl süt biriktirmek için kullandım, bebek bir göğüsten emerken diğerinden süt salınıyor ve sütyeniniz sırılsıklam oluyor, o süt o kadar kıymetli ki gözünün içine bakacaksınız ziyan olunca içiniz cız edecek.


İşte ben o sütleri biriktirdim bu göğüs kalkanı ile. Bir göğsü emerken diğerine kalkanı taktım ve buzdolabındaki biberonda biriktirdim. Akşam yatmadan önce içirdim bebeğime böylece karnı iyice tok olarak mışıl mışıl uyudu. Kalkana verdiğim her kuruşa helal olsun.


Nevresim Takımı - Havlu

Doğum için satın aldığım nevresim takımlarımı, doğumhaneye giderken annemler yatağıma örtmüşler, gelince gözüm gönlüm açıldı :) İyi ki götürmüşüm mis gibi içime sinerek oğlumu karşıladım bu sayede.

Havlu da mutlaka çantaya konmalı, hastane ne kadar temiz olursa olsun insanın içine sinmiyor.


Tarak, deodorant, diş macunu, fırçası, makyaj malzemeleri..vs gibi kişisel bakım ürünleri

Makyajımı yaparım, saçımı tararım oğlumu ve misafirlerimi böyle bakımlı karşılarım :)

Kirli Torbası

El mahkum gecelikler kirleniyor, iç çamaşırları pisleniyor. Bavula poşet içinde koymak daha hijyenik.

Süt Pompası

Arkadaşlarımdan bazısı; "hemen sütün gelmiyor yanında pompa götür" dediyse de doktorum hiç gerek yok diye diretti. 

Ben de yanıma almadım. İyi ki de almamışım oğlum gelir gelmez hemen emmeye başladı. Fakat herkes bu kadar şanslı olmuyor maalesef. Eğer böyle bir durum olursa diye hastanede pompa kiralıyorlar mı diye önceden araştırma yapmakta fayda var. Hastanede kullanılanlar daha güçlü ve hızlı, kiralamak daha uygun ve kullanışlı olabilir diye düşünüyorum.


Süt pompasını sonradan alıp, süt sağıp saklamak için kullandım, Lansinoh marka el pompası almıştım fakat süper de memnun değilim açıkçası, ihtiyacımı giderdi ama daha profesyonel bir şeyler alınabilir diye düşünüyorum.



BEBEK İÇİN HAZIRLANACAK ÇANTA


Bebek için gereken malzemeleri gruplayarak ve ayrı ayrı buzdolabı poşetlerine koyup çantaya yerleştirdim. Hem çok minicikler çantada kaybolmadı hem de daha hijyenik oldu.



Doğum Çantası

Bu çantayı hem hastaneye giderken hem de ileride çocuk arabasında kullanırım diye bol gözlü almıştım ve rengini de soft seçmiştim. Termos koruyucu, araba bağlama kiti, alt açma bezi gibi faydasız bir sürü ıvır zıvırı da vardı içinde. Şimdi size dost tavsiyesi bunları boşverin, hafif bir sırt çantası edinin.



Yandan asılan çanta ile rahat etmek mümkün değil kanımca. Ben face deki anne gruplarından sonradan öğrendim, tüm anneler Decathlon dan 13.99 TL'ye Arpenaz 10 çantalardan edinmiş.  Hatta almayanı dövüyorlarmış o derece.


Başta kaliteli midir diye kafam karışsa da aldım gitti. Sanırım ilk 6 ay sırtımdan hiç çıkarmadım, kendi o kadar hafif ki anlatamam, çok kullanışlı geldi. Bizim termoslu malzeme çantası ise daha ilk haftadan rafa kaldırıldı. Sadece hastaneye giderken kullandım fiyatı da sanırım 200 küsur gibi bir şeydi.


Bir de pahalı olmasına rağmen annelerin çok kullanışlı bulduğu Petunia Pickle marka var. Araştırırken aklınızda bulunsun derim.


Yenidoğan seti - Çıtçıtlı Body

Hastaneye 3 takım yenidoğan seti ve 5 adet alttan çıtçıtlı body götürmüştüm, hepsini de kullandık. Ay kustu, ay çiş yaptı diye. Bol çıtçıtlı badi, şapka, patikli alt götürün çeşit çeşit giydirin kuzucukları.




Bebek Bezi - Alt açma

Pampers Prima Premium Care'ın bebek çiş yaptığında çizgi rengi değişen bezlerinden (1 numara) 15 adet almıştım yanıma, hepsini kullanamasam da o paketi evde ilk haftada bitirdik. Ardından 2 numaraya geçtik.



Hazır alt açma bezlerinden aldım yanıma, hatta doğduğundan beri sürekli kullanıyorum. Çiş yada kaka bulaşırsa hoop atıveriyorum. Yıkamak yok, zaten annelerin işi çok bir de bu çıkmasın.



Emzik

Arkadaş tavsiyesi ile yanıma aldım, eğer memeyi tutmazsa çığlık çığlığa ağlamasın diye ağzına verirsin demişti, kendisine de hemşire tavsiye etmiş. Fakat ben hiç kullanmadım, gerek kalmadı.

Zaten emziği evde de ilk 2 ay, uyuyacağı zaman kullandı sonra kaç çeşit denediysem de istemedi.


Biberon - Su

Yenidoğan bebeğe su verilmez diyen hemşirelere inat ben, anane usulü, yanımda içine çok az şeker konmuş biberon götürdüm, eşim de kantinden sıcak su koydurdu içine ve biz bu şekerli su ılınınca bebeğe bir-iki kaşık içirdik. 

Bunu yapın demiyorum ama tüm arkadaşlarım ve deneyen herkesin bebeği sarılık olmadı bu sayede, doktoruma da sordum, anane usulü her zaman iyidir dedi.


Elbette ki benim bebeğim de sarılık olmadı :)


Annemlerin zamanında hastanede serum dururmuş yenidoğan odalarında, doğum yapan kadınlar serum verirlermiş bebeğe, annem de bize vermiş hatta eve bile almışlar içirmişler maşallah turp gibiyiz.


Biberonu çantaya koymadan önce, güzelce yıkadım ve 5 dakika boyunca kaynattım. Aynı işlemi emzik, göğüs kalkanı için de yaptım. Hijyen önemli.


Mama

Eğer hiç sütüm gelmeyecekse, sağamazsam, bebeğim aç kalmasın diye mama da aldım yanıma. Doğum yapacağım hastane mama ihtiyacını karşılıyor ama her ihtimale karşı yanımda bulunsun istedim. Kullanmak nasip olmadı Allah'tan. Siz de en son ihtimal olsa bile bunu bir düşünün derim.

Çorap-Eldiven

Yenidoğan setlerinin içinde bulunsa da ben yedek olarak 2 şer adet daha aldım. Çiş bulaştığı için iyi ki almışım da oğlum tertemiz giyebildi bu sayede.

Küçük El Bezleri

Bebekler sürekli kusabilen minik insancıklar, bu yüzden yanımda 4-5 adet tülbent-pamuklu el bezim vardı, iyi ki de almışım.

Battaniye

Benim minik yavrum üşümesin diye 2 adet aldım yanıma, hastane sıcak olsa da o anne bedeninden çıktı, sarıp sarmaladık penye battaniyeler ile.

Yelek

Battaniye fazla gelirse penye yelek ile rahat etsin istedim.

Islak Mendil

Bebeklerin poposu ne ile silinir diye uzun bir süre araştırdım, en iyisi pamuğu ıslatın öyle silin diyenler, pamuğu ağartmak için kullanılan kimyasalları bir araştırmak lazım diyorum.



Ben ilk günden bugüne kadar (oğlum 1 yaşında) sadece pamuk ve saf sudan oluşan UniBaby yenidoğan ıslak mendili kullandım, diğerlerini de denedim fakat çok ıslak kaldı, bebeğimin poposu mantar olmasın diye en memnun kaldığım Unibaby.


Şu an 15 aylık oğlum hala aynı mendilleri kullanıyorum, ucuz buldukça alıp stokluyorum.


Kalın Battaniye - Astronot

Bebeğim Mart ayında doğduğu için hastane çıkışı için minik bir astronot almıştım Kanz marka, ucuzlukta 64 TL gibi bir fiyata aldım. 



Bir iki defa doktor kontrolüne götürürken giydirdim o kadar. Çünkü bebek koltuğunda onunla çok terledi, çıkarıp koyarken üşütürüm diye korktum pek kullanışlı gelmedi, onun yerine kalın bir battaniye daha iyi olabilir diye düşünüyorum.

Ana Kucağı

Hastaneden çıkışta araba ile gideceksek mutlaka ana kucağı da yanımızda olmalı. Asla kucakta götürmüyoruz, o bizim her şeyimiz ne kadar zor kavuştuk değil mi, kucakta taşıyıp onu ufacık bir kazada kaybetmeyi göze alamayız. O yüzden ilk günden itibaren önce emniyet.

Ben concorde neo marka aldığımız arabanın ana kucağını götürmüştüm, henüz çok minik olduğundan içine gömülse de en azından içim rahattı. Sağsalim geldik evimize Allah a şükür.

ODA HAZIRLIĞI İÇİN ÇANTA


Fotoğraf Makinası / Kamera / Şarj Aletleri

Doğum fotoğrafçısı tutmuş olsanız dahi, ailenizden birinin hiç haberiniz yokken çektiği doğal bir pozun yerini tutamıyor bazen. Anılar hiçbir şeye değişilmez.

Telefonlarınız ve makinalarınız için ise şarjınızı yanınızda bulundurmanız önemli, çünkü o telefon hiç durmayacak, eş dost akraba sürekli arayacak, mesaj atacak.


İkram için Çikolata, Baklava yada Lokum

Hem gelen ziyaretçilere hem de hemşirelere ikram etmek keyifli oluyor. Tabii doktorunuz için de ayrı bir kutu almanızı tavsiye ederim, kendisi size en güzel armağanı verdi ne de olsa. Biz doktorumuz için baklava yaptırdık bu arada.



Ben Mabel'den süslü paketlerde çikolata siparişi verdim. Hastane odası ve ilk günlerde eve gelen ziyaretçiler için 50-60 adet yeterli oldu.            


Bu arada Mabel in crunch lı çikolatası benim favorim, yazmadan geçmeyim.


Ziyaretçiler için Hediyeler

Minik lokumluklar aldım ve simli tüllerle süsledim, hem çok şık oldu, hem de zahmet edip yanıma gelen tanıdıklarıma minik bir jest.


Bunun yanında içinde lavanta olan bebek arabaları, minik şişelerde kolonyalar, süslü sular, çikolata dolu süslü kavanozlar da hediye olarak hazırlandı.





Odaya girip çıkan hemşirelere de hediye paketi hazırladım etrafımda suratı asık kimseyi görmek istemiyorum çünkü.

Atıştırmalıklar - İkram

Doğumdan bir süre sonra kraker, meyve suyu tarzı mideyi çok yormayacak yiyeceklere izin veriyorlar, çantanıza mutlaka birkaç tane atın. Gelenler ve sizin için su bulundurun, kuruyemiş de arada tırtıklamak için çantamda yerini aldı.

Ayrıca gelen ziyaretçiler için limonata, börek ve kurabiye ikramı hazırladım, benim masanın başı hiç boş kalmadı bu sayede :)


Bardak - Tabak - Çatal

Hastaneye cam bardak taşımak istemediğimden dolayı, plastik şarap kadehleri satın aldım, etraflarını lastikli kurdele ile süsleyip, kelebek yapıştırdım. Gelenler çok beğendiler ve kullandıktan sonra hatıra olarak yanlarında götürdüler :)



Tabak ve çatalı ise kullan-at aldım.


Masa örtüsü - Oda süsleme malzemeleri / Kapı Tülü - Süsü


Evdeki bebek odasını 8 metre kristal mavi tül ile süslemiştim, hastane odasının ki daha büyük olduğundan ve 10 metre satın aldım, doğuma girmeden önce koca göbeğimle,  sevgilim ve ailemle birlikte keyifle süsledik. Üzerine de şirin bir kapı süsü astım, bu süsü sonradan oğlumun oda kapısında da uzun süre kullandım. Ben tülü kesmeden kapıya takıyorum, bu sayede sonradan tekrar kullanma imkanım oluyor.




Özel hastanelerde genelde süsleme işi yapan firmalar var. Fakat 2 balon ve tek tip kapı süsüne para vermektense bu işi kendim yapmayı daha uygun buldum. Balon almadım yanıma çünkü patlaması ihtimali beni strese sokuyor, onun yerine odanın duvarlarına asmak için Baby Shower partimden kalan süsleri kullandım.



Benim aklıma gelenler bu kadar, siz kendinize göre ekleme yada çıkarma yapabilirsiniz. Hatta yorum olarak yazarsanız yazıyı güncellemiş de oluruz tam bir liste olur :)




Umarım en güzel şekilde, acısız, ağrısız doğumlar geçirelim ve sağlıklı yavrularımızı kucağımıza alalım en önemlisi bu bence, gerisi teferruat.


Sevgiler...




İlginizi çekebilecek diğer yazılar;


  1. ARMAN MACİT'İN İLK DOĞUMGÜNÜ - Yeni !!
  2. AYVALIK TA 2 BLOGGER
  3. Arman Macit'in Bebek Odası
  4. BABY SHOWER HAZIRLIKLARI
  5. BAKARSINIZ OLUR ???
  6. BEZ PASTA NASIL YAPILIR?
  7. Bebek ile Tatil Nasıl Geçer ???
  8. BİR BLOGGER'IN KLAVYESİNDEN
  9. Doğum Çantasında Neler Olmalı
  10. En İyi Blog Yarışması
  11. En İyi Blog Yarışması Sonuçlandı
  12. Evlilik; AŞK'ı Öldürür mü?
  13. GAZİANTEP TEN NELER ALDIM
  14. GEZİMANYA SÖYLEŞİM...
  15. Gaziantep Hediyelerini Kim Kazandı ?
  16. Hamilelikte 32.Haftada Çalışabilir Raporu Almak
  17. Hem Normal Hem Sezeryan;İşte Doğum Hikayem
  18. KEYİFLİ SOFRA da neler oluyor...
  19. Muhteşem Çekiliş (Saatini Yarat)
  20. SEVGİLİ GÜNLÜK / 10.09.2013
  21. SEVGİLİ GÜNLÜK / 13.09.2014
  22. SEVGİLİ GÜNLÜK / 15.08.2014
  23. SEVGİLİ GÜNLÜK / Bebeğimin cinsiyeti
  24. SEVGİLİ GÜNLÜK / Doğum Günüm
  25. SEVGİLİ GÜNLÜK; Arman Macit
  26. SEVGİLİLER GÜNÜ / 2014
  27. Sevgili Günlük / Arman'a son 1 hafta
  28. Sevgilimin Doğum Günü / 2014
  29. Seyahat Tutkunu, bize geldi :)
  30. Yol Arkadaşım; KİNDLE TOUCH
  31. ÇEKİLİŞ İÇİN HEDİYELERİM...
  32. ÖZLEM'İN DOĞUM GÜNÜ / 2014
  33. Özlem'in Bebeğimi Bekliyorum Partisi
  34. İşgörmezlik Raporu / Doğum Parası - Yeni !





























4 yorum:

  1. Merhaba Özlem Hanım, yazılarınızı severek takip ediyorum :) 5 aylık hamileyim bende. Arman için alıpta gereksizmiş dediğiniz şeyler oldu mu? Yada en çok kullanılan şeyler neler? Biraz fikir verebilirseniz çok sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba cok memnun oldum severek takipte olmana.
      Arman icin tepe tepe kullandigim seylerden aklima gelenler;
      Boba4g kanguru, müslin bezi battaniye, emzirme yastigi,alttan çıtçıtlı tum bodyler, bebekken çoraplı altlarvs bunları sayabilirim.
      Gereksiz olanlar ise, kamerasiz telsiz (mutlaka kamerali alinmali bence), bebekken aldigim tum pantolon, gomlek, ayakkabilar (alttan çıtçıtlı haric çok kullanissiz), alistirma bardagi, meyve filesini sayabilirim.
      Aklina takilan birsey olursa aklimin yettigince yardimci olurum.hayirli dogumlar diliyorum. Sevgiler

      Sil
    2. Merhaba cok memnun oldum severek takipte olmana.
      Arman icin tepe tepe kullandigim seylerden aklima gelenler;
      Boba4g kanguru, müslin bezi battaniye, emzirme yastigi,alttan çıtçıtlı tum bodyler, bebekken çoraplı altlarvs bunları sayabilirim.
      Gereksiz olanlar ise, kamerasiz telsiz (mutlaka kamerali alinmali bence), bebekken aldigim tum pantolon, gomlek, ayakkabilar (alttan çıtçıtlı haric çok kullanissiz), alistirma bardagi, meyve filesini sayabilirim.
      Aklina takilan birsey olursa aklimin yettigince yardimci olurum.hayirli dogumlar diliyorum. Sevgiler

      Sil
  2. Cevabınız için çok teşekkür ederim. Kış bebeği olacağı için bende ne almam gerektiğini bilememiştim. Yazılarınız devamını bekliyoruz :)

    YanıtlaSil

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar