Navigation Menu

ALİAĞA - İZMİR

ALİAĞA, İZMİR, TÜPRAŞ , PETKİM, PETROL SEKTÖRÜ, AKARYAKIT, GAZ ŞİRKETLERİ, ÇANDARLI, FOÇA, ŞAKRAN, EN ZENGİN İLÇE

  "İnsan belki de anlatmaya en çok bildiği yerden başlamalı " bu cümle aklıma düştü ve sıcacık yatağımdan kalkıp bilgisayarın karşısında buldum kendimi.


Evet en çok bildiğim , doğduğum, yaşadığım ve ne kadar kaçıp dışına çıkmak istesem de kürkçü dükkanı misali yine kendimi içinde bulduğum...

ALİAĞA, İZMİR, TÜPRAŞ , PETKİM, PETROL SEKTÖRÜ, AKARYAKIT, GAZ ŞİRKETLERİ, ÇANDARLI, FOÇA, ŞAKRAN, EN ZENGİN İLÇE

Aliağa; anlaşılacağı üzere çok eski zamanlarda buralarda yaşayan çok zengin bir ağa dan almış adını. Şimdilerde kime sorsanız petrol üzerine birkaç cümle söyleyecektir hakkında. Tüpraş Rafinerisi, Petkim, Total, İpragaz, Ege Gaz, Milangaz... daha adını yazamadığım bir sürü koca koca petrol şirketi faaliyet gösteriyor  burada.

Sanayi bakımından geliştiği için Türkiye deki en zengin ilçeler arasında yer almakta. Ama bu demek değil ki burada yaşayan herkes de çok zengin, her ailede en az bir kişi bile olsa petrol e bulaşmış durumda. Zaten kokusunu bir kere içine çekenin kurtulması zor bir sektör, diğer piyasalara kıyasla alınan ücretler yüksek , imkanlar biraz daha fazla.

Kokusunu içine çekmek demişken, ilçeye ilk girişte burnunuza gelen gaz kokusu arabanızın arızasından kaynaklanmıyor, o bizim ilçemizin parfümü :) Şaka bir yana ilk girişten, çıkana kadar başta rahatsız eden ama sonra fark bile edemeyeceğiniz kadar içinize işleyen bu gaz kokusu pek sağlıklı bir yaşam sürmenize olanak vermiyor. 4. Katta bile olsanız sabah yıkadığınız balkonunuzda biriken kurumlar günlük hayatın bir parçası .
Büyükşehire yakın her ilçenin kaderini yaşıyor Aliağa da. Şehire ulaşım kolay diye açılmayan marka mağazalar, eğlence merkezleri, sinemalar, büyük alışveriş merkezleri özellikle kış aylarında can sıkıntısından patlamanıza neden olabilir.(yaz aylarında yapacak bir sürü şey bulacaksınız, deniz,kum,güneş) Gençlerin belli bir olgunluğa eriştiğinde kaçıp İzmir e yerleşmek istemelerindeki sebep budur. (Benimle alakası yok yanlış anlaşılmasın, bir milyonuncu denemeden sonra bile hala Aliağa da yaşıyor olmam sebep gösterilemez :)
Belli yaştan sonra ise havası dışında bir cennet burası. Yukarıda yok havasıydı yok sıkıcıydı derken hiç mi iyi bir yönü yok diye sorduğunuzu duyuyorum zaten.

İyi özellikleri de say say bitmez. Bir kere civar köylere yakınlığı ve daha cinleşmemiş köylüleri sayesinde her an en doğalından yiyecek bulmak mümkün, salçayı, tarhanayı, mantıyı, zeytini marketten almayız biz. Hepimizin zeytinlikleri vardır ufak ya da büyük. Güneşi boldur buraların Yılmaz Özdil in anlattığı  salçalar bu güneş de kurutulur. 
Denizin kıyısı boyunca kurulduğu için yaz mevsiminde ya da hafta sonları genci yaşlısı, zengini fakiri herkes sahil kenarındadır, evde kimseyi bulamazsınız, adım atsan denize düşeceğin yerde kahvaltı ederiz biz, İstanbul da kaç para eder bilmem ama bu manzarada çaya 1 TL öderiz.

ALİAĞA, İZMİR, TÜPRAŞ , PETKİM, PETROL SEKTÖRÜ, AKARYAKIT, GAZ ŞİRKETLERİ, ÇANDARLI, FOÇA, ŞAKRAN, EN ZENGİN İLÇE

Yaz mı oldu, işten çıktın sağa gitsen Foça, İzmir , Urla, Çeşme ya da vaktin var 3,5 - 4 saatte Bodrum, Sola gittin; Şakran, Çandarlı, Dikili, Ayvalık, Cunda, Akçay. Sen seç , arabanın bagajında her daim bikiniyle dolaşırız, millet koca yazda deniz görmezken, her gün iş stresini pırıl pırıl denizde atarız biz.

ALİAĞA, İZMİR, TÜPRAŞ , PETKİM, PETROL SEKTÖRÜ, AKARYAKIT, GAZ ŞİRKETLERİ, ÇANDARLI, FOÇA, ŞAKRAN, EN ZENGİN İLÇE

İnsanı sıcaktır, sevecendir, çoğu esnafı beş para etmez ama olsun, iyi kalpli fakat tembeldir onlar da kesin. Ilıcaları sıcak, Çayağazı plajı ise eritilmiş buz suyu gibidir. 

Kısacası güzeldir Aliağa, sevdiğimi bulduğum, kendi isteğimle karar verip yuva kurduğum yerdir. Yazın mutlaka gelip kordonda yürümeli, sahildeki minik cafelerde harika bir kahvaltı yapmalısınız, sonra ver elini Foça Mambo Beach, bu plan kesinlikle tavsiye olunur.





10 yorum:

  1. aliağayı anlatman çok hoşuma gitti bir aliağalı olarak çünkü ben aliağa aşığıyım bence aliağadan daha güzel olan yer vadır mutlaka ama aliağa bir başkadır güzel anlatmışsın teşekürler eline sağlık.
    mücessem

    YanıtlaSil
  2. Beğenmene çok sevindim canım teyzem. Daha anlatılacak çok şeyi var ama yazmaya kalksam bu blog yetmeyecek.

    YanıtlaSil
  3. merhaba bır ızmırlı olarak cok ortak noktamız var ..
    bende daha yenı focadaydım ve sımdı aliağada oturuyorum banada beklerım isteresen karşılıklı takıbede alırız sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa bir göz gezdirdim bloğuna ve ikimizin de başak burcu olduğumuzu, senin haziran benim temmuz 2012 de nikahlandığımızı, Aliağa da oturduğumuzu öğrendim :)

      Sil
  4. biz de 3 aydır Aliağa'da oturuyoruz.Ankara'dan taşındık.sevdik biz de Aliağa'yı.İzmir'de çalıştığımız için alışverişte sıkıntı yaşamıyoruz ama sürekli küçük de olsa bir alışveriş merkezi,güzel bir sinema olsa fena da olmazdı herhalde.blogunuzu buldum bundan sonra takipteyim:)sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman hoşgeldin hem memleketime hem de bloguma:)
      Şimdi hükümet konağının önüne deniz kenarına büyük bir bina yaptılar, orada hem mağazalar hem de sinema olacak.
      Bakarsın birgün bir yerlerde denk geliriz. Sevgiler

      Sil
  5. yaz için gezi planları yaparken bloğunuzu buldum. sizin hakkınızda çok şey bilmeden Aliağa yazınız dikkatimi çekti. çok severim ben aliağayı. kuzilerim ordalar. dişhekimi Aysel engin ay ı belki bilirsiniz. evleninceye kadar her yazım orda geçerdi. plajları, gece sahili, dondurmaları her şeyi başkadır. bu yaz yine ordaydım gün geçtikçe de gelişiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vayy ne güzel Aliağa yı böyle seven biriyle tanışmak. Evet güzeldir buraları, etrafındaki yerleşim yerlerine yakınlığı, denizi, insanları, her şeyiyle.
      Bakarsınız bir dahaki gelişinizde karşılaşmak da nasip olur :)

      Sil
  6. Biz de yeni tasinacagiz allah utandirmasin kiralar her nekadar yüksek olsada 😊gaz kokusu beni çok korkutuyor çocuklarım için biz yetişkinler alisiriz da miniklerim etkilenir ise çok üzülürüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gaz kokusu sorun cidden. Ruzgarin ters estigi yerlerden tutmak mantikli.simdiden hayirli olsun o zaman

      Sil

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar