Navigation Menu

OHAL Nedir? Bizleri Nasıl Etkileyecek?

OHAL, OHAL KANUNU, OHAL CEZALARI, OLAĞANÜSTÜ HAL, SEYAHAT, VİZE, NELER YAPILMALI, UÇMAK, HAVAALANI, HAVAYOLU, HANGİ BELGELER LAZIM

Tam seyahat planlarımızı yapmış, vize başvurusu için gün sayıyorduk ki, akıl almaz şeyler oldu, ülkemiz çok zor günlerden geçti ve 3 aylık OHAL (Olağanüstü Hal) uygulanacağı açıklandı.
Ohal ne demek, Ohal kanunu neler getirir, vize almamızı etkiler mi, ne yapmalıyız diye düşünmeye başladık. Özel sektör çalışanlarını etkilemeyeceği konusunda bilgiler verilse de yine de bu işler belli olmaz vizede problem olabilir diye düşünmüyor da değiliz. Bakalım hayırlısı artık.

Yaşadıklarımızdan sonra tatil için aslında pek hevesimiz kalmasa da, uçak biletlerini, otel rezervasyonlarını yapmış ve parasını ödemiş insanlar olarak İzmir'deki aracı kuruma teslim ettik tüm istenilen belgeleri.

Peki şimdi ne olacak, OHAL seyahat etmek isteyenler için engel oluşturur mu ? Bu konuda yapılan açıklamalara göre devlet memuru değilseniz, sizi bağlayan fazla da bir şey yok.

Öncelikle şunu belirteyim ki; OHAL sadece darbe sonucu uygulanmıyor, mesela Kanada'da çıkan büyük yangından sonra yada Paris'teki saldırıdan sonra, tropik fırtına felaketi sonucu bile olabiliyor. diğer ülke vatandaşlarının vızır vızır gezdiğini düşünürsek, OHAL seyahat etmeye kesinlikle engel değil diyebiliriz.

OHAL, OHAL KANUNU, OHAL CEZALARI, OLAĞANÜSTÜ HAL, SEYAHAT, VİZE, NELER YAPILMALI, UÇMAK, HAVAALANI, HAVAYOLU, HANGİ BELGELER LAZIM

Elimizi kolumuzu sallayarak yurtdışına çıkmamız, belli şartlar sağlanıyorsa elbette ki mümkün. Pegasus havayollarının internet sitesinde verdiği bilgiler şu şekilde;

Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) Pasaporta Sahipseniz;
Devlet memurluğundan emekliler, emekli kartı yada bunu ibraz eden belge ile yurtdışına çıkılabiliyor. Emniyet teşkilatı emeklileri ise, kendi ve ailesi için "yurtdışına çıkmasına mani yoktur" ibareli, uygundur belgesi almalı.

Eşinizden yada ailenizden dolayı Hususi (Yeşil) Pasaportunuz varsa (ev hanımı, öğrenci, özel sektör çalışanı, ve diğerleri): eşin yada ailenin çalıştığı kurumdan, ilgili kişi için yurtdışına çıkışına mani olmadığına dair belge alması gerekmekte.

Aktif Görevde Bulunan Devlet Memurları;
Çalıştığınız kurumdan yurtdışına çıkmanızda sakınca olmadığına dair belge isteniyor, eğer ki getirmezseniz ne yazık ki çıkamıyorsunuz.

K.K.T.C ye Gitmek İsteyen Umumi (Bordo) Pasaport Sahipleri yada Kimlikle Yolculuk Etmek İsteyenler İçin;
Devlet memurları için tüm şartlar, Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) pasaport sahipleri ile aynı.

Devlet memuru olmayanlar için ise; devlet memuru olmadığını belgelemek durumunda (mesleği ile ilgili kimlik belgesi, SGK/Bağkur dan alınan belge, çalışmakta olduğu firmadan alınan görev belgesi gibi.

OHAL, OHAL KANUNU, OHAL CEZALARI, OLAĞANÜSTÜ HAL, SEYAHAT, VİZE, NELER YAPILMALI, UÇMAK, HAVAALANI, HAVAYOLU, HANGİ BELGELER LAZIM

Dikkat Edilmesi Gerekenler

-Kimlik belgemiz sadece havaalanı için değil her an yanımızda bulunmalı, kontroller sıklaşacağından mağdur olmamak adına bu önemli bir nokta.

-Sıkı kontrol ve evrak incelemelerinden dolayı havaalanlarına en az 4-5 saat önceden gidilmeli.

-Normal pasaportlu herkesin, devlet memuru olmadığını ispatlayan belgeyi yanında bulundurması gerekmekte, SGK Bildirim 4A Hizmet Dökümünüzü, görev kağıdınızı, işyeri kimliğinizi veya öğrenci belgenizi görevli görmek isteyecektir. Bunlar olmadan havaalanına gitmeyin. 
(Hizmet dökümünüzü buraya tıklayıp, E-Devlet şifrenizle giriş yaparak kolayca alabilirsiniz)

-Kamu çalışanı iseniz, üzerinde yurtdışına çıkmasına mani yoktur ibareli, çalıştığı kurumdan alınma bir belge bulunmalı

-Yeşil pasaportlu ve halen kamu da aktif olarak çalışıyorsanız; öncelikle havalimanındaki vize ihlal bölümüne başvurmanız gerekmekte. Burada GBT araştırması yapılıp, ıslak imzalı kurumdan alınma "yurtdışına çıkışına mani yoktur" yazısı, bilet ve pasaportlar inceleniyor. Bu evraklarda bir sorun olursa maalesef ki çıkışınıza izin verilmiyor.

-Kıbrıs'a kimlikle gireceklerin bile pasaportunu yanında bulundurması isteniyor, fakat pasaportunda Kıbrıs damgası olanların Yunanistan'a girmesi yasak olduğundan, pasaportu gösterip, eski usul kağıda damga bastırabilirsiniz, bu da minik bir hatırlatma olsun.

-Yeşil pasaportlu emekliler de yine vize ihlal bölümüne giderek GBT araştırması yaptırmalı ve emekliliklerini ispatlayan belgeyle birlikte, bilet ve pasaport kontrolünden geçmeli.

-Havaalanlarında gereksiz tartışma ve kavgaların içinde olmayalım, gösteri ve kalabalıklardan uzak durmak bu günlerde son derece önemli.

-Uçuşlarımız için online check-in yapmak bu dönemde en doğrusu. 

-Bazı havayolu şirketleri uçuş saati, hatta uçuş iptali bile yapabilmekte, mağdur olmamak için havaalanına gitmeden önce mutlaka arayıp öğrenmek gerekiyor.

-Mümkünse havaalanında görevlilerin, yada binanın fotoğrafını çekmeyelim.

-Tüm bu koşulları sağlamış olsanız bile tüm idare yine de gümrük polisinde.

Bu kadar koşul, belge ve kontrolden sonra hevesiniz kalırsa, hepinize güzel tatiller dilerim. Her ne yaşarsak yaşayalım geleceğe ve güzel şeylere dair umudumuzu asla kaybetmeyelim, en iyi ilaç işimize, ailemize, umutlarımıza dört elle sarılmak sanırım.

Seneler evvel Beyrut'a gitmiş savaşın ortasındaki insanların nasıl bu kadar mutlu olup, dilden dile dolaşan eğlencelere ev sahipliğini yaptığına inanamamıştım. Şimdi anlıyorum, hiçbir şeyin sizi aşağı çekmesine müsaade etmemek gerekiyormuş meğer, bu yüzden gezi planlarınız varsa harekete geçmenin belki de tam zamanı. 

OHAL, OHAL KANUNU, OHAL CEZALARI, OLAĞANÜSTÜ HAL, SEYAHAT, VİZE, NELER YAPILMALI, UÇMAK, HAVAALANI, HAVAYOLU, HANGİ BELGELER LAZIM

İnşallah bir daha böyle kötü günler yaşamayız, ülkemiz huzur ve mutlulukla ömrümüzü geçirdiğimiz bir yer olur.

Seyahatle kalın.

Sevgiler;



7 yorum:

  1. yurtdışını bırakın şehir dışına bile çıkamıyoruz :(( sadece haftasonu için gidebilirsiniz diyorlar. normalde eşimin iş seyahatine ben de gidecektim, uçak biletlerimiz falan, her şey hazırdı, ama yalan oldu :( gidemiyorum :(

    YanıtlaSil
  2. Cok uzuldum gercekten, demek ki uygulama daha sıkı olabiliyor :( insallah en kısa zamanda her sey yoluna girsin siz de daha cok eglenin bugunleri telafi edin

    YanıtlaSil
  3. Cok uzuldum gercekten, demek ki uygulama daha sıkı olabiliyor :( insallah en kısa zamanda her sey yoluna girsin siz de daha cok eglenin bugunleri telafi edin

    YanıtlaSil
  4. Cok uzuldum gercekten, demek ki uygulama daha sıkı olabiliyor :( insallah en kısa zamanda her sey yoluna girsin siz de daha cok eglenin bugunleri telafi edin

    YanıtlaSil
  5. Ben avustralyaya gidecektim ama ohal çıktı bu ohal benim vizemin çıkmasına etkisi neler olur teşekürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vize almada sıkıntı olmuyor sadece fazladan evrak istiyorlar. Asker, kamu çalışanı iseniz biraz daha inceliyorlar. işyerinizden izin evrağı, sgk dökümünüzü mutlaka ekleyin belgelere. Biz yeni yunan vizesi aldık sorun çıkmadı.

      Sil
    2. Vize almada sıkıntı olmuyor sadece fazladan evrak istiyorlar. Asker, kamu çalışanı iseniz biraz daha inceliyorlar. işyerinizden izin evrağı, sgk dökümünüzü mutlaka ekleyin belgelere. Biz yeni yunan vizesi aldık sorun çıkmadı.

      Sil

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar